Радоница або день поминання покійних в 2021 році: коли відзначати і які є особливі традиції?

Щорічно на дев'ятий день після Великодня прийнято йти на цвинтар, щоб вшанувати пам'ять померлих родичів. У 2021 році даний день випадає на вівторок, 11 травня.

Однак багато хто працює у вівторок, тому склалася така традиція – ходити на цвинтар наступної неділі після Пасхи. Ні те, ні те не є помилкою. Але важливо, щоб ви все таки сходили на кладовищі, і пом’янули покійних родичів.

Зазвичай туди в цю дату привозять квіти або цукерки, які залишають на могилі.

Вважається, що на Радоницю до своєї могили спускається душа людини, і дякує за те, що його пам’ятають.

У народі цей день також називають Проводами, гробки, Поминками або могилку

Назва дня залежить від регіону, де ви живете.

Радоница 2021
Радоница 2021

Що можна робити?

Могилу, де покояться рідні, слід привести в порядок. Зазвичай це роблять напередодні, але не заборонено прибирати і в цей день.

Біля могили можна залишити квіти, пасхальне яйце і шматочок паски.

Заборони на Гробки 2021

Головним забороною цього дня є оплакування покійних, адже про них потрібно згадувати без смутку, а з теплом і тільки добрими словами.

Не можна пити алкоголь, влаштовувати гулянки та інше веселощі. З алкогольних напоїв дозволяється тільки кагор в церкві. Посту в цей день немає, тому можна вживати в їжу все, що завгодно.

православні святкування

11 травня 2021 також вшановується пам’ять апостолів від 70-ти Ясона і Сосипатра, мучениці Керкири діви та інших, з ними постраждалих, пам’ять мучеників Дади, Максима і Квінтіліана, пам’ять святителя Кирила, єпископа Туровського, пам’ять мучеників саторной, Іакісхола, Фавстіана, Іаннуарія, марсали, Євфрасії, Мамма, Мурина, Зинона, Євсевія, Неона і Віталія.

Схожі статті

Віталію Козловському майбутнє підказує тато, а вдові Світлані – Кузьма Скрябін: як спілкуються з тим світом

В умовах постійного стресу останнім часом в українців загострилися всі почуття. Деякі навіть отримують передбачення від своїх померлих родичів. Знаменитості в цьому плані не є виключенням.

Усього 3 інгредієнти, 15 хв часу і готовий дієтичний десерт: з сиром, фруктами, але без борошна та крохмалю

Коли не хочеться вмикати духовку, а солоденького кортить скуштувати, приготуйте легкий десерт. Готується все дуже просто всього з 3 інгредієнтів. Фігурі не зашкодить.

Рік тому з’явилося поповнення: донька Кузьми Скрябіна розповіла про материнство – чоловік сказав: “Згоден”

Донька Кузьми Скрябіна вже 9 років живе без тата. У Марії-Барбари є коханий чоловік. А невдовзі родина очікує на поповнення. Яким воно буде насправді?