Що таке сонячні спалахи і чи можуть вони вплинути на ваше здоров’я?

Що таке сонячна буря? Це раптова та інтенсивний спалах яскравості, яка виникає, коли вивільняється магнітна енергія, накопичена в сонячній атмосфері.

Сонце останнім часом активне. Спалахи викликають відключення радіозв’язку

Відключення радіовипромінювання і розряди радіації звучать досить лячно, а попередні сонячні спалахи викликали такі проблеми, як вибухи трансформаторів і масові відключення мобільних телефонів. Тому, звичайно, ми ставим собі питання: що все це означає для нашого здоров’я? На думку експертів, хороших новин, ймовірно, не так багато.

Що таке сонячний спалах?

М
Магнітна буря

Це раптова та інтенсивний спалах яскравості, яка виникає, коли вивільняється магнітна енергія, накопичена в сонячній атмосфері. Частинки високих енергій і спалах ультрафіолетових променів викидаються в космос і через кілька днів можуть досягти атмосфери Землі.

НАСА заявляє, що ці потужні сплески радіації нема про що турбуватися з точки зору здоров’я. “Шкідливе випромінювання від спалаху не може проходити через атмосферу Землі та фізично впливати на людей на землі”, – йдеться в заяві космічного агентства. Однак, коли воно досить інтенсивне, вони можуть порушити атмосферу в шарі, де поширюються сигнали GPS і зв’язку.

Є потенційні наслідки для здоров’я будь-якого, хто піддається впливу цього високоенергетичного випромінювання, але насправді ми захищені, тому що ці промені та частки поглинаються нашої атмосферою.

Люди в літаках, що летіли на великих висотах над полюсами, можуть бути підвищений ризик розвитку цього випромінювання, тому іноді маршрути польоту змінюються в періоди незвичайної сонячної активності для захисту від цього. Але, нікому на землі нема про що турбуватися.

Однак крім великої дози радіації сонячні спалахи також викликають коливання магнітних полів, які можуть досягати поверхні Землі. Щоб дістатися сюди, потрібно пара днів, але коли вони прибудуть, вони зможуть взаємодіяти з нашої магнітосферою. Це може викликати струми в наших лініях електропередач, і коли це станеться, трансформатори можуть вийти з ладу або можуть статися перебої в подачі електроенергії.

Проте ці шторми, ймовірно, не викличуть ніяких проблем зі здоров’ям, за винятком того, що можуть виникнути проблеми з безпекою, якщо відключиться електрика. Збої в роботі GPS і світлофора можуть зробити, наприклад, ризиковане водіння, або лікарні теоретично можуть втратити доступ до даних про стан здоров’я.

Однак не всі впевнені, що сонячні спалахи нешкідливі. Дослідження 2014 року, опубліковане в журналі Stroke, виявило зв’язок між геотермальними штормами та ризиком інсульту у жителів Нової Зеландії, Австралії, Великобританії, Франції та Швеції. У дослідженні порівнювалася 11 453 лікарняних звіту зі щоденною геомагнітною активністю за 23-річний період, і було виявлено, що геомагнітні бурі були пов’язані з підвищенням ризику інсульту на 19% в цілому і на 27% підвищенням ризику серед дорослих у віці до 65 років.

Дослідження не могло показати причинно-наслідковий зв’язок, а дослідники з Технологічного університету Окленда, Університету Окленда, Оксфордського університету та інших установ не мали докладної інформації для всіх учасників про їх традиційних серцево-судинних захворювань.

Фактори ризику

М
Магнітна буря

Вчені та лікарі припускають, що магнітні коливання можуть впливати на кров’яний тиск, частоту серцевих скорочень, здатність до згортання крові або добовий ритми, кожний з яких може вплинути на ризик інсульту.

Зміна магнітного поля, про який ми говоримо, дійсно невелика. Якщо ви думаєте про магнітне поле, яке змушує стрілку компаса вказувати на північ, ми говоримо про десятих частках відсотка цього коливання. Все залежить від організму людини.

Навіть якщо припущення дослідження вірні, геомагнітні бурі склали менш як 3% всіх ударів за період дослідження. Однак, з огляду на, що щорічно у світі відбувається близько 17 мільйонів інсультів, це майже півмільйона людей. Хоча вплив однієї тільки геомагнітної активності невелика, в поєднанні з іншими факторами ризику, це може бути надзвичайно важливим.

Вчені та лікарі пропонують оголошувати попередження про геомагнітних бур разом з метеорологічними зведеннями, а лікарям і пацієнтам слід приділяти більше уваги контролю звичайних факторів ризику інсульту в дні, що передують цим типам сонячних явищ. За їх словами, ці дії можуть знизити ризик інсульту на глобальному рівні.

Схожі статті

Беру крабові палички та сирок. Цей закусочний рулет готую не тільки на свята: і ніякого лаваша не треба

Порадуйте своїх близьких смачною закускою з плавлених сирів, крабових паличок та яєць. Така смакота не може не сподобатися, тому швидше записуйте собі рецепт!

Мій ходовий суп. Я готую його 3 рази на тиждень, а просять ще! Найсмачніший і дуже простий супчик з лапшою

Цей домашній суп з куркою та локшиною із задоволенням будуть їсти дорослі та діти. Він виходить дуже смачним, ситним і наваристим, а готується дуже просто.

Ніжний салат з куркою та огірками, який готую не лише на свята: завжди випрошують цей рецепт, а я ділюсь

Салат з куркою та огірками стане чудовою ідеєю для святкового столу. Подавати цю смакоту можна як самостійну страву або як доповнення до гарніру.