Католицька Пасха 4 квітня 2021: чим відрізняється від православної, що можна і не можна робити в цей день

У неділю 4 квітня 2021 року християни західного обряду відзначають одне з найбільших церковних свят — католицьку Пасху.

Як православні, так і католицькі віруючі щорічно згадують чудесне воскресіння Ісуса на третій день після його розп’яття. Незважаючи на те що свято за своєю суттю одне, його дати у обох конфесій не збігаються, оскільки вони користуються різними календарями — юліанським і григоріанським. При цьому Великдень завжди випадає на неділю.

Головні відмінності католицької і православної Пасхи

Крім різних дат, у католиків і православних християн відрізняються деякі традиції святкування. Перше — це символи свята. Якщо у католиків святковий стіл не обходиться без великодніх кроликів і шоколадних яєць, то православні обов’язково печуть паску.

Головні символи католицької Пасхи
Головні символи католицької Пасхи

Також є різниця в постах. Перед католицьким Великоднем віруючі дотримуються не такого строгого посту, як перед православним. Суворі заборони стосуються окремих днів — Попільної середи (день початку поста), Страсної п’ятниці і Великої суботи (останній день перед Великоднем).

Що стосується православних християн, то їх Великий піст триває 48 днів і протягом цього часу не можна їсти м’ясо, рибу, молочні продукти, яйця.

Що не можна робити на Католицький Великдень 4 квітня

У цей день заборонено займатися важкою фізичною роботою, слід уникати конфліктів і сварок, оскільки Воскресіння Христове — час радості, веселощів, миру і примирення.

Ще поганою прикметою вважається сидіти вдома одному і сумувати. Свято потрібно проводити в компанії близьких людей.

Святкова служба на Великдень
Святкова служба на Великдень

Що можна робити на Католицький Великдень 4 квітня

За день до Пасхи католики здійснюють обряд благословення вогню і води, запалюючи великодні свічки, які віруючі несуть додому. Також в суботу освячують святкову їжу.

У неділю вранці проводиться служба в храмах, після чого родини збираються разом за святковим сніданком або обідом.

Схожі статті

Шикарна вечеря на всю сім’ю без клопоту! Капустяна запіканка по-турецьки: весь секрет у звичайній заливці

Смачна, поживна та ароматна – це все про запіканку з капусти по-турецьки. Сьогодні ми приготували простий, але надзвичайно вдалий рецепт цієї страви.

Цей чарівний кавовий пиріг просто неймовірний: легко і без випічки готую улюблений десерт для своєї сім’ї

Цей чарівний торт вартий зусиль та часу на його приготування, тому що має напрочуд показний вигляд, через що завжди буває перлиною будь-якого десертного частування.

Всього 4 інгредієнти, а так смачно: ніжний салат із банального буряка тепер готую щодня, бо чоловік випрошує

Салат із буряка, яєць та сиру виходить не лише смачним, але й поживним. Він чудово пасуватиме як на кожен день, так і на святковий стіл. Спробуйте!