ТОП-7 фактів про повсякденне життя в СРСР, які зараз забуті

Тоді дійсно отримували талони на харчування або ваучери, які можна було обміняти на певну кількість їжі або товарів.

Є деякі дивовижні і навіть дивні факти з повсякденного життя в Радянському Союзі.
Якщо ви хочете дізнатися більше про піонерів, Артеку і неймовірно величезних чергах перед магазинами в СРСР, читайте далі!

1. У Радянському Союзі серйозно ставилися до перероблювання відходів

 "В "
Молочні пляшки

Тоді у нас не було іншого виходу, крім як бути екологічно чистими. Молочні продукти, наприклад, молоко, сметана та інші традиційні радянські молочні продукти були упаковані в скляні пляшки різної форми. Ми їх не викидали, а використовували повторно! Ще однією популярною річчю були сумки-тоут з сіткою – всі хто жив раніше в СРСР напевно пам’ятають їх.

2. Збір макулатури

 "В "
Збір макулатури

Тоді у нас були спеціальні конкурси – люди, що зібрали певну кількість паперу (журнали, газети та старі книги), отримували особливий приз за досягнення мети. Яка була нагорода? Переможцям конкурсу була надана можливість придбати книгу або рушник або щось таке, що було практично неможливо купити в магазинах. Моя мама розповіла мені історію, як вона отримала комплект рушників.

3. Продовольчі марки (талони)

 "В "
Талон-марка

Зараз, напевно, видається це інакше, але тоді ми дійсно отримували талони на харчування або ваучери, які можна було обміняти на певну кількість їжі / товарів. Тоді не можна було просто піти в супермаркет і купити все що завгодно, з будь-якої країни, про яку тільки можна подумати. У нас були талони-марки на продукти, які видавалися на роботі (тоді у всіх була робота). Кожному було видано певну кількість товарів (продуктів), тому марки використовувалися для купівлі необхідних речей. Деякі реальні цифри, щоб зрозуміти, як було жити в СРСР: отримували талони на харчування, яких вистачало на покупку одного кілограма ковбаси на місяць (серед інших продуктів).

4. Легендарний артеківський табір

 "В "
Артек

За радянських часів Артек був візитною карткою СРСР. Розташований в Криму табір був першим курортом для юних піонерів – радянським еквівалентом хлопчиків або дівчаток-скаутів. На відміну від інших оздоровчих закладів для дітей та юнацтва, “Артек” був відкритий не тільки влітку, а й цілий рік. Табір залучав дітей з СРСР (та й взагалі з усього світу), його відвідували всесвітньо відомі люди, такі як Індіра Ґанді.

5. 15 сестер

 "В "
ВДНХ

За радянських часів у 15 держав-членів були міцні зв’язки та економічні відносини. Держави СРСР називали 15 сестрами. Відчути той особливий зв’язок, який існувала тоді, можна, відвідавши ВДНГ або Виставку досягнень народного господарства в Москві. Для кожної з країн-учасниць є павільйон, який демонструє найкраще з того, що може запропонувати держава-член (або, я б сказав, колишній учасник). Серед головних визначних пам’яток – фонтан “Дружба народів” і алея космонавтів.

6. Відпочинок

 "В "
Відпочинок на морі

У нас була сильна система соціального забезпечення, яка фінансувалася державою. Особливістю його були курорти. Тоді поняття безробіття не існувало – всі хотіли працювати (і у них була можливість працювати) і робити свій внесок в економіку. Це означало, що якщо ви були членом профспілки, ви могли б отримати сильно субсидований або безплатний святковий пакет для себе і членів своєї сім’ї. Яка розкіш!

7. Піонерський рух

 "В "
піонери

Піонерський рух було еквівалентом скаутського руху в західних країнах. Діти та молодь приймалися в організацію на основі академічних заслуг і інших досягнень. Залежно від віку було три етапи:
– Жовтня – з 1 по 4 клас (початкова школа) – отримали шпильку у вигляді зірки з портретом Леніна.
– Піонери – з 5 по 8 клас (Середня школа) мали відмінні червоні краватки.
– Комсомольці – з 8 по 10 клас (середня школа).

За час існування Радянського Союзу були побудовані тисячі таборів і палаців (альтернатива громадському молодіжному центру) для членів. Вони були ексклюзивними тільки для піонерів / жовтенят / комсомольців, які були безплатними, спонсорувались державою і профспілками.

Схожі статті

В гостях спробувала цей смаколик та випросила собі рецепт: пухкий морквяний пиріг зі сметанним кремом

Морквяний пиріг має не лише ефектний яскравий вигляд, а й є дуже смачним. Випічка пухка, ніжна і не суха. Пиріг виходить вологим як кекс, а сметанний крем довершує цю страву.

Улюблений салат “Грибна галявина” з копченим м’ясом: виходить водночас і соковитий, і такий ніжний. Ідеально

Шарові салати – найкращий варіант страви для будь-якого свята. Розповідаємо, як приготувати смачну закуску з куркою та грибами, яка приємно здивує всіх.

Курячий пиріг з кунжутом. 2 листа листкового тіста, 1 яйце і фарш. Крихти не залишиться від цієї смакоти

Для приготування такого ароматного й смачного пирога не потрібно витрачати багато сил чи часу – все, що вам потрібно, всього лише увага до деталей і бажання смачно поїсти.