Виростити жоржини – це просто! Керуйтеся інструкцією

Уродженець Анд в Південній Америці, ця рослина сімейства маргариток є ніжною багаторічною рослиною.

Квіти жоржин, можуть варіюватися від розміру тарілки до мініатюрних помпонів. Уродженець Анд в Південній Америці, ця рослина сімейства маргариток є ніжною багаторічною рослиною в більшості районів країни і витривала на відкритому повітрі.

Вибір жоржин

Садівники розділили жоржини на 10 класифікацій, з численними підкатегоріями і тонкими відмінностями. Оскільки існує так багато сортів, вибрати жоржини набагато складніше, ніж вирощувати їх. Тим не менш, ви можете класифікувати в групи: великі, середні і маленькі:

Великі жоржини коливаються від 90 см до 1,2 м. Найвідомішими жоржинами в цьому діапазоні розмірів є жоржини на тарілках, відомі своїми подвійними квітами діаметром від 25 см до 30 см. Вони найкраще виглядають з іншими великими багаторічними рослинами. Вони влаштовують приголомшливе шоу в кінці літа і на початку осені, але їм потрібна якась підтримка, щоб протистояти річним вітрам і дощу. Спробуйте товсті кілки або химерні спіральні опори.

Середні жоржини, також відомі як бордюрні георгіни, є компактними рослини висотою від 30 см до 60 см. Ці жоржини відмінно виглядають в передній частині клумби, змішаної з іншими багаторічними квітами пізнього цвітіння, такими як флокси і айстри. Крім того, всі середні жоржини можна вирощувати в контейнерах.

Маленькі жоржини ідеально підходять для віконних коробок. Ці 25-50 см рослини довго цвітуть і залишаються досить компактними. Ви також можете посадити їх в горщиках.

Як посадити жоржини

Жоржини найкраще ростуть і цвітуть в добре дренированном сонячному місці. Вони люблять теплу погоду і не потерплять морозу. Садіть бульби жоржин на відкритому повітрі після останньої дати заморозків, коли грунт прогрівся. Більшість жоржин почнуть цвісти в середині літа.

Якщо ви живете в холодному кліматі і хочете почати раніше, ви можете посадити бульби жоржини в горщики приблизно за дві-чотири тижні до дати останніх заморозків. Як тільки вони проростуть, помістіть горщики на сонячному вікні (найкраще на південне вікно). Після того, як небезпека замерзання пройшла, акуратно пересадити їх в сад.

Щоб посадити все, крім жоржин невеликого розміру, викопайте яму глибиною від 15 до 30 см і перемішайте грунт з компостом. Можна змішати з дрібним гравієм для хорошого дренування грунту. Висадіть бульби на глибину від 5 до 10 см і на відстані від 30 до 90 см, в залежності від сорту. Зростання починається через 14-20 днів.

Високі сорти, такі як жоржини на тарілках, потребуватимуть підтримки або шпалери, щоб не допустити падіння важких квітів. Щоб створити більш густу рослину, відріжте верхній пагон жоржини над третім набором листя, поки рослини ще молоді. Більш короткі сорти, природно, більш густі і не потребують обрізку.

Літо і Осінь Догляд

Підгодовуйте жоржини щомісяця водорозчинним, органічним добривом, яке розроблено для квітів. Уникайте використання добрив з високим вмістом азоту, або ви отримаєте багато зеленого листя з невеликою кількістью квітів. Мульчируйте соломою або подрібненої корою, щоб звести до мінімуму бур’яни і зберегти вологу. Регулярно поливайте, особливо в сухі періоди. Зріжте квіти для кімнатних квіткових композицій і видаліть старі квіти, щоб стимулювати більше розгалуження і цвітіння. Незважаючи на відносно коротке життя у вазі, жоржини роблять чудові букети.

Зимівля

Жоржини – ніжні однорічні рослини, але можуть легко зберігатися взимку. Восени, після того, як вдарить перший мороз і листя почорніє, відріжте все верхівки, залишивши 5 – 10 см, і обережно викопайте бульби, не пошкоджуючи їх. Дайте бульбам висохнути протягом декількох днів в безморозному місці, під прямими сонячними променями. Після висихання видаліть зайву грунт, залишивши 5 см стебла. Зберігайте кожну грудку бульб в вентильованій коробці або кошику. Заповніть коробку злегка зволоженим піском, торф’яним мохом або вермикулітом і помістіть її в прохолодне, сухе місце з температурою, яка залишається між 7-12 градусів Цельсія. Періодично протягом зими перевіряйте бульби на наявність гниття і висихання. Якщо бульби здаються зморщеними, злегка змочіть їх водою. Якщо щось починає гнити, обріжте загнили частина грудки, щоб вона не розтікалася. Бульби тендітні, тому будьте обережні при поводженні з ними.

Коли настає тепла погода, ви можете посадити бульби і почати цикл заново.

Схожі статті

5 хвилин + нехитрі продукти: заморожені ягоди довго не затримуються, бо печу м’якенький кекс на кефірі

М'який та мега смачний кекс із замороженими ягодами, який готується буквально за 5 хвилин. Якщо ви любите домашню випічку, цей рецепт для вас!

Ірина Білик допомогла: Катя Осадча під пісню “Нова” дефілювала, а Юрій Горбунов круто змінив життя

Пісня Ірини Білик "Нова" для Каті Осадчої та Юрія Горбунова має неабияке важливе значення. Її прем'єрне виконання вплинуло на життя обох зірок, які тоді ще й гадки не мали, що стануть подружжям.

Роблю смачну й запашну домашню ковбасу: на вигляд як справжня, а в середині картопля – з’їдають до шматочка

Не треба боятися слова ковбаса. Приготувати цей смачний наїдок зможе будь-яка господиня без особливих проблем. Оскільки робитимемо на основі картоплі, то вийде зовсім недорого.