Панди використовують свої голови як додаткову кінцівку для лазіння: цікаві факти

Короткі ноги на пухкому тілі вимагають обхідного шляху, коли справа доходить до просування по дереву. Панди дійсно використовують свої голови для лазіння.

Короткі ноги на пухкому тілі вимагають обхідного шляху, коли справа доходить до просування по дереву. Панди дійсно використовують свої голови для лазіння.

Як це робить панда

Фізик Ендрю Шульц сказав 4 січня на щорічних зборах Товариства інтегративної та порівняльної біології казав, що пухкий ведмежа з короткими ногами піднімається, знову та знову коротко притискаючи голову до стовбура дерева. Голова служить додатковим лапою, спочатку притискається до однієї сторони дерева, а потім до іншого. Це додатковий тиск допомагає ведмедеві утриматися, оскільки він випускає і піднімає фактичну лапу.

Шульц знає про подібну поведінку тільки у новонароджених кенгуру, які використовують свої голови, щоб вперше притягти себе до сумки своєї матері.

За словами Шульца, рухи голови мають сенс для пропорцій панди, виступаючи за дослідне співробітництво між його університетом, Технологією Джорджії в Атланті, і Китайської дослідницькою базою по розведенню гігантських панд в Ченду. У панд найкоротший співвідношення ноги до тіла серед восьми видів живих ведмедів в світі. «Мені подобається називати їх ведмедями коргі», говорить він.

Порятунок від хижаків

Шульц сказав, що лазіння панд або інших великих ссавців не привернуло аналітичного уваги, яке мають техніки білок та інших дрібних тварин. Проте, поспіх вгору по стовбуру дерева може бути рятівним рухом в дикій природі для панд, на яких нападають дикі собаки. Дослідник з Ченду Джеймс Айала задумав дослідження скелелазіння, щоб отримати перші кількісні дані про навички екстреного втечі у вихованих в неволі дітей. Для цього дослідження співробітники Ченду побудували тренажерний зал для скелелазіння з пандою: чотири стовбури дерева в оголеною корі, кожен різного діаметру, на високій платформі. Тварини виросли за межі вільної пухнастою стадії і були в основному молодими підлітками, яким потрібно було трохи підрости, а іноді і багато вчитися.

Деякі молоді панди просто не розуміють, що таке дерево. «Ніякого контрольованого підйому або спуску – це було якесь божевілля кожен раз, – сказав Шульц про одного молодого ведмедя.

Інші завоювали популярність, наприклад, досягнувши вершини жердини в восьми з 10 спроб. За словами Шульца, найуспішніші альпіністи рухали головами приблизно в чотири рази більше. Навіть одна жінка, народжена без пазурів, зробила це. Жим від голови поліпшує зчеплення панди і забезпечує безпечний баланс ваги панди поруч з деревом.

Дитинчата теж можуть так робити

Сходження за допомогою голови виглядає знайомо Ніколь МакКоркл, зберігачу гігантських панд в Національному зоопарку Смітсонівського інституту у Вашингтоні, округ Колумбія.

Вона не була на зустрічі, але бачила відео з тестів зі скелелазіння в Ченду. За її словами, в зоопарках панди теж займаються лазіння по деревах.

Хоча для дитинчат іноді хедз-ап є легкою частиною.

«Вони досить швидко забираються на дерево, але здається, що вони не можуть зрозуміти, як спуститися», – каже МакКоркл.

Якщо дитинчата застрягнуть, на допомогу прийде сторож, але зазвичай вони самі справляються з цим.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Ці молитви допоможуть вам в скрутну хвилину

Нагадаємо, Життя було спокійніше, а шоколад і цукерки смачніше: ТОП-5 цукерок СРСР

Новини, інтерв’ю, цікаві історії ти знайдеш на сайті Одна хвилина.

Схожі статті

Василь Вірастюк пригадав, як зрадив колишню та зізнався, якими є його нові стосунки: у подробицях і деталях

Василь Вірастюк, стронгмен та народний депутат нещодавно викликав хвилю обговорень серед шанувальників, поділившись відвертою інформацією про своє особисте життя.

Дуже просто та смачно на сковороді. Ці правильні чебуреки з м’ясом сім’я з’їдає ще гарячими, і за один вечір

Кожен із нас хоча б раз у житті куштував чебуреки. Комусь вони не припали до смаку, а хтось любить і регулярно їх купує. Сьогодні ми підготували смачний рецепт соковитих домашніх чебуреків із м'ясом.

Простенькі слойки з різними начинками – ходовий рецепт нашої сім’ї: готую дітям у школу й чоловіку на роботу

Такі смачні й прості у приготуванні слойки стануть ідеальним перекусом, які з собою можуть взяти всі члени родини – діти до школи, а дорослі на роботу.