Безрукі художники: Особливі люди малюють шедеври ногами

У художників, які малюють ногами, є «карти ніг» в мізках. Мозгова спеціалізація приходить зі спеціалізацією на людях, які використовують свої ноги для малювання, їжі і листи.

У художників, які малюють ногами, є «карти ніг» в мізках. Мозгова спеціалізація приходить зі спеціалізацією на людях, які використовують свої ноги для малювання, їжі та письма.

У двох художників, які малюють пальцями на ногах, є незвичайні нервові сліди в мозку. Дослідники повідомляють в Cell Reports, що окремі пальці ніг захоплюють окремі території, створюючи добре організовану «карту пальців ніг».

Подібна організація мозку, як вважають, не існує у людей з типовою спритністю пальців ніг. Таким чином, виявлення цих спеціалізованих карт наближає вчених до розуміння того, як людський мозок сприймає тіло, навіть коли конструкції тіла розрізняються.

Як працює мозок

«Іноді наявність незвичайного випадку навіть дуже рідкісного може дати вам важливе розуміння того, як все працює», говорить нейробіолог Денис Шлуппек з Ноттінгемського університету в Англії.

Навички двох художників, включених в дослідження, безумовно, рідкісні.

Обидва народилися без рук з за препарату талідомід, який раніше використовувався для лікування ранкового нездужання у вагітних жінок.

В результаті обидва чоловіки в значній мірі покладаються на свої ноги, які володіють спритністю, щоб їсти із столовими приборами, писати і використовувати комп’ютери.

Мозок несе карту областей, які обробляють відчуття від різних частин тіла; наприклад, чутливі пальці і губи мають великі відповідні області.

Але до сих пір вченим не дуже пощастило з визначенням областей людського мозку, які реагують на окремі пальці (хоча області мозку були виявлені в мізках нелюдських приматів). Але оскільки ці люди використовують свої ноги незвично кваліфікованими способами, дослідники задалися питанням, чи може їх мозок представляти пальці трохи по іншому.

Діагностика на МРТ

Ці два художника, поряд з дев’ятьма іншими людьми без спеціальних здібностей стопи, пройшли функціональні МРТ сканування, в той час як експериментатор м’яко торкнувся кожного пальця.

Для багатьох людей області мозку, які відповідають окремим пальцях, не є дискретними, говорить нейробіолог Даан Весселінк з Університетського коледжу Лондона. Але в мізках ми знайшли дуже відмінні місця для кожного з їх пальців.

При торканні кожного пальця активувався ділянку мозку, що з’єднує сусідні пальці з аналогічно сусідніми областями мозку.

За словами Шлуппека, виявлення було можливо завдяки використанню особливо потужною МРТ машини, яка дозволила виявити відносно невеликі і погано помітні карти пальців ніг.

Вся справа в часі

Дослідники поки не знають, коли ця карта в мозку буде намальована, і чи може інтенсивне тренування пальців ніг дозволити людям створювати карти пальців ніг в мозку ідея, яка викликає скептицизм.

Весселінк підозрює, що карти пальців художників були створені дуже рано і загострилися за десятиліття витонченого використання пальців ніг. «Коли ви використовуєте своє тіло по іншому, з дитинства, ваш мозок розвивається по іншому», говорить він.

Ден Фельдман, нейробіолог з Каліфорнійського університету в Берклі, говорить, що пальці ніг залишають на мозку позначку, як свого роду сенсорна автобіографія.

Тут у цих двох людей був особливо унікальний сенсорний досвід, і можна побачити слід цього в їх мізках.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Ці молитви допоможуть вам в скрутну хвилину

Нагадаємо, Життя було спокійніше, а шоколад і цукерки смачніше: ТОП-5 цукерок СРСР

Новини, інтерв’ю, цікаві історії ти знайдеш на сайті Одна хвилина.

Схожі статті

Рік тому з’явилося поповнення: донька Кузьми Скрябіна розповіла про материнство – чоловік сказав: “Згоден”

Донька Кузьми Скрябіна вже 9 років живе без тата. У Марії-Барбари є коханий чоловік. А невдовзі родина очікує на поповнення. Яким воно буде насправді?

Коли всією родиною тримаємо піст, часто готую цей плов: здавалося б, звичайний – але без грама м’яса. Рецепт

У піст, коли всі відмовляються від вживання тваринних продуктів, важливо не залишати свій організм без корисних вітамінів і мікроелементів. Ділимось рецептом особливого плову.

Звернулась до обурених підписників: 74-річна Алла Пугачова опублікувала нове фото та отримала критику

Алла Пугачова оприлюднила новий пост на своїй сторінці в Instagram, де звернулась до російських читачів. Співачка висловила свою думку щодо емоцій деяких людей та потрапила під хейт.