В Україні святкують Різдво за Григоріанським календарем: що це значить і чим відрізняється 7 січня

У п'ятницю, 25 грудня, Різдво Христове за Григоріанським календарем відзначають Католицька церква, протестантські церкви, більшість помісних православних церков.

Це свято в Україні досить молодий. Ввели його в 2017 році указом п’ятого президента Петра Порошенка.

Різдво – одне з найбільш значущих і важливих свят для всіх, хто шанує православні традиції. Для свят цієї категорії у православних людей Різдво так само важливо, як і Великдень. А ось для католиків-віруючих є єдиний головне свято року – і це Різдво, яке відзначається завжди 25 грудня.

Де ще Різдво святкують 25 грудня, а не 6-7 січня?

Католицьке Різдво 2020
Католицьке Різдво 2020

Сьогодні святкують православні в Болгарії, Греції, Румунії, на Кіпрі, в Словаччині.

Традицій або спеціальних обрядів в цей день, можна сказати, немає – свято багато в чому перегукується з православним Різдвом, де готують цілий стіл з різними стравами, запрошують в гості кумів.

Різдво для католицького світу – це свято більш важливий, ніж Новий рік. Саме тому в цю дату наряджають ялинку, тобто різдвяне дерево, і дарують подарунки.

У цей день не прийнято працювати, вся сім’я повинна зібратися вдома, відпочивати, спілкуватися, прийнято згадувати далеких родичів і так далі. В цей день, звичайно ж, є багато прикмет. Адже слов’янські народи дуже вірять у прикмети. Наприклад, якщо день буде холодним, тоді і зима теж буде холодно. Однак ця прикмета не завжди збігається з реальністю, адже останні кілька років взимку тепло.

Коли Україна приєдналася до святкування 25.12 і чому у нас два Різдва?

Католицьке Різдво 2020
Католицьке Різдво 2020

Починаючи з 2017 року, Україна офіційно святкує Різдво Христове двічі – 25 грудня і 7 січня, причому обидва дні, відповідно до закону, вихідні.

Схожі статті

Дуже просто та смачно на сковороді. Ці правильні чебуреки з м’ясом сім’я з’їдає ще гарячими, і за один вечір

Кожен із нас хоча б раз у житті куштував чебуреки. Комусь вони не припали до смаку, а хтось любить і регулярно їх купує. Сьогодні ми підготували смачний рецепт соковитих домашніх чебуреків із м'ясом.

Простенькі слойки з різними начинками – ходовий рецепт нашої сім’ї: готую дітям у школу й чоловіку на роботу

Такі смачні й прості у приготуванні слойки стануть ідеальним перекусом, які з собою можуть взяти всі члени родини – діти до школи, а дорослі на роботу.

Класика жанру – салат “Дністер”: простенький та смачний, але забутий рецепт, який я переробила на свій лад

Приготувати салат "Дністер" – найкраща з можливих ідей. Розповідаємо, за яким рецептом готувати закуску, аби вона приємно здивувала ваших рідних і вас самих.