Великодній Великий піст: витоки, історія, традиції і сучасність

У Старому Завіті є давня практика посту в печалі і покаяння в гріхах. Пост також супроводжував гарячу молитву Богу.

Цей священний час Великого посту. Згадайте, що три дисципліни Великого посту – це молитва, піст і роздача милостині. Одне з питань, яке часто задають про Великий піст, стосується поста. Наприклад, чому це важливо? Це обов’язково? А яка історія поста в церкві? З постом пов’язана практика утримання зі своїм набором питань.

Для початку почнімо з деяких основних визначень. Сьогодні люди говорять про голодування по-різному, часто маючи на увазі поліпшення фізичного здоров’я. Ми можемо думати про голодування на соку, голодуванні на воді або голодуванні на основі вуглеводів. З духовної точки зору пост має інше значення.

Що значить пост під час Великого посту?

Постити означає утримуватися від їжі. Св. Фома Аквінський зазначає, що пост складається з приймання їжі тільки один раз в день (ST, II-II, q. 147, a. 6). Це визначення було недавно уточнено Церквою з точки зору того, що дозволено під час Великого посту.

Ми також можемо провести відмінність між постом і стриманістю у зв’язку з Пісним велінням Церкви дотримуватися дні посту і стриманості. Коли щодо Великого посту використовується утримання, ми говоримо про регулювання якості прийнятої їжі. Наприклад, в Попільну середу, П’ятницю Пристрасті Господніх і всі інші п’ятниці під час Великого посту віряни зобов’язані утримуватися від вживання м’яса.

А як щодо походження та історії поста в Церкві? У Старому Завіті є давня практика посту в печалі та покаяння в гріхах. Пост також супроводжував гарячу молитву Богу. Ідея полягала в тому, що пост робить молитву більш прийнятною для Бога. Це був спосіб продемонструвати рівень своєї відданості Господу. Ці ідеї актуальні та сьогодні. Бог бажає, щоб ми довели свою любов до нього. Як свідчить старе прислів’я, справи говорять голосніше, ніж слова.

Їжа в Великий пост
Їжа в Великий пост

У ранній церкві ми виявляємо, що апостоли були знайомі з постом і робили це до того, як прийняли важливі рішення, щоб отримати божественну допомогу (Дії 13: 2 і далі; 14:23).

Великий піст – це час покаяння і спокутування гріха в рамках підготовки до святкування Воскресіння Господа. Піст і помірність є невід’ємною частиною цієї підготовки з кількох причин, таким як розвиток чесноти, самовладання і допомогу, щоб уникнути гріховних нахилів, які в кінцевому підсумку можуть привести до духовної смерті в разі смертного гріха.

Практика посту під час Великого посту бере свій початок в подорож нашого Господа в пустелю, де він постив і молився сорок днів і ночей, готуючись почати своє суспільне служіння (Матв. 4: 1-2; Луки 4: 1-3). Великий піст також є періодом покаяння, коли ми прагнемо викупити наші гріхи та очистити своє життя, готуючись до святкування славного воскресіння Христа з гробу у Великодню неділю.

Сьогодні багато постять і утримуються тільки в Попільну середу і п’ятницю Пристрасті Господніх і утримуються від м’яса в інші п’ятниці Великого посту, що є мінімумом, необхідним заповідями Церкви. Однак в стародавні часи сорокаденний період Великого посту іноді включав тривалі та більш суворі пости, як сьогодні практикують.

Наприклад, деякі постили кожен з сорока днів (крім неділі, а іноді та суботи) до дев’ятої години або 15:00, тобто години, коли Христос залишив свій дух на хресті (Мф. 27:50). Намір полягав у тому, щоб поєднати свої страждання постом з пристрастями Христовими. Оскільки страждання нашого Господа закінчилися о дев’ятій годині, так само і пост закінчився в той час.

Святий Афанасій у своєму святковому листі (331 м н.е.) рекомендував християнам дотримуватися сорокаденний піст перед більш суворим постом під час Страсного тижня.

Користь посту за словами св. Томи Аквінського

Пост має покаянний характер. Це означає, що Великий піст – це час, запропоноване Церквою для здійснення актів покаяння та умертвіння в спокуту гріхів, які ми зробили. Визнано, що невід’ємна частина покаяння, що визначається як відмова від гріха і повернення до Бога, містить покаяння як вираз смутку за образу Бога та інших, а також як засіб допомоги у виправленні скоєних нами помилок.

Пост вже давно визнаний відмінним засобом покаяння, що дає безліч духовних благ. Однак в постмодерністському світі практика посту як засобу духовної користі вийшла з ужитку. Найчастіше зосереджуються на фізичних перевагах поста, в той час, як його духовні переваги ігноруються. Християнин визнає першорядну важливість збереження духовного здоров’я з точки зору вічного життя, на відміну від короткозорого, язичницького погляду, в якому все упор робиться на матеріальне і тимчасове.

Їжа в Великий пост
Їжа в Великий пост

Які духовні переваги поста?

Щоб вивчити це питання, подивімось на вчення св. Томи Аквінського. Святий Фома вчить, що пост дотримується з трьома цілями:

1) ми постимо, “щоб приборкати похоті плоті”;

2) ми постимо, “щоб розум міг вільніше споглядати небесне”, відзначаючи, що Данило отримав одкровення від Бога після тритижневого поста (Дан. 10: 2 і далі);

3) ми постимо “для задоволення гріхів», як написано в Йоіла 2:12: “Звернися до Мене всім серцем своїм, і постом, плачі та печалі” (СТ, II-II, д. 147, п. 1).

Святий Фома вказує на деякі добре поняті істини духовної традиції з точки зору духовних переваг поста. По-перше, він відзначає, що пост допомагає підпорядкувати тіло або плоть контролю душі. Коли ми постимо, ми змушуємо тіло підкорятися, що розвиває самоконтроль і самовладання – дві важливі чесноти в християнському житті. Св. Павло говорить про те, що плотські бажання суперечать духу і навпаки (Гал. 5:17). Пост допомагає виправити це розлад, ставлячи плоть під контроль духу, як і повинно бути.

По-друге, св. Фома вказує, що пост має тенденцію підвищувати розум і серце до небесного, до споглядання Бога. Пост дає нам сили в молитві. Він фокусує інтелект на пошуку пізнання Бога і волю на набуття Бога як найбільшого блага. Це допомагає очистити бажання і прагнення душі до божественної краси та істини Бога. Християни, які якийсь час йшли шляхом духовної досконалості, часто повідомляють про сильні переживання присутності Бога під час посту. Бог вважає наші добровільні страждання через кохання до Нього непереборними.

По-третє, св. Фома зазначає, що піст – це засіб спокутування наших гріхів, про що ми вже згадували. Піст – це засіб взяти на себе відповідальність за свої гріхи; це допомагає нам загладити свою провину перед Богом за ті часи, коли ми ображали Його, інших і його святу Церкву. Це не означає, що пост дає прощення за гріхи.

Ми отримуємо прощення наших гріхів від Бога завдяки заслугам Христа, Який спасає смерть і воскресіння. Нам прощається вічна вина за гріх через покаяння і таїнство сповіді (див. Від Івана 20: 22-23). Проте ми можемо відшкодувати перед Богом наші гріхи за допомогою таких актів покаяння як пост.

Оскільки ми грішники, Церква вчить, що від християн потрібно покаяння. Іншими словами, покаяння і покаяння йдуть рука об руку. Приклад цього знаходиться в Таїнстві Покаяння.

Отримавши відпущення гріхів в причасті, що кається завжди отримує якесь покаяння від священника, який діє як служитель вибачення Христа. Таким чином, покаяння – це універсальна вимога для християн, які роблять особистий гріх.

Вимоги є обов’язковими наступних вікових категорій:

Християни у віці від 18 до початку 60-річного віку (їх 59-річчя) зобов’язані постити, якщо у них немає серйозних причин для цього.

Як визначити м’ясну страву?

Відповідно до законів про утримання, м’ясо отримують тільки від таких тварин, як кури, корови, вівці або свині, які живуть на суші. Птахи теж вважаються м’ясом. До стриманості не належать м’ясні соки та рідкі продукти з м’яса. Таким чином, такі продукти, як курячий бульйон, консоме, супи, приготовлені або присмачені м’ясом, м’ясні підливи або соуси, а також приправи або приправи з тваринного жиру технічно не заборонені.

Однак теологи-моралісти традиційно вчили, що ми повинні утримуватися від усіх продуктів тваринного походження (крім таких продуктів, як желатин, олія, сир і яйця, які не мають м’ясного смаку).

Риби – це інша категорія. Дозволені солоні і прісноводні види риб, земноводних, рептилій (холоднокровних тварин) і молюсків.

Хто звільнений від дотримання законів про піст і стриманість?

Ті, кому дозволено постити та утримуватися за межами вікових обмежень, включають фізично або психічно хворих, включаючи людей, які страждають хронічними захворюваннями, такими як діабет.

Також виключені вагітні та жінки. У всіх випадках повинен переважати здоровий глузд, і хворі не повинні наражати на небезпеку своє здоров’я постом.

Думаю, ви погодитеся, дізнавшись про церковних законів про піст і стриманість, стане ясно, що вона дійсно діє як мати, яка бере нас за руку і веде до порятунку у Христі. Заповіді Церкви про піст і стриманість розумні, засновані на Біблії та духовно корисні. У цих актах покаяння ми не тільки допомагаємо спокутувати наші гріхи, але і розвиваємо самовладання – чеснота, яка приносить величезну користь навіть у нашому житті по цей бік небес.

Схожі статті

Найкращий сніданок всього за 10 хвилин. Потрібні тільки яйця та ковбаса: рецепт омлету в мультиварці

Смачний і ситний сніданок може бути найрізноманітнішим. Найпопулярнішим все ж залишаються яйця. Їх можна і відварювати, і смажити. Сьогодні ми підготували рецепт, який відкриває омлет по новому.

Печінку купую через день, щоб приготувати гору ніжних печінкових котлет: мої уплітають їх за 5 хвилин

Печінкові котлети стануть справжнім хітом вашого обіду або вечері. А щоб вони завжди виходили вдало, варто знайти правильний рецепт. Спробуйте його вже сьогодні та пригостіть родину смачною новинкою.

Паштет із оселедця з плавленим сирком та морквою: готувати просто, а куштувати смачно. Можна мазати на хліб

Приготувати смачний та ситний паштет можна не тільки з мʼяса, а й з риби, а саме – з оселедця. Додавши декілька простих інгредієнтів можна приготувати справжню смакоту.