Масляна 2021: Історія, традиції та звичаї від наших предків до сучасності

Якщо вам хтось "насолив", не потрібно на нього тримати зло. Прощайте всі образи та таким чином відпустіть від себе всі негативні думки.

Українська культура проявляється у святах, особливо на Масляну. Це яскраве і веселе свято. Тут переплетені стародавні звичаї, обряди та заборони.
У 2021 році Масляна відзначається з 8 березня по 14 березня.

Що значить це свято

Річ у тому, що всі 7 днів не можна їсти м’ясо, а що стосується молочних продуктів – то їх можна вживати. Наші пращури на Масляну готували смачні млинці, використовую спеціальні рецепти. Тоді вірили, що чим свято буде галасливий і голосистий, то можна швидше розбудити весну. І таким чином піде мороз і холод.
Історичні корені свята Масляна давні та сягають часів язичництва у древніх слов’ян, жителів Київської Русі.

Традиції та звичаї

Одним зі звичаїв на Масляну, вважається спалювання зими. Коли закінчується тиждень святкування Масниці, то роблять солом’яне опудало, прикрашають його стрічками та потім підпалюють його.
Таким чином проганяється зима з її морозами. При цьому потрібно було водити хороводи навколо опудала, що палає і прославляти прихід весни. Також люди катаються на санках, лижах і ковзанах.
Ще однією традицією був обряд “Колодій”. Тоді кілька заміжніх жінок готували пишне гуляння та обов’язково приносили поліно або колодку. Потім вони ходили по домівках тих хто ще не одружений і засуджували, що вони досі не вийшли заміж або не одружилися. Зараз це сприймається як жарт.

Що не робиться на Масляну

Масляна
Масляна

У перший день не можна було випивати алкогольні напої.
Не можна, щоб удома було неприбрано.
Не можна дівчатам, які незаміжня й неодруженим парубкам сидіти вдома – треба спілкуватися.
Не можна прийти в гості та не принести нічого, а то викличете на себе бідність і хвороба.
На Масляну можна сумувати, плакати та думати про погане.
Не відмовляйте в допомозі.
Не можна сваритися і конфліктувати.
Особливо звертали увагу, щоб люди не сумували на Масляну.
Якщо вам хтось “насолив”, не потрібно на нього тримати зло. Прощайте всі образи та таким чином відпустіть від себе всі негативні думки.

Що їдять на Масляну

Звичайно млинці! Це давно вже вважається візитною карткою Масляної. Класичний рецепт – це з м’ясом і сиром, і за сучасними – з лососем, шпинатом і сиром.
Популярністю користуються рибні пироги, вареники з сиром, печені яблука з горіхами та медом, і різноманітні солодощі.
Ну і звичайно на столі повинні бути сирні продукти, масло, молоко, а також яйця.

Популярне

Схожі статті

Без нього чай пити не можемо. Найкращий десерт: пишний і ніжний бісквіт. Навіть розпушувача не треба

Пишний і повітряний бісквіт із рум'яною скоринкою - найочікуваніший десерт для сімейного чаювання. Вам для його приготування навіть не знадобиться розпушувач. Випічка вийде з першого з першого разу.

Ектор Хіменес-Браво особливо не заморочується: робить на паски глазур із 2 інгредієнтів. Каже – ідеальна

Ектор Хіменес-Браво поганого не порадить. На цей раз шеф-кухар вирішив поділитися з українцями рецептом ідеальної глазурі для пасок. Готується зі згущеного та сухого молока.

Мій ходовий суп. Я готую його 3 рази на тиждень, а просять ще! Дуже смачний супчик з сирними кульками

Суп з сирними кульками з задоволенням будуть їсти і дорослі і діти. Він виходить наваристим і має яскравий смак. Готується цей суп досить просто та швидко.