Комуналка знову подорожчає: як інфляція відбивається на цінах?

За прогнозами Національного Банку України, в країні знову починається плавне зростання цін на продукти і засоби першої необхідності. Передбачається, що зростання зупиниться тільки у вересні.

Перше, що виросте в ціні через інфляцію – це продукти харчування. Прогнозується, що на деякі продукти цінник збільшиться навіть до десяти відсотків від нинішньої вартості.

Найбільше зростання цін зачепить такі продукти з магазинів продовольчих товарів:

  • борошно;
  • соняшникова олія;
  • цукор;
  • майонез;
  • маргарин і спред;
  • хліб і хлібобулочні вироби.

Що з “борщовим набором”?

Зростання цін на продукти 2021
Зростання цін на продукти 2021

Однак є і хороші новини – завдяки тому, що 2020 рік був урожайним, вартість на продукти з так званого “борщового набору ” трохи впала.

“Є таке поняття, як сезонні коливання цін. Наприклад, зараз буде дешевшати картопля. Тому що ті залишки старої картоплі, які є і у населення, і у аграрних господарств, потрібно продати, поки не з’явився новий урожай. З огляду на холодну весну і холодні ночі в період цвітіння кісточкових, найімовірніше в цьому році буде невеликий урожай вишні, черешні, абрикосів і слив. Ймовірно, ціна буде вище в порівнянні з минулим роком. Але панікувати не варто”,

– розповідає перший віце-президент Торгово-промислової палати України Михайло Непран.

Вартість на комуналку теж виросте – платіжки будуть розбудовувати ще більше

Однак не всі перспективи такі райдужні. Очікується, що вже в новому опалювальному сезоні 2021-2022 вартість опалення зросте приблизно в половину, що значним чином вдарить по гаманцях українців. Також очікується, що до осені в багатьох містах підніметься вартість на послуги водопостачання.

Вартість на газ, бензин, дизпаливо в 2021

Інфляція і світовий ринок також не надто прихильно впливають на вартість палива. Очікується, що дизельне паливо на заправках в середньому подорожчає приблизно на 10%, а цінник на бензин може зрости до 8,7%. У всякому разі, поки що це тільки прогнози, результати яких можна буде побачити протягом літа.

Схожі статті

Коли всією родиною тримаємо піст, часто готую цей плов: здавалося б, звичайний – але без грама м’яса. Рецепт

У піст, коли всі відмовляються від вживання тваринних продуктів, важливо не залишати свій організм без корисних вітамінів і мікроелементів. Ділимось рецептом особливого плову.

Звернулась до обурених підписників: 74-річна Алла Пугачова опублікувала нове фото та отримала критику

Алла Пугачова оприлюднила новий пост на своїй сторінці в Instagram, де звернулась до російських читачів. Співачка висловила свою думку щодо емоцій деяких людей та потрапила під хейт.

Нічого смачнішого не їла. Пісний торт “Наполеон” на воді готую на замовлення вже 3 рік: хрусткий і ніжний

Навіть під час посту можна поласувати солоденьким досхочу. Причому випічку робитимемо без молочних продуктів. Таким чином удасться приготувати навіть торт "Наполеон".