Чому Азовське море кишить медузами? Пояснення природної аномалії

Уже другий рік поспіль місцеві жителі приазов'я скаржаться на навалу медуз. Страждають не тільки місцеві, але туристи, яких тут чимало.

Аргументувати таку аномалію взялися фахівці.

Представники Інституту рибного господарства і екології моря Держрибагентства відносять до числа найбільш значущих чинників – збільшення чисельності цих тварин в Чорному морі і, відповідно, більш масове їх потрапляння в Азовське море через Керченську протоку навесні.

Ще одна причина – Азовське море за рівнем солі поступово наближається до Чорного, тому там створюється більш сприятливе середовище для їх розвитку.

І третя причина – занадто теплі зими. Останні дві зими били рекорди по плюсовим температурам, а це – відмінна можливість для розвитку популяції.

Скільки зараз приблизно медуз в Азовському морі?

Медузи на Азовському морі
Медузи на Азовському морі

За даними вчених, найвища чисельність медуз в Азовському морі зареєстрована в 1978 році (близько 7 млрд шт.).

На даний момент науковці стверджують, що медуз близько 10 мільйонів штук.

Чим небезпечні медузи в Азовському морі?

Крім естетичної складової це ще і небезпека бути ужалених. Як відомо, “укуси ” медуз супроводжуються палінням, іноді почервонінням. Їх слід промити перекисом, але не намагатися відмити прісною водою – краще від цього точно не стане.

Поки представникам Інституту рибного господарства і екології моря Держрибагентства складно сказати, наскільки довго українських туристів буде переслідувати ця проблема, і коли в Азовському морі можна буде нормально купуватися. Адже і зима 2021-2022 буде, імовірно, теплою. А значить – зберігаються всі умови для розмноження медуз.

Схожі статті

Святковий салат “Сукня нареченої”: в радянських столових він був найдорожчим. Нереальна смакота по-простому

Святковий салат "Сукня нареченої" закохає в себе з першого шматочка. Він простий у приготуванні, недорогий в плані інгредієнтів, але дуже смачний і підійде для будь-якого застілля.

Про олів’є і шубу давно забула, бо знайшла смачну заміну: салат з найпростіших продуктів. Зникне за хвилину!

Простий рецепт салату з куркою та картоплею затьмарить класичний олів'є і стане прикрасою святкового столу. А для приготування знадобляться найпростіші продукти.

Ідеальне тісто без опари: для піци, пиріжків і булочок: розкриваю секрет, що любить тісто, яке не черствіє

Домашня випічка дуже різноманітна, майже на кожній кухні готують булочки, пиріжки, піцу, пироги. Все це можна приготувати з одного універсального тіста без опари. Рецепт у нашій статті.