Вітаємо з Днем Шахтаря України – 29 серпня 2021 року: історія, традиції та цікаві факти

Вітаємо всіх працівників вугільної промисловості України. Бажаємо відмінного здоров'я, успіхів у роботі, особистого щастя і звичайно - удачі!

В Україні є багато професійних свят, які відзначають жителі нашої країни. Але одним зі значних є День шахтаря. Професія шахтаря небезпечна і важка, але і дуже відповідальна. Вона вимагає не тільки міцного здоров’я, але і сили волі. Адже в шахті можуть бути різні ситуації та до того ж неординарні.

Традиційно День працівників вугільної промисловості України щороку святкують в останню неділю серпня. На цей раз – 29 серпня.

У 1993 році Леонід Кучма своїм указом затвердив День Шахтаря України. Ця професія залишається ще найнебезпечнішою не тільки в нашій країні, але і в багатьох державах, які видобувають вугілля.

Своїм нелегким і небезпечним працею шахтарі вносять неоціненний і колосальний внесок в економіку України. Однак в останні роки значно скоротився вироблення вугілля, а також чисельність працівників вугільної промисловості – на 74%.

Традиційно згадують внесок в розвиток вугільної промисловості Олексія Стаханова. Він видав “на-гора” рекордні 102 тонни вугілля 31 серпня 1935 року. Норма добування – 7 тонн.

Відмінного настрою вам в цей день!

Традиції

У День Шахтаря в нашій країні влаштовуються масові гуляння. Влаштовуються концерти та урочисті заходи. Відзначилися гірників нагороджують грамотами та пам’ятними подарунками. Також згадують тих, хто загинув добуваючи вугілля.

Факти

Шахтарі звикли називати сою зміну “Крайньою”, а не останньою.
Коли працюють в забої, то рівень шуму порівняємо з мотоциклом, що працює з глушником – 80 децибелів.
Одна з глибоких шахт у світі знаходиться в Південно-Африканській Республіці, глибиною 4500 метрів. Щодня на ній працює 35 000 осіб.
Під час Другої Світової Війни жінки становили більшість чисельності шахтарів.
Раніше в шахтах були люди-табакотруси. Вони спостерігали, щоб ніхто не приносив в шахту сірники, сигарети або тютюнові вироби. Адже від цього залежала безпека шахтарів.
“Тормозок” – це їжа, яку шахтарі брали на роботу.
Одна з прикмет шахтарів: забув удома щось, не потрібно повертатися – це до нещастя.

Вітаємо всіх працівників вугільної промисловості України.
Бажаємо відмінного здоров’я, успіхів у роботі, особистого щастя і звичайно – удачі!
Гарного настрою вам в цей день!

Схожі статті

Розкішний трюфельний торт без коржів: замішала і відправила в духовку – все просто! Моя вдала імпровізація

Пропонуємо ідеальний трюфельний торт без заморочок, який буде до вподоби всім поціновувачам шоколаду. Такий десерт чудово пасуватиме для сімейного чаювання.

Василь Вірастюк пригадав, як зрадив колишню та зізнався, якими є його нові стосунки: у подробицях і деталях

Василь Вірастюк, стронгмен та народний депутат нещодавно викликав хвилю обговорень серед шанувальників, поділившись відвертою інформацією про своє особисте життя.

Дуже просто та смачно на сковороді. Ці правильні чебуреки з м’ясом сім’я з’їдає ще гарячими, і за один вечір

Кожен із нас хоча б раз у житті куштував чебуреки. Комусь вони не припали до смаку, а хтось любить і регулярно їх купує. Сьогодні ми підготували смачний рецепт соковитих домашніх чебуреків із м'ясом.