Істинний ядерний потенціал Гітлера був розкритий в секретній диверсійної місії, яка «врятувала світ»

Операція «М'ята перцева», можливо, самий секретний проєкт за всю війну.

У Другій світовій війні союзники співпрацювали в боротьбі з нацистською Німеччиною Адольфа Гітлера, але приголомшливі документи показують, наскільки близько він підійшов до використання ядерної зброї.

Німецька програма створення ядерної зброї була невдалу наукову спробу дослідження і розробки атомної зброї під час Другої світової війни.

 ""

Вона пройшла через кілька етапів, але в кінцевому підсумку була «заморожена на лабораторному рівні», і історики та науковці в цілому погодилися з тим, що вона провалилася в усіх напрямках.

Вважається, що при цьому Гітлер більше зосередився на своїх революційних ракетах V1 і V2, але він був жахливо близький до того, щоб озброїти їх ядерними боєголовками, згідно із розсекреченими документами, виявленими письменником і режисером Деміеном Льюісом.

 ""

Автор книги «Полювання на гітлерівське ядерну зброю» писав: «Те, що гітлерівська Німеччина може виграти перегони по створенню першої у світі атомної бомби, було, можливо, однією з найбільших турбот Вінстона Черчилля під час війни, яку поділяв з його хорошим другом президентом США Франкліном Рузвельтом.

 ""

«Коли Черчилль летів через Атлантику, щоб зустрітися з Рузвельтом, щоб обговорити це питання, вони погодилися, що не можна буде шкодувати жодних зусиль, щоб перешкодити Гітлеру отримати бомбу, оскільки з її допомогою він отримає контроль над світом».

Г-н Льюіс докладно розповів, як сер Вінстон «наказав провести серію диверсійних рейдів» з метою виявити німецькі об’єкти та завдати удару по ядерній програмі в їх саме серце.

 ""

Він додав: «Операція« М’ята перцева », можливо, самий секретний проєкт за всю війну, була спрямована на забезпечення раннього попередження і захисту, яка могла б бути можлива в разі ядерного удару нацистської Німеччини по Великобританії.

 ""

«Такі побоювання були цілком реальними. Після того як в грудні 1938 року німецький фізик Отто Хан розщепив атом, союзники вважали, що німці на два роки попереду в перегони по створенню атомної бомби ».

 ""

У травні 1940 року німецькі війська завдали ще одного удару в перегонах за ядерну перевагу, захопивши Олен, Бельгія, де знаходилися найбільші решти запасів урану в Європі.

Звіти британської розвідки про операції “М’ята перцева “, виявлена Льюїсом, показали побоювання з Лондона.

Один з них був такий: «Після падіння Бельгії велика частина найбільших запасів урану була доступна Німеччині».

Далі у звіті говориться про те, як «кілька сотень тонн сирих концентратів були вивезені з Бельгії».

За словами пана Льюїса, його пунктом призначення був нафтопереробний завод AuerGesellschaft в Оранієнбурзі, Німеччина.

Згідно з дослідженнями союзників, для створення першої у світі атомної бомби потрібно 20 000 робочих, півмільйона ват електроенергії та 150 мільйонів доларів (114 мільйонів фунтів стерлінгів) витрат.

Гітлер, який тепер контролював більшу частину Західної Європи, міг вимагати таких ресурсів. А в концентраційних таборах у нього був доступ до мільйонів робочих.

Г-н Льюіс відзначив: «Коротко кажучи, фюрер міг використовувати передові інженерні можливості Німеччини в поєднанні з її науковим досвідом і майже необмеженими ресурсами Західної Європи – все це зробило атомну бомбу реальною можливістю».

Але союзники зробили прорив в 1943 році, коли розвіддані про зброю V1 і V2 просочилися до Великобританії.

В цілком таємних повідомленнях говорилося про «розроблюваних в Німеччині рідинних авіабомбах величезної руйнівної сили».

Вільям Стефенсон, провідний розвідник Черчилля, зауважив, що вони, швидше за все, несли ядерні боєголовки. Г-н Льюіс додав: «Найбільше побоювання викликає те, що нацисти освоїли технологію, що дозволяє встановити ядерний або радіологічний заряд на V2, і в цьому випадку захист буде неможлива.

«Черчилль наказав провести аерофотознімання, щоб попередити про таких атаках, – репетиції з пробігом, щоб підготуватися до такого випробування, а також проінструктувати лікарів, провідний курс лікування, про симптоми радіаційного отруєння.

«Подробиці операції« М’ята перцева »і заходи, прийняті для підготовки до нацистського ядерного удару, були розкриті в паперах, які були виявлені в Національному архіві.

«Це стало для мене великим сюрпризом, оскільки я не знав, що лідери союзників під час війни розглядали ядерну програму нацистської Німеччини як реальну і справжню загрозу». Однак надсекретна героїчна місія могла привести до прориву. Г-н Льюіс відзначив: «Близько 34 британських командос прилетіли в окуповану Норвегію на двох планерах, що буксируються бомбардувальниками Halifax. «Їх метою була величезна гідроелектростанція, яка виробляє оксид дейтерію, ключовий компонент нацистської ядерної програми, поряд з ураном.

«На жаль, буксирні троси з конопель, якими планери прикріплені до буксируючому літаку, замерзли в крижаних умовах над Норвегією, і вони порвалися.

«Ті командос, що не були вбиті в результаті наступних аварійних посадок, були схоплені, піддані тортурам з боку СС і гестапо і жахливо страчені».

Однак пан Льюїс розповів, як тривала безжальна місія, і, можливо, це в кінцевому підсумку врятувало світ.

У 2016 році він продовжив: «Провал цієї місії під кодовою назвою FRESHMAN привів до зовсім іншого підходу, прийнятому Управлінням спеціальних операцій (SOE). «Командир скандинавського відділення Зої – колишній скаут-майстер і керівник таємних операцій майор Джон« Скіннер »Вілсон – відправив ще дві штурмові групи.

«Кожен з них під кодовими іменами Grouse і Gunnerside складався з невеликого загону норвезьких командос, що несли вибухівку, лижі та рятувальне спорядження. «В ході неперевершеною сміливості та хоробрості цим 12 рейдерам ЗП на чолі з Йоахімом Роннебергом вдалося прорвати нібито неприступну оборону заводу і підірвати пристрій оксиду дейтерію вщент».

Пізніше Стівенсон прокоментував рейд: «Якби не рішучість диверсантів, у німців була б можливість спустошити цивілізований світ.

«Ми були б або мертві, або жили б при фанатиках Гітлера».

Джерело: Express.co.uk

Схожі статті

Дуже просто та смачно на сковороді. Ці правильні чебуреки з м’ясом сім’я з’їдає ще гарячими, і за один вечір

Кожен із нас хоча б раз у житті куштував чебуреки. Комусь вони не припали до смаку, а хтось любить і регулярно їх купує. Сьогодні ми підготували смачний рецепт соковитих домашніх чебуреків із м'ясом.

Простенькі слойки з різними начинками – ходовий рецепт нашої сім’ї: готую дітям у школу й чоловіку на роботу

Такі смачні й прості у приготуванні слойки стануть ідеальним перекусом, які з собою можуть взяти всі члени родини – діти до школи, а дорослі на роботу.

Класика жанру – салат “Дністер”: простенький та смачний, але забутий рецепт, який я переробила на свій лад

Приготувати салат "Дністер" – найкраща з можливих ідей. Розповідаємо, за яким рецептом готувати закуску, аби вона приємно здивувала ваших рідних і вас самих.