День бабака 2021 року віртуальним: легенда, історія і сучасність

Легенда свідчить, що кожне 2 лютого бабак виходить зі своєї нори, озирається і дивиться на свою тінь.

Велике святкування Дня бабака в Панксатони, штат Пенсільванія, що прославилося завдяки фільму «День бабака» з Біллом Мюрреєм, у 2021 році стане віртуальним.

Про що говорить легенда

Легенда свідчить, що кожне 2 лютого бабак виходить зі своєї нори та озирається. Або сонячно, і він бачить свою тінь, що в фольклорі означає ще шість тижнів зими. Або похмуро, і бабак не бачить своєї тіні, тобто рання весна. З 1887 року якийсь бабак (і його послідовники) з Панксатони, штат Пенсільванія, Панксатони Філ, був найвідомішим провісником погоди в Північній Америці. Але сезонні традиції цього свята сягають корінням далеко, задовго до Філа. Хоча ви, можливо, не усвідомлювали, що День бабака – це астрономічний свято, день перетину чверті, що припадає приблизно на півдорозі між грудневим сонцестоянням і березневим рівноденням.

У цьому пандемічному році, 2021 році, в День бабака в Панксатони, штат Пенсільванія, не буде ніяких особистих заходів. Про це йдеться в наведеному нижче відео з Inner Circle клубу бабаків Панксатони, випущеному в листопаді 2020 року. Клуб просить відвідувачів залишатися вдома, а не їхати на щорічне святкування Філа. Якщо ви хочете подивитися прогноз погоди Філа на цей рік, ви можете зробити це онлайн.

День бабака як перехресний день

Кожен день, що перетинає чверть, насправді являє собою набір дат, що припадають приблизно на півдорозі між сонцестоянням і рівноденням. Багато культури відзначають в цей час традиції та свята. 2 лютого – перший міжквартальний день в році. Є ще три міжквартальних днів, включаючи святкування Хеллоуїна в Північній Америці.

Поділ року на сегменти – звичайна тема в людських культурах. Наші предки були більш обізнані про рух сонця по небу, ніж ми, оскільки від цього залежали їх посадка і збір врожаю.

Панксатони Філ, великий провісник погоди. Безумовно, найвідоміший з бабаків, які шукають тіні 2 лютого, – це Панксатони Філ з Панксатоні, в західній Пенсільванії, який називає себе:

“Його Величності, Панксатонского бабака “.

У більшості років (але не у 2021 році) члени Клубу бабаків Панксатони проводять публічні святкування Дня бабака. Святкування 2 лютого вкотре і знову відбивається в фільмі Білла Мюррея «День бабака».

 ""

Наскільки точний Філ?

Національний центр кліматичних даних NOAA повідомляє, що прогнози Філа в останні роки не показали ніякої можливості робити прогнози. Філ робить це правильно приблизно в 35-40% випадків.

День бабака в історії та культурі

У кельтському календарі рік також ділиться на дні чверті (рівнодення і сонцестояння) і дні перехресть на великому неоязичницькому колесі року. Таким чином, подібно до того, як 2 січня відзначається святкуванням Стрітення Господнього деякими християнами, такими як католики, в сучасному язичництві цей день називається Імболк і вважається традиційним часом для присвят.

На святкування Дня бабака в Америку приїхали іммігранти з Великобританії та Німеччини. Цю традицію можна простежити до перших християн в Європі, коли говорили, що їжачок шукав свою тінь в День Стрітення.

Що кажуть старі англійські перекази

Якщо день Стрітення буде ясним і яскравим, у зими буде інший переліт. Але якщо буде темно з хмарами та дощем, зима пішла і більше не повернеться.

Або ось ще одна стара приказка:

Половину дров і половину сіна ви повинні мати на Стрітення.

У Німеччині, де, як говорили, борсук видивлявся свою тінь, кажуть:

Пастух волів би побачити вовка, що входить в його стайню в день Стрітення, ніж побачити, як світить сонце.

Друг у Facebook сказав, що в Португалії є вірш про 2 лютого, пов’язане з Жінкою свічок. Ось вірш:

Quando a Senhora das Candeias є rir está o inverno para vir, quando está a chorar está o inverno acabar. [Переклад: Якщо Богоматір Свічок посміхається (Сонце), зима ще попереду, якщо вона плаче (Дощ), зима закінчилася.]

І останнє зауваження. Вважається, що не пощастило залишати різдвяні прикраси після Дня бабака.

Підсумок

День бабака трапляється 2 лютого кожного року і збігається з першим міжквартальним днем в році. Дивний спосіб прогнозування погоди в цей день має глибоке історичне коріння. У 2021 році святкування Дня бабака в Панксатони, штат Пенсільванія, буде віртуальним.

Схожі статті

“Наливні” пиріжки без ліпки: найпростіший рецепт без заморочок. Руки чисті, і ще й гора смакоти на столі

Якщо скуштувати домашніх пиріжечків хочеться, а місити тісто та ліпити вироби – ні, то є вихід: зробити наливні пиріжки. Вмочати руки в тісто не доведеться, а на смак вони не відрізнятимуться.

Цей салат завжди з’їдають першим: готую його на свій день народження, коли знаю, що гості з подарунками

Салат "Київський" виходить настільки смачним, що закохує в себе після вже після першого шматочка. Він соковитий, ситний і при цьому не позбавлений свіжості.

Найкращий сніданок всього за 10 хвилин. Потрібні тільки яйця та ковбаса: рецепт омлету в мультиварці

Смачний і ситний сніданок може бути найрізноманітнішим. Найпопулярнішим все ж залишаються яйця. Їх можна і відварювати, і смажити. Сьогодні ми підготували рецепт, який відкриває омлет по новому.