Герань: як садити, вирощувати і доглядати за пеларгоніями

Звичайна або зональна герань (Pelargonium x hortorum) добре росте в контейнерах (а також на відкритому повітрі).

У багатьох господинь є ця прекрасна квітка – герань. Практично він прикрашає будинок або квартиру кожної сім. Красиве квітуча рослина радує око і підіймає настрій.

Хоча зараз є безліч екзотичних квітів, які потіснили герань в списку розводяться у квартирі квітів, але вона не здає своїх позицій і також потрібна любителями квітів. Герань має багато різних кольорів і відтінків. Форма квітки, також може бути різна. Садівники та любителі квітів вивели багато видів цього прекрасного рослини.

Герань – давній фаворит садівників. Їх легко вирощувати, вони барвисті й випромінюють прекрасний аромат. Ось як виростити герань у себе вдома і в саду!

Рослини з роду Geranium також використовуються в садах, але зазвичай їх називають витривалими геранями або журавлиними птахами.

Хоча в теплу пору року герань можна тримати на відкритому повітрі, на зиму герань зазвичай тримають в приміщенні. Крім того, при достатньому освітленні вони можуть цвісти в приміщенні цілий рік.

Історія

Рослини, які ми зазвичай називаємо геранню, були завезені в Європу голландськими торговцями, які привезли їх з Південної Африки на початку 18 століття. Оскільки ці нові рослини нагадували витривалі дикі герані, вже ростуть в Європі, ботаніки помилково згрупували їх в один рід.

У 1753 році шведський ботанік Карл Лінней відніс їх до роду Geranium. Коли пізніше було виявлено, що ці нові герані відрізняються від європейських герані формою пелюсток, кількістю тичинок і іншими факторами, вони були віднесені до категорії пеларгонія, що означає лелечий дзьоб – посилання на довгий, різко окреслений загострена форма їх насіннєвого стручка.

Однак їх початкове загальна назва прижилася, і ми як і раніше говоримо герань, коли насправді маємо на увазі пеларгонію.

герань
Герань

Посадка

Герань можна вирощувати як кімнатні рослини або як однорічні квіти. У теплі місяці року (між датами місцевих морозів) їх можна тримати на відкритому повітрі в сонячному місці.
Якщо ви зберігаєте герані як кімнатних рослин, обов’язково принесіть її в будинок в кінці літа або на початку осені, коли нічні температури починають регулярно опускатися нижче 13 ° C.

Купуючи герані, звертайте пильну увагу на колір і розмір. У здорових листя трохи буде знебарвлення на них або під ними, а стебла будуть міцними, а не безладними. Також уникайте рослин з явними ознаками шкідників.

герань
Герань

До поширених шкідників кімнатних рослин відносяться борошнисті червці, білокрилки та павутинні кліщі.
Помістіть рослини в горщики з дренажними отворами, щоб уникнути кореневої гнилі.

При посадці в контейнери використовуйте добре дренируему ґрунтову суміш (не важкий глинистий ґрунт). Герань не любить сидіти в сирому утрамбованому грунті.
Для максимального цвітіння розмістіть рослини в місці, де вони будуть отримувати 4-6 годин сонячного світла.

Догляд

Дайте ґрунті до певної міри просохнути між поливами, потім ретельно полийте.
Взимку поливайте набагато менше, але не дозволяйте коріння повністю висохнути.

Герань найкраще себе почуває, коли їй дається період спокою в зимові місяці, коли вона споживає менше води та мало зростає.
Щоб створити кусти і зменшити довжину, Прищепа стебла.
Протягом місяців активного росту удобрюйте кожні 2 тижні або близько того. Використовуйте водорозчинні добрива половинної концентрації. Чи не удобрюйте взимку, коли рослина перебуває в стані спокою.

герань
Герань

Герані можна пересаджувати навесні, щоб стимулювати нове зростання, або якщо вони виглядають так, як ніби їх потрібно освіжити.

Зимові герані

Герань, яка провела літо на відкритому повітрі, можна зберегти як кімнатні рослини, якщо на них буде багато сонця. У північних країнах в кінці зими сонце може бути недостатньо сильним, щоб стимулювати зростання нирок у деяких сортів.
Перед першими осінніми заморозками підійміть рослини та, використовуючи гострий чистий ніж, акуратно зріжте стебла приблизно на 20 см. Їм не потрібно підтримувати великі маси листя в середовищі з низьким сонячним світлом, в яку вони збираються потрапити. Збережіть кілька стебел як живці для вкорінення – простий спосіб розмножити ваші рослини.
Пересадите материнську рослину в самий маленький горщик – досить, щоб помістилися коріння, – використовуючи звичайну горшечний ґрунт для заповнення.
Тримайте рослини в тіні протягом тижня, потім помістіть їх в сонячне місце (їм потрібно все можливе сонце) і тримайте їх в прохолоді.
Взимку герань найкраще росте при нічних температурах від 10 до 16 ° C, але виживе, якщо температура впаде до 0 ° C або підніметься вище 27 ° C, до тих пір, поки вони залишаються відносно сухими.
Коли навесні з’явиться новий ріст, зріжте все старе листя.
Єдине, що важче, ніж змусити нове зростання з’явитися, – це зберегти його.

І ось вам допомогу в цьому:

Поливайте тільки тоді, коли на листках з’являються ознаки опускання, і давайте тільки невелика кількість. Чи не удобрюйте і не підгодовуйте рослини. Дуже важливо, щоб ці рослини відпочивали.
Якщо ви хочете, щоб ваша перезимували герань зацвіла, Прищепа її ще в лютому.

Коли повернеться тепла погода і зникнуть всі небезпеки заморозків, винесіть рослини на вулицю і пересадити їх на грядки або горщики, якщо хочете.

Шкідники та хвороби

Загальні проблеми можуть полягати в слабкому освітленні, надмірному або недостатньому поливі. Листя стануть жовтими, що вказує на те, що ви поливаєте занадто мало або занадто багато. У цьому випадку постарайтеся вирівняти полив і перенести герань в більш світле місце

Розмноження

Більшість герані легко вкорінюються зі стеблових живців в ґрунті, великому піску, воді, перліті або іншому кореневому матеріалі.

Використовуючи гострий чистий ніж, зробіть похилий надріз на 10 см нижче кінчика стебла, над вузлом, де з’являється листя. Обрізати трохи нижче вузла. Видаліть всі нирки, все листя, крім двох або трьох, і лістообразні прилистники біля основи стебел.
Оберніть держак стебла в газеті або покладіть в тінь на 24 години, щоб обрізаний кінець щільно прилягав і не гнив.
Помістіть стебло в горщик зі зволоженою середовищем для вкорінення і зберігайте в теплі, тінистому місці 2 дні. Після цього дайте непряме сонце. Змочуйте середу тільки при потребі.

Рекомендовані сорти

Звичайна або зональна герань (Pelargonium x hortorum) добре росте в контейнерах (а також на відкритому повітрі).
Герань з листя плюща (Pelargonium peltatum) дуже популярна для підвішування кошиків, віконних ящиків і контейнерів.

Використання герані

Для невеликих порізів застосуєте подрібнене листя герані, щоб зупинити кровотечу.
Мовою квітів червона герань означає дурість.
Відомо, що герань токсична для японських жуків, тому вам не потрібно турбуватися про цих набридливих шкідників.
Герань може викликати розлад шлунка або блювоту у маленьких дітей і домашніх тварин (кішок, собак), тому тримайте рослини в недоступному для цікавих домашніх тварин і дітей.

Схожі статті

Мій ходовий суп. Я готую його 3 рази на тиждень, а просять ще! Найсмачніший і дуже простий супчик з лапшою

Цей домашній суп з куркою та локшиною із задоволенням будуть їсти дорослі та діти. Він виходить дуже смачним, ситним і наваристим, а готується дуже просто.

Ніжний салат з куркою та огірками, який готую не лише на свята: завжди випрошують цей рецепт, а я ділюсь

Салат з куркою та огірками стане чудовою ідеєю для святкового столу. Подавати цю смакоту можна як самостійну страву або як доповнення до гарніру.

39-річна TAYANNA стала завидною нареченою, бо має шматочок землі на Балі: пощастить її новому коханому

TAYANNA завжди мріяла мати власний будиночок біля океану. Три роки тому коханий співачки втілив цю мрію в життя. Щоправда, наполовину – подарував земельну ділянку на Балі.