Вам більше не потрібно поливати город: крапельний полив вирішить проблему!

Шланги для замочування найкраще підходять для невеликих садів і городів на рівній поверхні. У більшості випадків вони мають недорогу початкову вартість.

З наближенням посушливого сезону необхідно подумати про доставлення води для всіх культур на вашому городі. Існує кілька варіантів поливу вашого саду і городу, і у кожного з них є свої переваги та обмеження. Розмір, розташування і конфігурація вашого саду і городу впливатимуть на те, яка система
найкраще підходить для вас.

Системи краплинного зрошення

Система крапельного зрошення складається з довгих трубок, забезпечених емітерами. Вторинні труби відгалужуються від основного водогону, який може бути підключений до крана, обладнаного регулятором тиску, фільтром і зворотним клапаном. Краплинні системи зазвичай виготовляються з поліетиленової пластмаси та широко доступні у постачальників іригаційних систем і господарських магазинів. До різних видів крапельного зрошення відносяться:

Крапельна стрічка

Для оптимальної роботи цієї плоскої трубки потрібно редуктор тиску в ватерлінії. Він добре підходить для підземних установок, але зазвичай його термін служби не перевищує декількох сезонів.

Крапельна лінія

Ці круглі трубки виготовлені з більш міцного пластику, який буде добре працювати протягом декількох сезонів. Ви можете придбати крапельну лінію з попередньо встановленими емітерами (найкраще для культур, що висаджуються через регулярні проміжки часу) або окремими емітерами, які ви встановлюєте самостійно (ідеально для індивідуальної відстані).

Переваги

в
Крапельний полив

Системи крапельного зрошення доставляють воду безпосередньо до основи ваших рослин, а це означає, що вода використовується економно і не втрачається на випаровування. Оскільки вони зазвичай поливають повільно, протягом тривалого проміжок часу вода проникає на великому радіусі та глибоко в кореневу зону.
Краплинні системи складаються з декількох компонентів, кожен з яких легко встановити. Ви також можете налаштувати свою систему на певні ділянки городу та саду, не допускаючи попадання в інші. Це означає, що ви можете одночасно поливати різні зони, що робить крапельне зрошення хорошим вибором для великих городів з ділянками, які залишаються під паром на початку або в кінці сезону.

Якщо ви випадково вдарили частину свого крапельної системи копальні виделкою, її легко відремонтувати та переобладнати, купивши запасні частини. Для з’єднання і фіксації зазвичай не потрібні спеціальні інструменти.
Краплинні системи добре працюють за таймером, і їх можна легко запланувати для роботи посеред ночі в жаркому кліматі, коли ймовірність випаровування найменше.

Обмеження

Випромінювачі крапельних систем з часом можуть забиватися, що вимагає періодичного огляду і деякого обслуговування.
У деяких системах вітер може неправильно направляти вологу через крапельного зрошення, витрачаючи воду даремно і пропускаючи бажану ділянку землі для зволоження. Ви можете уникнути цього, якщо не поливайте при сильному вітрі та переконайтеся, що ваша крапельна лінія розташована рівно на землі та розрахована на те, щоб капати, а не розпорошуватися.
Системи краплинного зрошення зазвичай вимагають значних попередніх вкладень. Вони також вимагають часу і планування для настройки.

Шланги для замочування

Шланг для замочування – це пориста трубка, схожа на садовий шланг, за винятком того, що вона “плаче” по всій своїй довжині. Розміщені на поверхню ґрунту шланги для замочування рівномірно доставляють воду до ваших рослинам. Більшість шлангів для замочування виготовляються з деякою комбінації гуми та поліетиленової пластмаси, але зараз доступні деякі моделі з поліуретану без бісфенолу А.

Переваги

Шланги для замочування забезпечують надійну подачу води на рівні землі, допомагаючи листі на ваших рослинах залишатися сухою і вільною від грибка.
Встановити замочують шланг дуже просто: під’єднайте до найближчого водопровідного крана або бочці від дощу та обведіть рослини, які хочете полити, змією.
Для шлангів для замочування регулятори тиску зазвичай не потрібні. Налаштуйте тиск води, відкривши або закривши потік з крана.
Шланги для замочування зазвичай не вимагають великих вкладень в середній домашній город або сад. Вони добре працюють за таймером, щоб ще більше заощадити воду.
Засмічення зазвичай не є проблемою.

Обмеження

Шланги для замочування не так різноманітні в можливостях конфігурації, як крапельні системи. Неможливо перекрити секції замачівателя, залишивши при цьому відкритими інші.
Шланги для замочування найкраще працюють на рівній поверхні, оскільки вони не дозволяють регулювати тиск в різних точках по їх довжині.
Радіус покриття не такий широкий для шлангів для замочування, як для крапельних систем.
Шланги для замочування менш точні, ніж краплинні системи, і їх не можна встановлювати під землею.
Іноді вони можуть перегинатися, хоча шланги з подвійними стінками значною мірою розв’язувати цю проблему.
Якщо ви пошкодите замочують шланг, його буде важче відремонтувати. Сонячне пошкодження і деградація також можуть відбуватися з часом. Розв’язувати цю проблему можна, накривши легкою мульчею.

Яка система поливу краще?

в
Крапельний полив

Коли слід використовувати шланги для замочування?
Шланги для замочування найкраще підходять для невеликих садів і городів на рівній поверхні. У більшості випадків вони мають недорогу початкову вартість і їх легко встановити та налаштувати, просто обходячи рослини. Вони дуже добре працюють на піднятих грядках.

Коли слід використовувати крапельне зрошення?

Крапельне зрошення найкраще підходить для великих садів і городів, побудованих довгими прямими рядами. Універсальність робить їх гарним вибором для садівників, які працюють на похилій ґрунті. Більш висока вартість запуску означає великі вкладення, але більшість крапельних систем працюватимуть довгі роки.

Отримайте максимум від вашої іригаційної системи

Накрийте лінії поливу (краплинні шланги або шланги для замочування) 5-7 см шаром мульчі для захисту від сонячного світла. Чи не засинайте замочують шланги землею, якщо вони не призначені для цієї мети, інакше ви можете забити пори. Якщо ви плануєте закопати систему крапельного зрошення, переконайтеся, що у вас є тип, призначений для підземного встановлення, і що ви живете в зоні, вільній від комах, які можуть пережовувати трубки.
Щоб ваші рослини отримували достатньо води щотижня, помістіть герметичний контейнер (розміром з бляшанку) під шланг або емітер і включіть систему. Підрахуйте, скільки часу потрібно, щоб заповнити контейнер на 2,5 см. Давайте рослинам вдвічі більше цієї кількості щотижня, бо більшості рослин для зростання потрібно близько 5 см води в тиждень. (Саджанці та деякі овочеві рослини необхідно поливати щодня на початку сезону садівництва.) Для точніших свідчень використовуйте водомір.
Щоб поливати коріння дерев безпосередньо, подумайте про шланг для замочування кілець.
Якщо ви встановлюєте крапельний полив на схилі, встановіть вентиляційний отвір в найвищій точці кожного контуру. Вентиляційні отвори (також відомі як клапани скидання повітря) запобігають потраплянню сміття в ваші трубопроводи через всмоктування. Вони також запобігають скупчення повітря в системі, що може привести до неточних показань лічильника і, в кінцевому підсумку, до пошкодження.

Встановіть вентиляційні отвори на стояках, підключених до верхньої частини лінії, за вказівкою виробника системи.
Один або два рази за сезон очищайте проточний фільтр для води (якщо він у вас є) від іржі та сміття.
Періодично протягом сезону перевіряйте свою систему, щоб видалити пробки, виправити вигини та забезпечити рівномірну подачу вологи.
Якщо ви живете в холодному кліматі, злийте воду і приберіть все шланги та водопроводи під час періоду бездіяльності.

Схожі статті

Рік тому з’явилося поповнення: донька Кузьми Скрябіна розповіла про материнство – чоловік сказав: “Згоден”

Донька Кузьми Скрябіна вже 9 років живе без тата. У Марії-Барбари є коханий чоловік. А невдовзі родина очікує на поповнення. Яким воно буде насправді?

Коли всією родиною тримаємо піст, часто готую цей плов: здавалося б, звичайний – але без грама м’яса. Рецепт

У піст, коли всі відмовляються від вживання тваринних продуктів, важливо не залишати свій організм без корисних вітамінів і мікроелементів. Ділимось рецептом особливого плову.

Звернулась до обурених підписників: 74-річна Алла Пугачова опублікувала нове фото та отримала критику

Алла Пугачова оприлюднила новий пост на своїй сторінці в Instagram, де звернулась до російських читачів. Співачка висловила свою думку щодо емоцій деяких людей та потрапила під хейт.