Да-а-а-а-а-а-а, дивно, з відкриттям крихітного шостого «пальця»

Додатковий відросток, псевдотум, може допомогти приматам захоплювати об'єкти. Да-а-а-а, стало ще незвичніше. Крихітні лемури Мадагаскару, відомі своїми великими карикатурними вухами і постійно зростаючими зубами різця, також мають шостий «палець» на кожній руці.

Додатковий відросток, псевдотум, може допомогти приматам захоплювати об’єкти. Так а а а, стало ще незвичніше. Крихітні лемури Мадагаскару, відомі своїми великими карикатурними вухами і постійно зростаючими зубами різця, також мають шостий «палець» на кожній руці.

Дослідники повідомляють, що 21 жовтня в Американському журналі фізичної антропології додатковий відросток невелика «псевдотемба», зроблена з кістки і хряща, може рухатися в трьох напрямках і мати власний характерний відбиток пальця.

Для чого він потрібен

«Це більше, ніж просто шматочок. Він дійсно має багато функцій », – говорить співавтор дослідження Адам Хартстоун Роуз, порівняльний анатом з Університету штату Північна Кароліна в Ролі. Псевдолапка, якої маніпулюють три м’язи, може допомогти так так (Daubentonia madagascariensis) захопити об’єкти або гілки.

Вперше псевдотемба була виявлена у звичайного примата, хоча деякі люди народжуються з додатковими пальцями.

Інші види також мають псевдо-великі пальці, в тому числі гігантські панди, які використовують свої шості відростки для захоплення бамбукових стебел. Гігантські панди, можливо, придбали цю додатковий відросток після того, як решта пальців стали менш спеціалізованими, щоб ведмеді могли краще ходити.

Вчені вважають, що справа у іньшому

Замість цього, руки маленьких лемурів могли стати занадто спеціалізованими, з тонкими, витягнутими пальцями, включаючи особливо довгий третій палець, який має шарнірне з’єднання. Цей палець, зокрема, використовується в мисливському методі, званому здобиччю їжі з-під крана, коли тварини стукають пальцем по мертвої і гниючої деревині і використовують ехолокацію, щоб знайти жуків, які переховуються всередині.

Потім примати кусають дерево, пробиваючи діру, і знову використовують свій довгий третій палець для вилову жуків і личинок, знайдених всередині.

«Їх пальці стали такими довгими і тонкими, що вони перестали ними користуватися для хапання», – констатує Хартстоун-Роуз.

Він і його колеги стверджують, що псевдотемба може компенсувати інші надмірно спеціалізовані пальці.

Ця інтерпретація правдоподібна, говорить Джон Хатчінсон, біолог-еволюціоніст з Королівського ветеринарного коледжу Лондонського університету.

Але він зазначає, що, як правило, вчені мало знають про те, що роблять помилкові пальці у більшості видів.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Цикламена: Як правильно вибирати, як доглядати, у кого краще цвіте

Нагадаємо, Життя було спокійніше, а шоколад і цукерки смачніше: ТОП-5 цукерок СРСР

Новини, інтерв’ю, цікаві історії ти знайдеш на сайті Одна хвилина.

Схожі статті

Його вже печуть усі мої подруги. Мій ходовий пиріг з буряка: весь секрет у тісті – воно як пух м’яке

М'який, вологий, майже як торт – саме таким виходить шоколадний пиріг за цим рецептом. Ніхто не здогадається, з чого він готується, адже в основі тіста є нестандартний інгредієнт.

Неймовірно соковита рулька в рукаві: взяла свинину, часник і спеції. Домашня ковбаса тепер на другому місці

Свиняча рулька чудово доповнить ваш арсенал рецептів. Запікається ця смакота в рукаві з часником і улюбленими спеціями, а виходить мега соковитою та апетитною.

Святковий салат “Сукня нареченої”: в радянських столових він був найдорожчим. Нереальна смакота по-простому

Святковий салат "Сукня нареченої" закохає в себе з першого шматочка. Він простий у приготуванні, недорогий в плані інгредієнтів, але дуже смачний і підійде для будь-якого застілля.