Великдень у 2021 році – 4 квітня і 2 травня: яка різниця між Католицькою та Православною датою?

Святкування одного з важливих релігійних свят Пасхи - свята Воскресіння Христа в 2021 році християни відзначатимуть 2 травня, а католики 4 квітня.

Чому дати святкування Великодня в різних релігіях відрізняються – розберемося в цій статті.

Трохи історії свята Пасхи

Великдень 2021
Великдень 2021

Історія святкування Пасхи не така проста, як зараз здається багатьом сучасникам. Спочатку свято Пасхи почали відзначати іудеї як день визволення від єгипетського рабства.

Через багато століть, на Землі з’явився Ісус Христос, який в 33 роки став вчити людей із заповідями Божими і був розп’ятий на Хресті за людські гріхи. Ціною свого життя він врятував світ. Ця трагічна подія збіглася з днем святкування іудейської Пасхи.

Великдень 2021
Великдень 2021

День воскресіння Спасителя – Христового Воскресіння – стали відзначати тижнем пізніше від іудейської Пасхи. Він знаменує собою перехід людини від смерті до життя, звільнення від гріхів і переходу від рабства зла до свободи любові і добра.

Оскільки точна дата розп’яття Христа невідома, було вирішено відзначати його в першу неділю після весняного рівнодення і повного місяця, після закінчення повного тижня з часу старозавітній іудейської Пасхи.

У чому причина розбіжності дат

Великдень 2021
Великдень 2021

Тільки через кілька століть це свято розділився на християнську і католицький Великдень і став святкуватися в різні дні. Причиною тому стало використання католиками григоріанського календаря, а православні використовували юліанський.

Зазвичай різниця в даті становить від 7 до 13 днів. Як правило цей день випадає на період з 22 березня по 25 квітня, а за новим стилем з 4 квітня по 8 травня. Збіг дат трапляється рідко, останнім було в 2017 році.

Схожі статті

Раніше купувала для кота, а тепер готую і собі: найулюбленіша рибка путасу. Підсіла на цей бюджетний рецепт

Тушкована риба з овочами — це неймовірно смачно та корисно! Вона добре смакуватиме як самостійна страва або як доповнення до будь-якого гарніру.

Беру курячу печінку і готую геніальний салат! Смачний рецепт всього з 3 інгредієнтів – роблю на кожне свято

Салат з печінкою дуже простий і складається всього з трьох інгредієнтів. Та вони настільки вдало поєднуються між собою, що утворюють неймовірний смак.

Пиріжки звичайні вже не роблю: дуже смачні домашні біляші “Від душі”. Не такі жирні, бо смажаться по-іншому

Нічого важкого у приготуванні біляшів немає, а ці виходять надзвичайно соковитими, але водночас дієтичними. Бо олії потрібно використовувати мінімум.