Великий піст 2021: коли він починається, закінчується і що робити під час посту?

Оскільки Великий піст слід по літургійним календарем, точна дата його настання щороку змінюється.

Великий піст – це період перед Великоднем і найважливіші дні в році для багатьох християн по всьому світу.

Великий піст частіше розглядається як час урочистого дотримання і підготовки до святкування смерті та воскресіння Ісуса на Великдень. З самого початку в Попільну середу до його завершення у Великодню неділю Великого посту був традиційним часом для поста, відмови від чого-небудь або утримання. Так само як ми ретельно готуємося до подій з особистого життя, наприклад до весілля або дня народження, початок Великого посту запрошує нас підготувати свій розум і серце до того, щоб згадати життя, смерть і воскресіння Ісуса Христа.

Коли починається Великий піст 2021: дата?

Оскільки Великий піст слід по літургійному календарю, точна дата його настання щороку змінюється. Великий піст налічує 48 днів і починається він за сім тижнів до Воскресіння Христового. Свій початок Великого посту бере з Чотиридесятниці (перші сорок днів), а закінчує його Страсна седмиця – останній тиждень перед Великоднем.
У 2021 році Великий піст розпочнеться в понеділок, 15 березня, і триватиме до 1 травня включно.

Що роблять християни під час Великого посту?

В наші дні християни всього світу дотримуються Великого посту по-різному. Багато представників більш ортодоксальних і традиційних конфесій, як і раніше будуть строго дотримуватися посту, починаючи з носіння попелу в Попільну середу та утримання від м’яса, риби, яєць і жирів до пасхального неділі.

Інші віддадуть перевагу відмовитися від одного на час Великого посту, найчастіше від такої розкоші, як шоколад, м’ясо або алкоголь. Також стає все більш звичайним для людей відмовлятися від інших речей, щоб переорієнтувати свою віру в цей час, наприклад, перегляд телевізора, похід в спортзал і навіть соціальні мережі.

Багато християн також використовують Великий піст для вивчення Біблії та більш інтенсивної молитви, користуючись численними релігійними книгами та курсами, доступними тепер.

Неділю під час Великого посту дуже важливо для християн усього світу. Якщо з понеділка по суботу кожної з шести тижнів пов’язані з постом і стриманістю, то неділя – це святкування, яке символізує воскресіння Христа. Замість посту християни влаштовують свята на згадку про жертви Христа. Четверте і шосту неділю особливо важливі: четверте, тому що це Материнська неділя (День матері), а шість, тому що це Вербну неділю.

великий піст
Великий піст

Що означає Масляничний вівторок?

Масляної вівторок походить від слова shrive (що означає – звільняє).

Як і останній день перед Великим постом, Масляничний вівторок був днем ​​самоаналізу, коли християни повинні були подумати, в яких гріхах їм потрібно покаятися і на які зміни у своєму житті або духовному зростанні вони зосередяться під час посту.

Хоча масляної вівторок був днем ​​очищення душі, він також мав практичне значення, з якого виникла наша сучасна традиція млинців.

Готуючись до Великого посту століття назад, що дотримуються посту використовували Масляничний вівторок, щоб також очистити та прибрати зі свого будинку будь-яку їжу, від якої вони відмовлялися протягом 40 днів. Традиційно це включало м’ясо, рибу, яйця, жири, молоко і цукор, тому Масляничний вівторок стало останнім проривом перед початком Великого посту!

Чому Попільна середа називається Попелястою середою?

Попільна середа починається Великим постом. Цей день отримав свою назву від традиційного благословення попелу, взятого після спалення пальмових гілок (або хрестів з пальмового листя) під час святкування Вербної неділі торік. У деяких церквах попіл використовують, щоб намалювати хрест на голові людей, щоб відзначити початок їх поста. При малюванні хреста часто повторюються слова “Покайтеся і віруйте в Євангеліє” (Марка 1:15) або “Пам’ятайте, що ви прах, і в прах повернітесь” (Буття 3:19).

Що таке Страсний тиждень?

Вербна неділя знаменує початок Страсного тижня – останнього тижня Великого посту перед Великоднем. У Вербну неділю християни всюди згадують урочисте прибуття Ісуса в Єрусалим. Церковні служби часто включають процесію пальмових гілок або з верби, які символізують ті, які були покладені до ніг Ісуса, коли він в’їжджав в місто. В цей день також будуть роздані пальмові хрести, які будуть зберігатися до Попільної середи наступного року, як нагадування про смерть і воскресіння Ісуса.

Пальмові гілки можуть бути досить важко зустріти в більш холодному кліматі, тому багато людей вважають за краще використовувати замість них гілки місцевих дерев, а гілки верби, оливи, самшиту та тиса є звичайними замінами.

великий піст
Великий піст

У міру того як Страсний тиждень добігає кінця і наближається Великдень, у нас є Страсна середа, ознаменовує намір Юди Іскаріота зрадити Ісуса, Великий четвер, в пам’ять про Таємну вечерю, яку Ісус розділив зі своїми учнями, в якій він пророкує свою зраду наступним запереченням Петра, Страсна п’ятниця – день, коли християни всього світу згадують розп’яття і поховання Ісуса.

Після закінчення Страсної п’ятниці християни з нетерпінням чекають пасхальної неділі, дня, коли Ісус воскрес зі своєї гробниці.

Увійшовши до гробу, вони побачили що сидить праворуч молодої людини в білому халаті та стривожилися. “Не лякайтеся”, – сказав він. “Ви шукаєте Ісуса Назарянина, розп’ятого. Він воскрес! Він не тут. Подивися на місце, де його поклали. Але Ідіть, і перекажіть його учням і Петру: Він іде попереду вас в Галілеї. Там ви побачите його, як він і сказав вам”. Марка 16: 5-7

Популярне

Схожі статті

Смачний рецепт сніданку з лаваша, який готується всього за 15 хвилин: встигаю зранку цілу гору зробити

Зранку часто не вистачає часу, щоб приготувати сніданок. Через це часом доводиться нехтувати ним і чекати обіду. Сьогодні ми підготували простий і швидкий рецепт, який позбавить вас цієї проблеми.

Цей десерт йде за вечір. Неможливо втриматися від ще одного шматочка: медовик із вершково-сметанним кремом

Медовик знайомий усім і давно є одним із головних домашніх десертів. Сьогодні ми підготували рецепт, який додасть у нього ніжності та легкості, а все завдяки особливому вершково-сметанному крему.

Котлети-гречаники тепер готую тільки за цим рецептом: хліба туди класти не потрібно. Дуже соковиті та смачні

Ароматні гречаники з м'ясом дуже просто приготувати вдома. Такі котлети порадують хрусткою скоринкою та соковитою серединкою — ми перевіряли.