Коли святкують Трійцю в Україні в 2021: дата, історія, традиції і заборони

В українських народних обрядах вінки - це взагалі символ великої поваги, молодості, чистоти та незаплямованої краси.

Свята Трійця або Свята Трійця, після Різдва та Великодня – один з найбільш шанованих свят в Україні. Його ще називають Пятідесентніцей (50 днів), тому що День Трійці припадає на 50-й день після Великодня.

День Святої Трійці у 2021 році припадає на неділю, 20 червня. Це один з найголовніших християнських свят, дата якого змінюється з року в рік. Це свято присвячене зішестю Святого Духа на апостолів на п’ятдесятий день після Воскресіння Христового (Великодня). Ця подія породило християнство. Сенс Святої Трійці такий: Бог Батько заклав основу церкви в Старому Завіті, Син висловив її значення словами, а Дух діє в ній.

Християнське свято Трійця полягає в тому, щоб згадати зішестя Святого Духа на апостолів, щоб вони почали розуміти та говорити на різних мовах, а також навчати священників словами Ісуса Христа. На місці спуску був побудований перший християнський храм. З того часу Трійця вважається днем народження християнської церкви. Згідно з іншою легендою, в День Трійці Бог створив землю і прикрасив її зеленню.

День Святої Трійці – дуже важливий релігійне свято в Україні.

 "В "
Трійця

У День Святої Трійці люди в Україні прикрашають свої будинки та квартири лепехою (рослиною) і різними зеленими гілками. Ця традиція сходить до стародавнього юдаїзм, в якому П’ятдесятниця, свято врожаю, святкувалася на вулиці серед квітучої природи. У День Святої Трійці українці також ходять на кладовище, щоб відвідати могили померлих родичів і друзів. Існує звичай залишати їжу на могилах близьких, хоча ніхто не стверджує, що це має значення чи ставлення до християнства. Виявлення зникнення їжі при наступній поїздці на кладовищі вважається хорошим знаком.

Зелені свята

В Україні Зелені Святі (Зелені свята) або також Зелені Святки починаються в четвер (званий Зеленим четвергом) Зеленого Тижня, який також називають Клечальний або Русальним (Зелений тиждень – тиждень перед Днем Святої Трійці) та закінчуються в четвер (званий Троїцьким четвергом). Зелені свята мають християнські та дохристиянські традиції та шанують створення Всесвіту – в цей день Бог створив землю і засіяв її рослинами. Зелені канікули починають цикл літніх канікул. Як і всі свята наших предків, Зелена Свята ґрунтувалася на традиціях сонячного циклу. Але крім поклоніння сонцю і мертвим предкам, Зелені свята також ґрунтувалися на культі дерев і квітів, на магії призову до майбутнього врожаю.

З цими святами пов’язані барвисті та поетичні народні обряди та звичаї

 "В "
Трійця

Під час Зеленого тижня відзначали дні Русалії або Русалки. У Київській Русі русалій влаштовували “диявольські гуляння”, які супроводжувалися співом, танцями, грою на бубнах, флейті та арфі.

Вважалося, що русалки – це нехрещені померлі діти, або діти, народжені мертвими, або потонули. Таких дітей треба було ховати під порогом дому, бо це було б краще для душ цих дітей: коли священник переступає поріг будинку, хрестячись, дитина теж хреститься. Душі таких дітей летять по повітрю сім років, і якщо їм не вдається хреститися, вони стають русалками. Кажуть, що протягом цього тижня душі цих дітей просять хреста. Отже, якщо хтось чує голос, він повинен назвати ім’я і сказати: “Я хрещу вас в ім’я Отця, Сина і Святого Духа. Амінь”, а потім киньте рушник або носову хустку. Після цього душа дитини піде в рай і не стане русалкою.

Згідно з поширеним повір’ям, померлі люди приходять в наш світ в Зелений четвер і залишаються тут до Троїцького четверга. Ось чому в ці дні заборонялося працювати, особливо шити, ткати або рубати дерево, щоб не нашкодити мертвим душам. Ось чому люди намагаються робити всю роботу в саду і в будинку до зелених свят.

Остання субота перед Днем Тройці називається «Зелена» або «Клечальна». Вранці люди ходили в ліси та на луки збирати трави: чебрець, естрагон, любисток, базилік, материнку, очерет, а ввечері прикрашали будинки гілками клена, липи та ясена.

Під час Зелених свят підлогу в будинку засипали чебрецем, полином, лепехою, а на підвіконні ставили букети з чебрецю, глечика, волошки, за іконами клали квіти, і навіть під дахом можна було знайти аїр, папороть, і інші трави. Жителі села вірили, що душі померлих родичів ховаються в “клечання” (клечання означає трави, гілки дерев, які збирали під час “зелених свят”), вважали, що “клечання” свята, тому люди прикрашали свої будинки, очищаючи від усіх злих сил. Троїцькі трави зберігали та пізніше використовували для приготування лікувальних ванн.

День Трійці в Україні

 "В "
Трійця

“Клечальна” Суббота також вважається днем пам’яті. Вважалося, що в Зелену суботу разом з зеленими “клечання” в наш будинок приходять душі померлих родичів, щоб подивитися, як ми живемо. Вся сім’я повинна жити в гармонії, без образ, сварок і криків. Треба хорошими словами згадати предків і провести поминальний обід.
Після храму люди йшли додому, щоб поїсти коловими (густа пшенична каша з медом) і пом’янути померлих родичів.

Також існував звичай освячувати колодязі (вважалося, що в них ховалися русалки). Після церковної літургії селяни йшли до криниць, щоб окропити їх святою водою. Насамперед священник освятив громадський колодязь, а потім сільські колодязі. Люди, які хотіли позбутися від злих духів в будинку, накривали стіл, накритий тканиною біля воріт свого будинку, і клали на нього хліб-сіль. Після закінчення молитви священник заходив до будинку, щоб окропити стіни та всі будівлі у дворі, щоб русалки не потривожить будинок.

Згідно з іншим старовинним народним повір’ям, під час цвітіння злаків мертві прокидаються. Предки – постійні варти сім’ї, вони можуть впливати на врожай і допомагати своїм нащадкам у всіх хлібних справах. Зазвичай жито починає цвісти в дні Зелених свят, тому в ці дні поминають душі померлих.

Недільного ранку люди у святковому одязі збиралися до церкви, яка в цей день також була рясно прикрашена квітами та гілками дерев. Після церкви хлопчики та дівчатка йшли в ліс, де вони грали в ігри, танцювали, співали пісні та жартували.
Дівчата вибирали берези з довгими та тонкими гілками та плели на деревах вінки, співаючи пісні.
Хлопці акуратно зривали вінки, щоб передати їх дівчатам.

Дівчата зі співом несли додому вінки, щоб ввечері покласти їх в річку або озеро. Дівчина, чий вінок буде плисти, буде щаслива, а дівчині, чий вінок потоне, буде горе. Дівчині, вінок якої не зів’яне, судилося жити довго. Кинувши вінки у воду, хлопчики та дівчатка збиралися на пасовище, щоб співати.

У цей день і ввечері люди збираються групами, тому що бояться русалок, які виходили з води, щоб відзначити своє свято. Згідно з народними повір’ями, вони чарували своїми піснями дівчаток і хлопчиків, щоб полоскотати їх і затягнути в річку. Тому протягом русалочного тижні купатися в річці було заборонено, якщо раніше болиголов і любисток не впадали в воду.

З вінками була ще одна традиція. В “Зелений четвер” дівчата відправилися в ліс або в поле плести вінки. Після цього вони поверталися в село, щоб прив’язати вінки до берези. У День Трійці (неділя) дівчата перевіряли свої вінки і знімали їх з ялинки.

Якщо вінок залишався свіжим, це означало, що сім’я дівчини буде щаслива, але якщо вінок засохне, це поганий знак і означає, що сім’я буде нещасна.

В українських народних обрядах вінки – це взагалі символ великої поваги, молодості, чистоти та незаплямованої краси. Дівчина, яка втратила невинність, не може носити вінок. Також вінок з живих квітів вважається захистом від злих сил.

За старих часів на Зелені свята люди ходили в поля, діти та дорослі шуміли: били стукалками, дзвеніли, співали, щоб вигнати нечисть з полів. Глава села окропляв посіви святою водою. Цей древній свято зараз складно уявити, до наших днів збереглися лише деякі його фрагменти.

Схожі статті

Мій ходовий суп. Я готую його 3 рази на тиждень, а просять ще! Найсмачніший і дуже простий супчик з лапшою

Цей домашній суп з куркою та локшиною із задоволенням будуть їсти дорослі та діти. Він виходить дуже смачним, ситним і наваристим, а готується дуже просто.

Ніжний салат з куркою та огірками, який готую не лише на свята: завжди випрошують цей рецепт, а я ділюсь

Салат з куркою та огірками стане чудовою ідеєю для святкового столу. Подавати цю смакоту можна як самостійну страву або як доповнення до гарніру.

39-річна TAYANNA стала завидною нареченою, бо має шматочок землі на Балі: пощастить її новому коханому

TAYANNA завжди мріяла мати власний будиночок біля океану. Три роки тому коханий співачки втілив цю мрію в життя. Щоправда, наполовину – подарував земельну ділянку на Балі.