Чорнобильська АЕС знову дає про себе знати: всі подробиці

Річ у тому, що неконтрольована реакція почалася в недоступному для персоналу місці.

Вчені зафіксували на Чорнобильській АЕС відновлення ядерної реакції. Це виявлено в уранових паливних масах, які знаходяться глибоко всередині зруйнованого реактора. Процес не сильно активний і тому є час протягом декількох років, для того, щоб вжити заходів. Наскільки це небезпечно зараз – вчені з’ясовують.

Яка небезпека існує?

Річ у тому, що неконтрольована реакція почалася в недоступному для персоналу місці. Як буде далі розвиватися ситуація вчені не можуть припустити, тому це у них і виникає побоювання.

Що відомо

Коли гасили пожежу на ЧАЕС, то застосовували пісок поверх графітових стрижнів. Він перетворився в лаву як при виверженні вулкана. Ця маса затверділа, але до цього перетекла в підвальне приміщення.
Коли йшли дощі вони потрапляли в підвал. Також захисна стіна, яку звели, щоб забруднені радіоактивні стоки не були в річку Прип’ять обмежила стік води. Рівень її через час підвищився. І коли навесні починається паводок, то і рівень ґрунтових вод підіймається, і таким чином, вода потрапляє знову в підвали. Почався каталітичний процес.

ЧАЕС

Які нові загрози виникли

Коли йде неконтрольована ланцюгова ядерна реакція, то маса нагрівається і вода випаровується. Тому є ймовірність до “неконтрольованого вивільнення ядерної енергії”. І це може пошкодити “Укриття” реактора.

Що хочуть зробити

Є пропозиція як варіант – просвердлити за допомогою робота отвір в бетоні та вставити в них стрижні з бором, які будуть поглинати нейтрони.
І далі необхідно радіоактивну лаву частинами вивезти та відправити на сховище, де вона не представляла б небезпеки.

Схожі статті

До чого ж він смачний. Ефектний салат “Принц” на святковий стіл: гості так і не відгадали, з чого він

Салат за цим рецептом виходить дуже смачним, ніжним і ситним. Він ідеально впишеться у ваш святковий стіл і гарантовано сподобається усім гостям та членам родини.

Беру крабові палички та сирок. Цей закусочний рулет готую не тільки на свята: і ніякого лаваша не треба

Порадуйте своїх близьких смачною закускою з плавлених сирів, крабових паличок та яєць. Така смакота не може не сподобатися, тому швидше записуйте собі рецепт!

Мій ходовий суп. Я готую його 3 рази на тиждень, а просять ще! Найсмачніший і дуже простий супчик з лапшою

Цей домашній суп з куркою та локшиною із задоволенням будуть їсти дорослі та діти. Він виходить дуже смачним, ситним і наваристим, а готується дуже просто.