Коментарі експерта з приводу підвищення прожиткового мінімуму в Україні

Зараз прожитковий мінімум становить 2374 гривні. З 01.12.2021 року він зросте до 2481 гривні. Однак це не відображає реальний рівень життя.

Для того щоб підвищити прожитковий мінімум в Україні необхідно, що відмінно працювала економіка країни. Повинна бути змінена економічна модель в Україні, тільки тоді буде можливість значно підвищити добробут українців.

У нашій країні планується розраховувати прожитковий мінімум по-новому. Він повинен прирівнюватися до фактично прогнозованого. Народними депутатами в кількості 253 осіб була підтримана зазначена ініціатива. Цим законом передбачається визначати прожитковий мінімум виходячи з розрахунку на одну людину в процентному співвідношенні до середньої заробітної плати за місяць, враховую його річну зарплату.

Чи реальний 
прожитковий мінімум?

Також повинні бути враховані інфляційні процеси. Зараз в нашій країні прожитковий мінімум становить 2374 гривні. З 01.12.2021 року він зросте до 2481 гривні. Однак це не відображає реальний рівень життя. Оксана Чепіжко, яка є фінансовим експертом громадської організації Re: Старт, прокоментувала зміни, які депутати пропонують в законі.

Як вона пояснила, цей законопроєкт розроблений таким чином, щоб до 2026 року, щоб реальні соціальні стандарти відповідали безумовному базовому доходу громадян України. Хоча в ньому не враховані інфляційні процеси в країні та тіньова економіка. Також не враховано реальні та приховані доходи громадян. Міжнародний валютний фонд і інші кредитори нашої країни ще невідомо як відреагують на цей законопроєкт.

Тому Оксана Чепіжко робить висновок, що в законопроєкті більше політики ніж економіки. Вона приходить до висновку, що реальне підвищення рівня соцстандартів буде тільки тоді, коли зміниться економічна модель в Україні.

Схожі статті

Кращий за Київський торт! І смак збалансованіший, і готується легше: улюблений торт моєї сім’ї на бісквіті

Щоб подати до чаю смачний торт, не обов'язково розвозити велике приготування. Достатньо всього кількох інгредієнтів і фруктів. Сьогодні ми підготували простий рецепт бісквітного торта з фруктами.

Ніколи не виливаю олію від шпротів. Після цього рецепту й у вас рука не підніметься: паштет-намазка на хліб

Намазку на хліб можна приготувати з того, що є в холодильнику. Навіть залучити олію з банки, яка залишилася від шпротів. Такий паштет для перекусу буде те, що треба.

Жодне свято не обходиться без цього рулету: у м’ясний фарш загортаю оригінальну начинку. Це мега смачно!

М'ясний рулет зі шпинатом – смачна та ситна страва, яка прикрасить будь-який святковий стіл. Ця закуска вийде нереально апетитною. Спробуйте!