Як змінилася вартість продуктів в Україні за рік: всі подробиці

Тенденція на зміну цін на харчові продукти, буде залежати від погодних умов, врожаю та інших складових в ціні: енергоресурсів, заробітної плати та податків.

Витрати на харчові продукти займають левову частку в бюджеті української родини. Тому так всіх цікавить на скільки зміниться їх вартість. Потрібно орієнтуватися на офіційні дані, які показує Держстат України.

Якщо брати період в рік з травня 2020 по травень 2021, то в нашій країні збільшилася вартість на харчові продукти. В середньому це становило 9,5%. Інші продукти подорожчали на 30%, інші тільки на кілька відсотків. За 12 місяців в нашій країні збільшилася вартість молока – на 5,4%, риба – на 6,2%, сир – на 6,4%. Подорожчання цієї групи було зачеплено найменше.

Як змінилася ціна на продукти?

Макаронні вироби подорожчали на 8,6%, овочі – на 13,1%, хлібні вироби – на 16,6%. Значно подорожчали за рік: яйця, цукор і соняшникову олію. Так ціна на яйця в нашій країні піднялася на 34%, хоча в травні 2021 року їх вартість знизилася на 17,5%.

Цукор подорожчав на 67,2%. Але найвище подорожчання торкнулося соняшникової олії. Воно подорожчало на – 75,2%. Як констатує Держстат України, в кожному щомісячному звіті по продуктах, спостерігається подорожчання соняшникової олії.

Також з початку 2021 року в Україні сильно піднялися ціни на м’ясо. Тютюнових виробів і алкоголю, також торкнулося подорожчання. Їх вартість збільшилася на кілька гривень. Можна відзначити, що в травні 2021 року в Україні знизилася ціна на овочі та яйця.

Яка буде далі тенденція на зміну цін на харчові продукти, буде залежати від погодних умов, врожаю та інших складових в ціні: енергоресурсів, заробітної плати та податків.

Схожі статті

Домашні рогалики з густим повидлом готую за рецептом із маминого записника: таких в магазині не купити

Ароматні та смачні рогалики з повидлом приготувати зовсім нескладно, головне — це знайти правильний рецепт, про який ми сьогодні вам розповімо.

Цей рецепт просто знахідка! Мінімум продуктів і часу: найніжніший фруктовий зефір в домашніх умовах за 5 хв

Рецепт цих пружних зефірок до банального простий, а ваші діти будуть просто в захваті від цього смачного десерту. Для його приготування вам знадобиться всього 2 основних інгредієнта.

Беру солоні огірки і готую геніальний салат! Смачний рецепт з простих продуктів до посту і не тільки

Цей салат з солоними огірками виходить не лишем смачним і соковитим, а й ситним і поживним. Його можна готувати в піст і на кожен день. Рецепт дуже бюджетний.