Як достроково вийти на пенсію в Україні в цей непростий час: хто і з яких підстав має на нього право

Для окремих категорій українських громадян за дотримання деяких умов є можливість оформити пенсію раніше. Хто підпадає під це та як це зробити?

За якими критеріями людина може вийти на пенсію у більш ранні терміни, йдеться у новому законі України, де відображено всі зміни, спрямовані на вдосконалення пенсійного законодавства. Цей закон набув чинності у лютому 2022 року.

Які обставини беруться до уваги:

Пенсіонери

якщо на момент оформлення пенсії людині до звичайного пенсійного віку (нині в Україні це 60 років) залишається не більше 18 місяців. Тобто за новим законом оформити пенсію можна при досягненні віку 58 з половиною років;
враховується страховий стаж, необхідний розрахунку пенсійних виплат. Для жіночої половини він становить 30 років, для чоловіків – мінімально 35 років;
якщо з найнятим працівником розривається договір працевлаштування з таких причин: підприємство ліквідується або проводиться реорганізація, скорочення штатів, компанія збанкрутувала, змінився профіль виробництва. Тобто, коли за даних змін у компанії у роботодавця немає вакансії, якій відповідає людина передпенсійного віку;
при скороченні з підприємства співробітник має стати на облік у центрі зайнятості за місцем проживання. У разі, коли йому не знайшлося слушної роботи, він може оформити пенсію достроково.

Таким чином, для того, щоб оформити дострокову пенсію, українським громадянам необхідно дотриматись якоїсь із вищезгаданих умов.

Тому розмови про те, що у складний час для України доведеться виплачувати пенсію безлічі громадян достроково, не мають підстав. Але деяким категоріям з дотриманням усіх умов можна буде оформити пенсію трохи раніше, ніж зазвичай.

Схожі статті

Шикарна вечеря на всю сім’ю без клопоту! Капустяна запіканка по-турецьки: весь секрет у звичайній заливці

Смачна, поживна та ароматна – це все про запіканку з капусти по-турецьки. Сьогодні ми приготували простий, але надзвичайно вдалий рецепт цієї страви.

Цей чарівний кавовий пиріг просто неймовірний: легко і без випічки готую улюблений десерт для своєї сім’ї

Цей чарівний торт вартий зусиль та часу на його приготування, тому що має напрочуд показний вигляд, через що завжди буває перлиною будь-якого десертного частування.

Всього 4 інгредієнти, а так смачно: ніжний салат із банального буряка тепер готую щодня, бо чоловік випрошує

Салат із буряка, яєць та сиру виходить не лише смачним, але й поживним. Він чудово пасуватиме як на кожен день, так і на святковий стіл. Спробуйте!