Крута горілка ATOMIK з Чорнобиля

Горілка, виготовлена з зерна та води з Чорнобильської зони відчуження, була названа одним з її творців «найважливішою пляшкою духу в світі».

Горілка, виготовлена з зерна та води з Чорнобильської зони відчуження, була названа одним з її творців «найважливішою пляшкою духу в світі».

Наслідки Чорнобиля

Після аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році найстрашнішої ядерної аварії в історії навколо будівлі була встановлена   зона відчуження площею 4300 квадратних кілометрів.

Цілих 335 000 чоловік були змушені покинути територію Радянського Союзу.

В результаті аварії з за високого рівня радіації велика частина прилеглої території в Україні була занедбана. Горілка, вироблена в Чорнобильській зоні відчуження, спрямована на відновлення економіки

Економіка та горілка ATOMIK

Тепер команда вчених випустила горілку під брендом ATOMIK, яка, як вони сподіваються, може допомогти оживити економік

«Це (виробництво горілки) може допомогти економічному відновленню спільнот, що живуть в занедбаних районах і навколо них», сказав професор Джим Сміт з Університету Портсмута, який є частиною команди, яка працює над проектом.

Багато тисяч людей все ще живуть в зоні обов’язкового відселення, де нові інвестиції і використання сільськогосподарських земель по -, як і раніше заборонені.

Характеристики горілки ATOMIK

Хоча в використаному зерні була виявлена деяка радіоактивність, сам спирт вільний від будь-яких ненормальних рівнів радіації завдяки процесу дистиляції.

Дистильований спирт розбавляється мінеральною водою з водоносного горизонту в місті Чорнобиль, в 10 км на південь від реактора, і ця вода не забруднена.

Професор Сміт і його колеги з Великобританії і України провели трирічний дослідницький проект по перенесенню радіоактивності на культури, що вирощуються в Чорнобильській зоні відчуження.

До сих пір вони виробляли тільки одну пляшку горілки, але тепер хочуть збільшити виробництво і повернути 75% прибутку постраждалому населенню.

Професор Сміт сказав: «33 роки по тому багато занедбані райони тепер можна використовувати для безпечного вирощування сільськогосподарських культур».

«Ми прагнемо зробити цінний продукт для підтримки економічного розвитку районів за межами основної зони відчуження, де радіація в даний час не представляє значного ризику для здоров’я».

Кустарна горілка один з результатів проекту по з’ясуванню того, коли і чи безпечно починати використовувати частину покинутій землі в зоні для вирощування сільськогосподарських культур.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Ці молитви допоможуть вам в скрутну хвилину

Нагадаємо, Лілія – завод чистого повітря, що привертає любов і щастя

Новини, інтерв’ю, цікаві історії ти знайдеш на сайті Одна хвилина.

Схожі статті

Довго шукала саме цей рецепт! Повітряні пончики на молоці: тісто як пух і не вбирає олію – ну дуже смачно

Пухкі, ніжні і м'які пончики щедро присипані цукровою пудрою – що може бути смачнішим?! До вашої уваги класичний рецепт найсмачніших пончиків.

Користуюся тільки цим рецептом. Діти вимагають, щоб готувала частіше: смачне горіхово-шоколадне печиво

Для затишного і теплого вечора обов'язково потрібен кухоль ароматного чаю. А який же чай без печива? Сьогодні ми підготували рецепт хрусткого горіхово-шоколадного печива, яке припаде до смаку одразу.

Готую на замовлення вже багато років, сусіди заздрять! Дуже смачні і ефектні бісквітні тістечка “Ніжність”

Бісквітні тістечка за цим рецептом виходять смачнішими за будь-який торт. Легкий, невагомий і нереально смачний – саме таким виходить десерт за цим рецептом.