Історія, цікаві факти про улюблений мультфільм “Жив-був пес” і повна відеоверсія – згадаємо дитинство

37 років тому було знято цей мультик і досі входить в десятку найкращих і улюблених. Але ж все було не так просто і ми могли його навіть не побачити!

Цей мультфільм – один з найулюбленіших не тільки в СРСР і пострадянських країнах, а й у всьому світі. Він переведений на 28 мов. В Японії, наприклад, є клуб любителів цієї анімації, а її герої давно розібрані на меми, як і у нас на крилаті фрази.

Коронна фрза з мультфільму
Коронна фрза з мультфільму

Режисер і сценарист Едуард Назаров говорив про секрет популярності свого дітища:

«Роблячи кіно, ви повинні думати про те, щоб глядач не заснув на вашому фільмі».

Эдуард Назаров и его герой
Едуард Назаров і його герой

Всього у мультика більше 40 нагород, в світі Псові і Вовкові існує 8 пам’ятників, один з них – в Києві.

Пам'ятник Собаці і Вовкові
Пам’ятник Собаці і Вовкові

Цікаві факти

У казці «Сірко», за якою знятий »Жив-був пес», всього 15 рядків. Остаточна версія мультфільму триває 10 хвилин, хоча початкова версія була 15-хвилинної. Автор змушений був скоротити через вимоги цензури. Що довелося прибрати, Назаров не хоче говорити.

герої мультфільму
Герої мультфільму

Знаменита фраза «Щас спою!» не придумала авторами – вона є в казці «Сірка». Вона-то і зачепила Назарова, який придумав всю решту історію.

щас спою
«Щас спою!»

Пейзажі в казці були навіяні відвіданням невеликого українського містечка Цюрупинськ, де Назарова вразили зберігся старовинний дух. Для більшої переконливості команда відвідала також музей етнографії, де вивчали старовинні будинки і одяг.

Кадр з мультфільму "Жив-був пес"
Кадр з мультфільму «Жив-був пес»

А для створення музики автор взяв старовинні українські пісні, зібрані співробітниками Інституту фольклору та етнографії Академії наук УРСР по селах. Всі вважають, що співають літні співачки, насправді пісню «Ой там на горі» виконує дитячий хор.

Спочатку мультфільм називався «Собаче життя». Але радянські цензори в цьому побачили нехороший натяк і тому довелося міняти.

Спочатку Вовк виглядав зовсім інакше. Озвучувати його повинен був Михайло Ульянов, але той відмовився. Тоді запропонували Армену Джигарханяну, але йому анімаційний образ не сподобався, довелося перемальовувати. І тільки другий варіант підійшов, так ми отримали цього харизматичного героя.

вовк
Вовк

Фрази з казки розлетілися на цитати і досі надихають людей на створення смішних картинок і мемів.

 "Фраза "

 "Фраза "

А ось повна відео-версія мультфільму

Схожі статті

Віталію Козловському майбутнє підказує тато, а вдові Світлані – Кузьма Скрябін: як спілкуються з тим світом

В умовах постійного стресу останнім часом в українців загострилися всі почуття. Деякі навіть отримують передбачення від своїх померлих родичів. Знаменитості в цьому плані не є виключенням.

Усього 3 інгредієнти, 15 хв часу і готовий дієтичний десерт: з сиром, фруктами, але без борошна та крохмалю

Коли не хочеться вмикати духовку, а солоденького кортить скуштувати, приготуйте легкий десерт. Готується все дуже просто всього з 3 інгредієнтів. Фігурі не зашкодить.

Рік тому з’явилося поповнення: донька Кузьми Скрябіна розповіла про материнство – чоловік сказав: “Згоден”

Донька Кузьми Скрябіна вже 9 років живе без тата. У Марії-Барбари є коханий чоловік. А невдовзі родина очікує на поповнення. Яким воно буде насправді?