Чи можуть Бог і наука співіснувати? Думка віруючих і вчених

Наука і Бог по своїй суті розділені і, отже, можуть легко співіснувати в людській системі переконань. Наука, відповідає на питання факту, а релігія - на питання моралі.

Люди обговорювали значення Бога і науки протягом століть. Люди стали на бік;: прихильники науки твердо стоять на одній стороні, а послідовники вищої сили – на інший. Проте, ті, хто по обидва боки, можуть бути здивовані, дізнавшись, що вони можуть переміщатися між сторонами або повністю міняти команди.

У своїй книзі 2002 року «Скала століть» палеонтолог Стівен Джей Гулд стверджував, що релігія і наука можуть співіснувати, оскільки вони займають дві окремі сфери людського досвіду. Гулд використовує термін, який він раніше придумав, «непересічна Магистер» (NOMA), тобто концепція, згідно з якою і релігія і наука мають право вчити своїм відповідним догмам.

Згідно Гулду, наука і Бог по своїй суті розділені і, отже, можуть легко співіснувати в людській системі переконань. Наука, стверджує він, відповідає на питання факту, а релігія – на питання моралі.

Хоча аргумент Гулда є дійсним, його спроба примирити Бога і науку була швидко відкинута як атеїстами, так і релігійними прихильниками. Зоолог і мислитель-атеїст Річард Докінз назвав NOMA «порожній ідеєю» і вказав, що є ряд областей, де наука і Бог борються за віру людини. Суперечка про еволюційної теорії – лише одна з таких гарячих точок.

Дослідження 2009 року, опубліковане в «Журналі експериментальної соціальної психології», передбачає, що люди не можуть примирити два пояснення, так само сильно відрізняються один від одного, як креаціонізм і еволюція, для їх існування. Дослідження показало, що при впливі описів еволюційної теорії, які ясно дають зрозуміти, що вона підтримується наукою, учасники були більш сприйнятливі до підсвідомим повідомленнями в підтримку теорії в окремому тесті пізніше. І навпаки, ті, хто читав, що теорія «підняла більше питань, ніж відповіла», була менш сприйнятлива.

Це дослідження не зовсім доводить, що наука і релігія несумісні, хоча воно додає до основного розділу роботи над тезою про конфлікт концепцію середини 19-го століття, згідно з якою релігію і науку не можна примирити.

Тим не менш, деякі люди, які підтримують як віру в Бога, так і науку, показують, що вони можуть співіснувати. Френсіс Коллінз, засновник проекту «Геном людини» і практикуючий християнин, є чудовим прикладом. На форумі Pew Research Коллінз вказав на кілька свідчень існування Бога. Він виділив такі поняття, як «необгрунтована ефективність математики», спостереження фізика Юджина Вігнера про те, що найдивніше якість математики полягає в тому, що вона працює так просто і елегантно.

Коллінз підтримує традиційні принципи еволюційної теорії, починаючи з Великого вибуху, але примиряє його з вірою в Бога. Він вірить, що Бог створив Великий Вибух з наміром творити. Коллінз не самотній. Опитування, проведене в 1996 році, показав, що 40 відсотків учених говорять, що вірять в Бога. Це був приблизно такий же відсоток людства, які сказали, що вірять в теорію еволюції в опитуванні Gallup 2009 року. Двадцять п’ять відсотків людей відповіли, що не вірять в еволюцію. Можливо, це третя група, 36 відсотків людей, які в жодному разі не мають думки, які представляють ту частину суспільства, де релігія і наука можуть змішатися або, хоча б, не вступати в протиріччя.

Звичайно, існування Френсіса Коллінза і таких людей, як він, є доказом того, що Бог і наука можуть співіснувати, хоча б, всередині людини. У суспільстві таке співіснування може бути важче знайти, особливо коли все більше людей вибирають одне або інше.

Схожі статті

Домашні рогалики з густим повидлом готую за рецептом із маминого записника: таких в магазині не купити

Ароматні та смачні рогалики з повидлом приготувати зовсім нескладно, головне — це знайти правильний рецепт, про який ми сьогодні вам розповімо.

Цей рецепт просто знахідка! Мінімум продуктів і часу: найніжніший фруктовий зефір в домашніх умовах за 5 хв

Рецепт цих пружних зефірок до банального простий, а ваші діти будуть просто в захваті від цього смачного десерту. Для його приготування вам знадобиться всього 2 основних інгредієнта.

Беру солоні огірки і готую геніальний салат! Смачний рецепт з простих продуктів до посту і не тільки

Цей салат з солоними огірками виходить не лишем смачним і соковитим, а й ситним і поживним. Його можна готувати в піст і на кожен день. Рецепт дуже бюджетний.