Нова тканина стає більш дихаючою, коли ви потієте

Іноді ідентична сорочка може бути частиною вашого літнього сезону та зимового гардеробу з використанням матеріалу, який чергується між повітропроникним і ізоляційним.

Іноді ідентична сорочка може бути частиною вашого літнього сезону та зимового гардеробу з використанням матеріалу, який чергується між повітропроникним і ізоляційним.

У чому секрет

На відміну від іншого матеріалу, що сприяє нагріванню, який необхідно перевернути навиворіт, щоб переключитися з теплого на холодний, новий матеріал подвійного призначення адаптується до того, скільки потіє власник.

Ці матеріали, також можуть бути корисні для виготовлення спортивного одягу або одягу для немовлят, які не можуть говорити, коли вони занадто жарко або занадто холодно, говорить співавтор дослідження Юхуа Ван, хімік з Коледжу штату Меріленд в Шкільному парку.

Матеріал, описаний в Science, пов’язаний з пряжі, що складається з безлічі полімерних волокон, покритих крихітними вуглецевими нанотрубками.

Чим ближче ці нанотрубки в сукупності, тим вище матеріал проводить тепло, що випромінюється статурою людини у вигляді інфрачервоного випромінювання.

Як це діє

У прохолодних, сухих умовах волокна вільно намотуються і матеріал вловлює багато тепла, випромінюваного статурою власника. Але коли конкретна людина починає потіти, ця вологість змушує полімерні волокна всередині пряжі стискатися в щільні пучки.

Це зближує вуглецеві нанотрубки на сусідніх волокнах, роблячи тканину більш дихаючої.

Ван і його колеги виявили, що підвищення вологості всередині камери, в якій буде шматок матеріалу, може збільшити кількість тепла, переданого через тканину, приблизно на 35 градусів Цельсія.

Залежність матеріалу від води в навколишньому повітрі означає, що навіть у прохолодний, похмурий день, коли людина практично не потіє, вологість в навколишньому повітрі може зробити матеріал набагато менш ізолюючим. Рано чи пізно Ван мріє, як з волокон пряжі надходять матеріали, що відповідають на зміни температури, щоб матеріал міг пристосовувати пори і температуру шкіри людини на додаток до діапазонів поту.

ЧИТАЙ ТАКОЖ: Ці молитви допоможуть вам в скрутну хвилину

Нагадаємо, Життя було спокійніше, а шоколад і цукерки смачніше: ТОП-5 цукерок СРСР

Новини, інтерв’ю, цікаві історії ти знайдеш на сайті Одна хвилина.

Схожі статті

Рецепт випросила у кухаря в грецькому ресторані. Виходить дуже незвично і смачно: голубці у новому втіленні

Голубці знайомі та звичні всім нам. Здається, ця абсолютно звичайна страва вже нічим не може здивувати. Сьогодні ми підготували рецепт, який покаже голубці з нового, незвичного та пікантного боку.

Сир, який я покладу у великодній кошик: готую сама і дуже просто. Смачнішого для мене взагалі не існує

Сир люблять усі, але найчастіше ми його купуємо, побоюючись готувати самостійно. Виявляється, приготувати його в домашніх умовах досить просто та недовго. Саме такий рецепт ми сьогодні і підготували.

Картопляне пюре смачніше, ніж у ресторані: все завдяки лише одному секретному інгредієнту. Моя імпровізація

Картопляне пюре - найпростіша класична страва. Усі ми добре її знаємо, жодне застілля без неї не обходиться. Сьогодні ми підготували рецепт, який відкриє пюре по-новому, завдяки одному інгредієнту.