Щорічне забруднення води пластиком до 2030 року може скласти 53 мільйони тонн

Дослідники виявили, що кожна протестована тканина людини може поглинати мікро пластик.

Експерти попереджають, що до кінця десятиліття в річки, озера та океани може потрапляти до 53 мільйонів тонн пластику щорічно, навіть якщо будуть виконані глобальні зобов’язання по скороченню пластикового забруднення.

У новому дослідженні моделювання, опублікованому в журналі Science, екологи, які спостерігають за забрудненням водних екосистем, висловили заклопотаність, заявивши, що для скорочення викидів необхідно зробити більше.

Челсі Рочман, доцент кафедри екології та еволюційної біології Університету Торонто і старший автор дослідження, сказала: «Якщо зростання виробництва і використання пластика не буде зупинений, тога потрібно зробити так коли пластмасові вироби з вичерпаним терміном служби цінуватися, а не стають відходами».

Вона додала: «Світова спільнота повинна координувати фундаментальну трансформацію економіки пластмас, яка скорочує обсяги виробництва первинного пластику і переосмислює те, як ми використовуємо та утилізуємо пластикові матеріали».

Детальніше про забруднення пластиком:

Дослідники виявили, що кожна протестовану тканину людини може поглинати мікро пластик.

За даними дослідників, від 19 до 23 мільйонів тонн, або 11 відсотків, пластикових відходів, що утворилися в усьому світі у 2016 році, потрапило в водні екосистеми.

Вони кажуть, що комп’ютерне моделювання показує, що щорічно у водойми по всьому світу потрапляє від 24 до 34 мільйонів тонн викидів.

Дослідники змоделювали майбутні сценарії, щоб включити що існує зараз стратегії по скороченню забруднення води пластиком, такі як заборона на використання певних пластикових виробів, постійне прибирання сміття та утилізацію пластикових відходів.

Вони виявили, що цих стратегій щодо пом’якшення наслідків недостатньо, щоб тримати під контролем забруднення пластиком, додавши, що будуть потрібні «величезні» зусилля, щоб утримувати викиди нижче восьми мільйонів тонн на рік.

Це буде включати скорочення виробництва пластику у всіх країнах на 25-40 відсотків, підвищення рівня збору і видалення відходів до не менше 60 відсотків у всіх країнах і відновлення 40 відсотків річних викидів пластика внаслідок зусиль з очищення.

Доктор Стефані Боррелл, науковий співробітник Університету Торонто і провідний автор дослідження, сказала: «Щоб зробити це останнє число на користь людей, одна тільки очищення потребуватиме не менше одного мільярда людей, що беруть участь в щорічному міжнародному прибережному заході Ocean Conservancy – Прибирання».

 ""

Докладніше про розв’язання пластикової проблеми:

Навіть якщо уряди в усьому світі виконають свої амбітні глобальні зобов’язання, а інші країни приєднаються до цих зусиль по скороченню забруднення пластиком, щорічні викиди в річки, озера та океани в усьому світі можуть скласти до 53 мільйонів метричних тонн до 2030 року.

Це набагато понад вісім мільйонів метричних тонн, які були оголошені неприйнятними у 2015 році.

Питання і відповіді читача: Як пластик потрапляє в океани?

Близько 80 відсотків пластикових відходів, які виявляються сьогодні у Світовому океані, потрапляють з суші. Засмічення, неякісне поводження з відходами та промислова діяльність можуть призвести до потрапляння пластику в навколишнє середовище.

Значна їх частина потім потрапляє в річки та струмки, які забирають її в океан. Це особливо характерно для країн, де відсутня інфраструктура для видалення відходів: за оцінками, два мільярди людей у всьому світі не мають доступу до збору твердих відходів.

Додатково до цього стічні води з наших будинків часто містять малюсінькі шматочки пластику, в тому числі мікро кульки з косметики та волокна одягу з поліестеру. Тому боротьба з забрудненням пластиком вимагає, щоб окремі особи, уряду і компанії по всьому світу працювали разом над скороченням споживання пластика і відходів.

Популярне

Схожі статті

Ідеальна маринована цибуля без оцту. Навіть у вінегрет додаю: тепер за тиждень легко літрова банка “улітає”

Багато хто не любить запаху свіжої цибулі, тому уникає її додавання в салат. Натомість є чудовий вихід отримати вітамінізований заряд без неприємного аромату. Треба цибулю замаринувати.

Ці пірамідки підкорюють кожного. Домашні змагаються за те, що залишилося: пельмені в незвичайному виконанні

Пельмені знайомі всім нам, це дуже проста і звичайна страва. Але що, якщо додати в неї трохи креативу? Сьогодні ми підготували рецепт пельменів «Пірамідок», які підкорять усіх з першої спроби.

Злата Огнєвіч відкинула гламурне життя та заспівала для українських захисників: “Звідки беруться квіти?”

Злата Огнєвіч поділилася фото з виступу, який провела разом з Олександром Лозовським для військових. Співачка розповіла про те, як пройшла зустріч з нашими захисниками.