Ароматерапія на пасіці – то, що потрібно бджолам

Щоб бджолина сім'я добре запилюють посіви, вона повинна бути обґрунтованою і щасливою в навколишньому середовищі. Це означає, що її слід розмістити на фермі до того, як урожай зацвіте.

Щоб наповнити ваші будинки чорницею, соняшником і мигдалем, фермери беруть в оренду бджіл. Коли все йде добре, бджоли запилюють квіти, що дає хороший урожай. Але іноді орендні бджоли зриваються з місця і замість цього запилюють польові квіти.

Проблема в термінах. Щоб бджолина сім’я добре запилюють посіви, вона повинна бути обґрунтованою і щасливою в навколишньому середовищі. Це означає, що її слід розмістити на фермі до того, як урожай зацвіте. Але коли посіви зацвітають пізніше, ніж очікують фермери, орендні бджоли можуть розвинути пристрасть до нектару з польових квітів поблизу полів – і ігнорувати посіви.

Уолтер М. Фарина, біолог з Університету Буенос-Айреса, і його колеги знайшли розв’язання цієї проблеми, пов’язаної з запахом, про що вони повідомили в журналі Current Biology.

Доктор Фарина знав з попередньої роботи, що бджоли пам’ятають запахи їжі, зібрані в минулому. Найголовніше, він знав, що ці спогади можуть вплинути на те, де бджоли годуються.

«Це змусило нас задуматися, чи можемо ми скеровувати бджіл до певних культур, додаючи запах цього врожаю в бджолину сім’ю і даючи їм пам’ять про їжу, якої у них ніколи не було», – сказав доктор Фарина.

Протягом шести років доктор Фарина і його колеги поміщали ароматизовану цукрову воду в вулики, які були розміщені поруч з аргентинськими соняшниковими фермами. У деяких випадках бджолам давали воду з ароматом соняшнику. В якості контролю деяким сім’ям давали воду з додаванням жасмину. Щоб відстежувати, які бджоли піддавалися впливу різних розчинів, дослідники помістили кольорові порошки на вхід у вулики, щоб бджоли, які зазнали впливу запаху соняшнику, були пофарбовані в синій колір, а бджоли, які зазнали впливу жасмину, були рожевими.

 ""

Щоб відстежувати реакцію комах, команда встановила прозорі стінки в вуликах і записала танець бджіл. Бджоли танцюють, щоб розповісти товаришам по вулику, де вони знайшли їжу. Дослідники вивчили ці танці, щоб визначити, де пасуться бджоли.

Для подальшого вивчення реакції бджіл доктор Фарина і його колеги розмістили всередині вуликів пастки для пилку, які збирали пилкові зерна бджіл, які повернулися після кормодобування, які пізніше були доставлені в лабораторію для ідентифікації. Дослідники також вийшли на поля соняшнику, зловили бджіл, що годуються там, і відзначили, чи були вони рожевими або блакитними.

Результати не могли бути більш чіткими, бо різні виміри припускали, що запах соняшнику посилив запилення сільськогосподарських культур. Коли фермери повідомили про врожайність, це підтвердилося: поля, прилеглі до вуликів, оброблені розчином соняшнику, дали від 37 до 61 відсотка більше насіння соняшнику, ніж поля поруч з вуликами жасмину.

Робота отримала високу оцінку інших ентомологів.

«Це справжня робота, яка проводиться в реальних полях, а не тільки в лабораторії», – сказав Мартін Джурф, що вивчає поведінку бджіл в CNRS Toulouse у Франції. «Це неймовірно обнадійливі результати».

Дослідження може бути гарною новиною не тільки для фермерів.

Дикі запилювачі, такі як джмелі, бджоли-теслярі та бджоли-каменярі, часто стикаються з проблемою конкуренції з боку орендних бджіл.

«Наша технологія запаху може допомогти краще зосередити орендованих бджіл на сільськогосподарських культурах і знизити навантаження на місцевих запилювачів», – сказала д-р Фарина. Доктор Джурф погодився, що це можливо, але додав: «Нам потрібні польові дослідження цих інших запилювачів, щоб знати напевно».

Схожі статті

Помер батько Ані Лорак: артистка відреагувала на смерть рідної людини та показала своє фото з татом

Відома артистка Ані Лорак відреагувала на новини про смерть свого тата. Знаменитість опублікувала в соцмережі їхнє спільне фото та поділилась власними емоціями з приводу новини.

Коли вдома є старий лаваш та 1 яйце, готую цю просту закуску: рецепт моєї ледачої “подружайки”. Ділюсь

Здивувати гостей можливо, якщо знати правильні рецепти. Розповідаємо про найсмачнішу закуску з яєць і старого лаваша, з яких можна приготувати кулінарний шедевр.

Чоловік сказав: деруни без м’яса – картопля “на вітер”. Зробила такі на пробу і тепер не готую по-іншому

Рецептів дерунів існує безліч – їх готують з грибами, з сиром, з рибою, з яйцем, просто з картоплі. Спробуйте приготувати дуже смачні деруни з м'ясом між шарами картопельки.