Те, чого ви не знали про квітку шоколадного дерева

Квіти на «шоколадному» дереві шалено важкі для запилення. Репродуктивна система рослини кидає виклик пилку матері-природи

Квіти на «шоколадному» дереві шалено важкі для запилення. Репродуктивна система рослини кидає виклик пилку матері природи

Це чудо, що шоколад існує

 "Картинки

Дерева какао дають насіння, з яких зроблений шоколад. Але це насіння розвиваються тільки після запилення квіток дерев. Плоди дерев відомі як стручки створені з квітів розміром десять копійок. І ці квіти складні. Вони роблять запилення дуже складним.

За словами Емілі Кірні, виробники інших фруктів очікують, що від 50 до 60 відсотків квітів будуть давати насіння. І деякі какао дерева дають таки показники.

Перший погляд на квітуче дерево какао (Theobroma cacao) може «збити з пантелику». Це тому, що квіти не проростають з гілок, як у багатьох інших дерев. Замість цього вони з’являються прямо зі стовбура. Це маленькі рожево білі сузір’я п’ятикутних зіркових квітів. Деякі стовбури повністю покриті квітами.

Кожна пелюстка згинається в крихітний капюшон. Цей капюшон облягає чоловічу пильцевую структуру рослини. Щоб досягти цього пилку, бджола була б марним гігантським дирижаблем. Крихітні мухи підходять до цього завдання. Кожен з них трохи більше, ніж мак. Відомі як шоколадні мошки, вони є частиною сім’ї, яких називають мошкарою.

Потрапляючи в капюшони квітів, вони запилюють його

Ще одна хитрість для запилення: один стручок какао (нагадує зморшкуватий, опухлий огірок у відтінках коричневого, фіолетового або оранжевого кольору) вимагає від 100 до 250 зерен пилку для добрива своїх 40 60 насінин. Проте, мошки, як правило, з’являються з квіткового капюшона, поцяткованого всього лише декількома, можливо, 30 зернами липкою білої пилку.

Більш того, мошка не може просто підійти до жіночої частини того ж квітки. Жіноча частина стирчить в самому центрі квітки, як пензлик з білою щетиною. І все ж пилок марна для будь-яких квітів на дереві, з якого вона прийшла. Ця пилок навіть не підійде для близьких родичів.

Ці дерева розвивалися в основному в басейні Амазонки. Там какао дерева часто ростуть в групах братів і сестер, яких мавпи могли випадково посадити (висмоктуючи м’якоть з стручка, скидаючи насіння під час годування).

Мошки розміром з точку навряд чи пролетять відстань від скупчень братів і сестер какао до неспоріднених дерев, де ймовірність перехресного запилення буде вище.

Тому вчені задаються питанням: чи може какао з його ретельно продуманої репродуктивною системою мати приховані, сильно літаючі місцеві види запилювачів, які до теперішнього часу вислизали від уваги вчених?

Схожі статті

Старший син Сергія Реброва від першого шлюбу опікується меншими: як виглядають нащадки футбольного тренера

49-річний Сергій Ребров, який нині тренує збірну України з футболу, має дорослого старшого сина від першого шлюбу та двох молодших, яких йому подарувала друга дружина Анна.

Салат з капусти як у радянській їдальні: бабуся підказала, як зробити “той самий” смак. Просто і дуже смачно

Салат з капусти – дуже смачна, поживна і корисна страва, яку зможе приготувати абсолютно кожен. Він добре поєднується з будь-якими м'ясними додатками і гарніром, так само його можна подавати окремо.

Якщо хочеться смачненького та солоденького, готую медові тістечка: кращого десерту до чаю годі й шукати

Кращого десерту до чаю, аніж шоколадне тістечко з ягідним прошарком та яскравою цитрусовою ноткою, годі й шукати. А якщо зважити, що у складі є ще й мед, то це й справді щось неймовірне.