Неандертальці і сучасні люди були надзвичайно схожі

Вчені виявили, що неандертальці харчувалися різноманітно, їх раціон практично не відрізнявся від сучасних людей.

Дослідники розкрили нове джерело їжі, яким неандертальці харчувалися сотні тисяч років тому, і який може довести разючу подібність з древніми сучасними людьми в новому проникливому дослідженні.

Вчені розкрили, як неандертальці бенкетували на безлічі делікатесів з морепродуктів в сучасній Португалії сотні тисяч років тому. Останнє дослідження додає все більше свідчень того, що дієти неандертальців були настільки ж різноманітні, як і у сучасних людей.

Протягом десятиліть здатність збирати їжу з моря і річок вважалася чимось унікальним для людини розумної.

За останніми даними, неандертальці, які жили між 106 000 і 86 000 років тому в печері Фігейра-Брава, недалеко від Сетубала, були місцем для поїдання мідій, крабів і риб.

Були виявлені свідчення того, що неандертальці їдять ще більше небезпечних тварин, таких як акули, вугри і морський лящ, а також морські птахи, дельфіни і тюлені.

Команда, очолювана доктором Жоао Сільян з Університету Барселони, Іспанія, встановила, що морські продукти складають близько 50 відсотків раціону неандертальців Фігейра-Брави.

Інша половина їх раціону – це тварини, такі як олені, кози, коні, зубри і черепахи.

Раніше на неандертальських об’єктах було продемонстровано лише невелике використання морських ресурсів, таких як невелика кількість розкиданих раковин.

Справжня ступінь значущості дослідження полягає в неявному припущенні – що неандертальці і сучасні люди були дуже схожі.

Д-р Zilhão сказав: «Я відчуваю себе некомфортно через порівняння неандертальців і Homo Sapiens, тому що суть у тому, що неандертальці теж були Homo Sapiens.

Було не тільки велике схрещування, і таке схрещування було нормою, а не винятком, а й у всіх аспектах пізнання і поведінки, для яких у нас є археологічні свідчення, неандертальці з успіхом проходять тест sapiens ».

Відкриття команди – це паралель з недавнім окремим відкриттям, яке передбачає, що у неандертальців було «вухо серферів» – аномальне зростання кісток в вушному каналі після тривалого впливу води.

Раніше знахідки в Іспанії показали, як вони прикрашали черепашки і виробляли наскальні мистецтво близько 65 000 років тому.

Д-р Zilhão сказав: «Забудьте голлівудський образ неандертальця, як напівголого примітиву, який бродив по степовій тундрі Північної Європи, полюючи на мамонтів і іншу мегафауну з бідним і неефективним зброєю.

«Справжній неандерталець – це неандерталець, який знаходиться в південній Європі».

«Якщо морські продукти були важливі для сучасних людей, то вони були важливі і для неандертальців – або, можливо, у них не було тієї важливості, яку люди приписували їм», – сказав д-р Zilhão.

У дослідженні, опублікованому в журналі Science, розповідається про знахідки на їх стійбища: безліч кам’яних знарядь, смажене рослинна речовина, останки коней і оленів, а також морські мешканці.

Відстані між ділянкою та оточуючим морем також припускають, що неандертальці використовували кошики або сумки, щоб нести свої улови додому.

Він додав, що населення неандертальців також, ймовірно, розуміло, що молюски, зібрані в невідповідний час, можуть бути токсичними.

Схожі статті

42-річна Лілія Ребрик пригадала, як пройшли її пологи та показала фото з клініки: “Максимально легко”

Лілія Ребрик розсекретила, як пройшли її треті пологи. Телеведуча показала зворушливе фото з пологового будинку, на якому позує разом з коханим чоловіком.

Домашні рогалики з густим повидлом готую за рецептом із маминого записника: таких в магазині не купити

Ароматні та смачні рогалики з повидлом приготувати зовсім нескладно, головне — це знайти правильний рецепт, про який ми сьогодні вам розповімо.

Цей рецепт просто знахідка! Мінімум продуктів і часу: найніжніший фруктовий зефір в домашніх умовах за 5 хв

Рецепт цих пружних зефірок до банального простий, а ваші діти будуть просто в захваті від цього смачного десерту. Для його приготування вам знадобиться всього 2 основних інгредієнта.