Дізнайтеся чому вулкани бурхливо вивергаються після десятиліть бездіяльності

Наноліти були ідентифіковані як секретний інгредієнт, що лежить в основі сильних вивержень в іншому спокійних і передбачуваних вулканів.

Вулканологи розповіли, як монстри іноді можуть вибухати з неймовірною силою.

Тепер дослідники розуміють, що є причиною сильних вивержень давно сплячих вулканів. Вулканологи Бристольського університету виявили роль кристалічних так званих «нанолітов» – які настільки крихітні, що насправді в 10 000 разів менше ширини людської волосини – грають в апокаліптичних вибухах.

Ці наноліти тепер були ідентифіковані як секретний інгредієнт, що лежить в основі сильних вивержень в іншому спокійних і передбачуваних вулканів.

 ""

Це відкриття дає красномовне пояснення сильним виверженням.

Д-р Даніло Ді Генова

Попри свій невеликий масштаб, вони грають ключову роль в в’язкості викидає магми, що призводить до нез’ясовних досі вулканічних вивержень.

Доктор Даніло Ді Дженова з Бристольського університету і провідний автор новаторського дослідження вважає, що ця робота має величезне значення для вивчення деяких з найвідоміших вулканів планети.

Він сказав: «Це відкриття дає красномовне пояснення сильних вивержень вулканів, які, як правило, поводяться добре, але іноді підносять нам смертельні сюрпризи, такі як виверження вулкана Етна в 122 р. до н.е.

Вулкани з низьким складом кремнеземистої магми мають дуже низьку в’язкість, яка зазвичай дозволяє газу м’яко піти.

«Однак ми показали, що наноліти можуть збільшувати в’язкість протягом обмеженого часу, що може затримувати газ в липкій рідині, що призводить до раптової зміни поведінки, яке раніше було важко пояснити».

Доктор Річард Брукер, також з відділу наук про Землю Брістоля, розповів у своїй заяві, як вони прийшли до свого дивовижного висновку.

Він сказав: «Ми продемонстрували дивовижний вплив нанолітов на в’язкість магми та, отже, на виверження вулканів, використовуючи передові наноізображенія і Раман-спектроскопія для пошуку свідоцтв цих майже невидимих частинок в попелі, вивергають під час дуже сильних вивержень».

«Наступним етапом було перетопити ці породи в лабораторії та відтворити правильну швидкість охолодження для отримання нанолітов в розплавленої магми.

«Використовуючи розсіювання надзвичайно яскравого випромінювання синхротронного джерела (в 10 мільярдів разів яскравіше, ніж Сонце), ми змогли зафіксувати зростання нанолітов».

«Потім в лабораторних умовах ми зробили базальтову піну, яка містить наноліт (пемзу), що також продемонструвало, як ці наноліти можуть бути отримані шляхом переохолодження, оскільки леткі речовини виділяються з магми, знижуючи ліквідус».

Професор Хейді Мадер, яка також взяла участь в дослідженні, вважає, що дослідження вулкана може бути одним з найважливіших за останні десятиліття.

Вона сказала: «Провівши нові експерименти з аналогічними синтетичними матеріалами при низьких швидкостях зсуву в порівнянні з вулканічними системами, ми змогли продемонструвати можливість екстремальної в’язкості для нанолітсодержащей магми, розширивши наше розуміння незвичайного (неньютонівської) поведінки, нанорідин, які залишаються загадкою з того часу, як цей термін був придуманий 25 років тому ».

Вчені припускають, що наступним кроком буде моделювання цього небезпечного, непередбачуваного вулканічної поведінки в реальному вулканічному середовищі.

Схожі статті

Спробувала швидкий банановий пиріг і закохалась! Без випікання та без міксера, до чашки чаю за 15 хвилинок

Нереально смачний та ніжний десерт із бананів на сковороді, який нікого не залишить байдужим і обов'язкового сподобається всім любителям солодощів.

5 хвилин + нехитрі продукти: заморожені ягоди довго не затримуються, бо печу м’якенький кекс на кефірі

М'який та мега смачний кекс із замороженими ягодами, який готується буквально за 5 хвилин. Якщо ви любите домашню випічку, цей рецепт для вас!

Ірина Білик допомогла: Катя Осадча під пісню “Нова” дефілювала, а Юрій Горбунов круто змінив життя

Пісня Ірини Білик "Нова" для Каті Осадчої та Юрія Горбунова має неабияке важливе значення. Її прем'єрне виконання вплинуло на життя обох зірок, які тоді ще й гадки не мали, що стануть подружжям.