Темний лицар Фобос на тлі войовничого Марса: вперше НАСА опублікувало знімок одного з супутників червоної планети крупним планом

Фобос - не тільки один із супутників Марса, а й саме темне, найзагадковіше відчутне тіло Сонячної Системи.

Довгі десятиліття вчені не могли навіть розглянути його на орбіті червоної планети, а зараз астрономи готові представити фото містичного «чорного» супутника. Цей крок можна вважати величезним проривом у розумінні космосу навколо нас.

Зазвичай супутники схожі за своїм виглядом і складом на планети – домішка певного хімічного елемента дарує унікальний колір, але ніколи ще він не був темно-сірим, майже чорним. Через це Фобос завжди привертав увагу дослідників. Тільки після публікації першого повноцінного знімка супутника з’явилися життєздатні теорії його «народження» – судячи з усього, в минулому це був астероїд, але гравітація Марса «захопила» його на свою орбіту. А під безліччю шарів пильного льоду захована темна порода невідомого складу.

Фото Фобоса на тлі Марса
Фото Фобоса на тлі Марса

Вся поверхня Фобоса покрита кратерами – це тільки підтверджує теорію, що і раніше він стикався з меншими космічними тілами на своєму шляху до Марсу. Неприродна траєкторія (він крутиться занадто близько до планети) і постійне наближення до поверхні куди частіше спостерігається не при природному формуванні супутника, а після його раптового «вторгнення» на орбіту.

На жаль, Фобоса залишилося недовго в порівнянні з іншими космічними тілами – всього через 50 мільйонів років він розіб’ється об поверхню Марса, створивши на ньому черговий кратер. Проте, у вчених ще є достатньо можливостей вивчити незвичайний «чорний» супутник.

Схожі статті

Беру солоні огірки і готую геніальний салат! Смачний рецепт з простих продуктів до посту і не тільки

Цей салат з солоними огірками виходить не лишем смачним і соковитим, а й ситним і поживним. Його можна готувати в піст і на кожен день. Рецепт дуже бюджетний.

Стакан борошна і 1 яйце: щоранку роблю такі ліниві пиріжки чоловіку з собою на роботу. Розходяться на ура

Такі ліниві пиріжки ідеально підійдуть для сніданку, чи перекусу. Готуються вони дуже швидко з доступних продуктів. Начинку для таких пиріжків ви можете міняти за власним смаком.

Тітка з села навчила готувати кров’янку без кишки. Спробувала і закохалася в рецепт: таке є лише в Україні

Якщо ви ще не готували кров'янку без кишки, рекомендуємо спробувати! Такий рецепт точно сподобається, адже не поступитися класичному варіанту.