Неандертальці і сучасні люди були надзвичайно схожі

Вчені виявили, що неандертальці харчувалися різноманітно, їх раціон практично не відрізнявся від сучасних людей.

Дослідники розкрили нове джерело їжі, яким неандертальці харчувалися сотні тисяч років тому, і який може довести разючу подібність з древніми сучасними людьми в новому проникливому дослідженні.

Вчені розкрили, як неандертальці бенкетували на безлічі делікатесів з морепродуктів в сучасній Португалії сотні тисяч років тому. Останнє дослідження додає все більше свідчень того, що дієти неандертальців були настільки ж різноманітні, як і у сучасних людей.

Протягом десятиліть здатність збирати їжу з моря і річок вважалася чимось унікальним для людини розумної.

За останніми даними, неандертальці, які жили між 106 000 і 86 000 років тому в печері Фігейра-Брава, недалеко від Сетубала, були місцем для поїдання мідій, крабів і риб.

Були виявлені свідчення того, що неандертальці їдять ще більше небезпечних тварин, таких як акули, вугри і морський лящ, а також морські птахи, дельфіни і тюлені.

Команда, очолювана доктором Жоао Сільян з Університету Барселони, Іспанія, встановила, що морські продукти складають близько 50 відсотків раціону неандертальців Фігейра-Брави.

Інша половина їх раціону – це тварини, такі як олені, кози, коні, зубри і черепахи.

Раніше на неандертальських об’єктах було продемонстровано лише невелике використання морських ресурсів, таких як невелика кількість розкиданих раковин.

Справжня ступінь значущості дослідження полягає в неявному припущенні – що неандертальці і сучасні люди були дуже схожі.

Д-р Zilhão сказав: «Я відчуваю себе некомфортно через порівняння неандертальців і Homo Sapiens, тому що суть у тому, що неандертальці теж були Homo Sapiens.

Було не тільки велике схрещування, і таке схрещування було нормою, а не винятком, а й у всіх аспектах пізнання і поведінки, для яких у нас є археологічні свідчення, неандертальці з успіхом проходять тест sapiens ».

Відкриття команди – це паралель з недавнім окремим відкриттям, яке передбачає, що у неандертальців було «вухо серферів» – аномальне зростання кісток в вушному каналі після тривалого впливу води.

Раніше знахідки в Іспанії показали, як вони прикрашали черепашки і виробляли наскальні мистецтво близько 65 000 років тому.

Д-р Zilhão сказав: «Забудьте голлівудський образ неандертальця, як напівголого примітиву, який бродив по степовій тундрі Північної Європи, полюючи на мамонтів і іншу мегафауну з бідним і неефективним зброєю.

«Справжній неандерталець – це неандерталець, який знаходиться в південній Європі».

«Якщо морські продукти були важливі для сучасних людей, то вони були важливі і для неандертальців – або, можливо, у них не було тієї важливості, яку люди приписували їм», – сказав д-р Zilhão.

У дослідженні, опублікованому в журналі Science, розповідається про знахідки на їх стійбища: безліч кам’яних знарядь, смажене рослинна речовина, останки коней і оленів, а також морські мешканці.

Відстані між ділянкою та оточуючим морем також припускають, що неандертальці використовували кошики або сумки, щоб нести свої улови додому.

Він додав, що населення неандертальців також, ймовірно, розуміло, що молюски, зібрані в невідповідний час, можуть бути токсичними.

Схожі статті

Рецепт передала наша бабуся. Діти з’їдають по 2 штуки кожен за лічені хвилини: пишні булочки “Сметанники”

Булочки "Сметанники" знайомі багатьом із нас із дитинства. Їх нам готували бабусі, також продавали в шкільному буфеті. Сьогодні ми підготували саме цей рецепт, який подарує вам приємну ностальгію.

І чому я не готувала так раніше? Жменька фаршу і пара картоплин: ситна й смачна вечеря за 30 хвилин максимум

Картопля по-турецьки з фаршем на пательні - проста та смачна страва. Прекрасний варіант, щоб нагодувати домашніх ситним обідом, оскільки таке поєднання продуктів додає ситості та пікантності.

Дякую свекрусі за цей рецепт: потрібно всього 4 інгредієнти та заправка, щоб приготувати салат “Моя Леді”

Приготувати смачний салат з цікавою назвою "Моя Леді" можна з чотирьох інгредієнтів, а весь секрет криється в ароматній заправці. Спробуйте цей рецепт сьогодні та пригостіть родину смачною вечерею.