Чому неандертальці вимерли? Теорія вчених палеонтологів

Щоб відповісти на це питання - були запропоновані різні версії.

Цим питанням задаються багато вчених, археологів, пересічні люди, яким цікаво дізнатися – куди поділися неандертальці?

Колись ми жили поряд з неандертальцями, але їх загибель привела до схрещування, зміни клімату або запеклих зіткнень з конкурентом Homo sapiens.

Приблизно 100 000 років тому в Європі домінували неандертальці. Але 28 000 років тому останні з них зникли зі свого останнього існування в Гібралтарі, очевидно зазнавши поразки від сучасних людей (Homo sapiens), що прибувають з Африки.

Були запропоновані різні пояснення. Популярна теорія полягає в тому, що вони поступово схрещуються з новоприбулими, і їх гени просто зникають. Дослідження ДНК, витягнутої з скам’янілостей неандертальців, до сих пір не дали однозначної відповіді: деякі дослідники стверджують, що ДНК занадто відрізняється від людської, щоб допустити схрещування, в той час як інші не погоджуються. Інша теорія полягає в тому, що вони стали жертвами зміни клімату. Є свідчення драматичних «похолодань» близько 25 000-40 000 років тому, що приблизно збігається зі зникненням неандертальців. Але деякі палеонтологи стверджують, що фізичне статура і одяг неандертальців дозволяють припустити, що вони були в змозі впоратися з умовами.

Однак вони могли виявитися в жорстокій боротьбі за ресурси, поступившись хитрості Homo Sapiens. І, звичайно ж, справжньою причиною їх зникнення могла бути якась комбінація всього перерахованого вище.

Схожі статті

Дуже просто та смачно на сковороді. Ці правильні чебуреки з м’ясом сім’я з’їдає ще гарячими, і за один вечір

Кожен із нас хоча б раз у житті куштував чебуреки. Комусь вони не припали до смаку, а хтось любить і регулярно їх купує. Сьогодні ми підготували смачний рецепт соковитих домашніх чебуреків із м'ясом.

Простенькі слойки з різними начинками – ходовий рецепт нашої сім’ї: готую дітям у школу й чоловіку на роботу

Такі смачні й прості у приготуванні слойки стануть ідеальним перекусом, які з собою можуть взяти всі члени родини – діти до школи, а дорослі на роботу.

Класика жанру – салат “Дністер”: простенький та смачний, але забутий рецепт, який я переробила на свій лад

Приготувати салат "Дністер" – найкраща з можливих ідей. Розповідаємо, за яким рецептом готувати закуску, аби вона приємно здивувала ваших рідних і вас самих.