Новий термометр вимірює температуру звуком

Гарячі предмети не тільки світяться, але і тихо гудуть. Гул створюється швидким тремтінням частинок, складових гарячий об'єкт.

Пристрій вловлює звукові хвилі від предметів.

Новий пристрій підслуховує об’єкти, щоб виміряти їх температуру.

Гарячі предмети не тільки світяться, але і тихо гудуть. Гул створюється швидким тремтінням частинок, складових гарячий об’єкт. Якби людські вуха були досить гострі, щоб почути цей шум, «це було б схоже на радіохвилі», – говорить Том Парді з Піттсбурзького університету. «Чим гаряче [об’єкт] стає, тим голосніше він звучить».

Парді разом з Робінджітом Сінгхом з Університету Меріленда в Коледж-Парку створили акустичний термометр, який вимірює інтенсивність теплового звуку, що виходить від довколишніх об’єктів. Серце пристрою – це лист нітриду кремнію площею один квадратний міліметр. Цей лист підвішений у вікні, вирізаному в центрі кремнієвого чіпа, який пропускає звукові хвилі краще, ніж повітря.

 ""

В ході експериментів фізики наносили краплі епоксидного матеріалу на поверхню чіпа навколо листа нітриду кремнію. При нагріванні лазером кожна крапля епоксидної смоли випускала звукові хвилі, які проходили через чіп до листу, змушуючи лист вібрувати. Чим гаряче епоксидна кулька, тим сильніше його звукові хвилі та тим інтенсивніше коливання нітриду кремнію. Відбивання лазерного променя від листа і вимір кута його відбивання дозволило дослідникам відстежити рух листа і, отже, температуру епоксидних крапель, повідомляють Сингх і Парді в Physical Review Letters від 18 вересня.

Парді вважає, що цей новомодний термометр коли-небудь знайде застосування у квантових обчислювальних пристроях, які повинні працювати при дуже низьких температурах.

Схожі статті

У тонкий млинець загортаю соковите м’ясо: фірмовий рецепт моєї мами. Українські бендерики на святковий стіл

Ароматні бендерики у вигляді трикутників сподобаються абсолютно всім, адже виходять нереально смачними. Спробуйте приготувати тонкі млинці з соковитою начинкою!

Величезний лайк цій вечері 2 в 1: куряча печінка з оригінально запеченою картоплею. Готую для всієї родини

Кулінари стверджують, що страва з печінкою, приготована за цим рецептом, має повне право називатися теплим салатом, а картопля, запечена у такий спосіб — це повноцінний гарнір.

Розкішний трюфельний торт без коржів: замішала і відправила в духовку – все просто! Моя вдала імпровізація

Пропонуємо ідеальний трюфельний торт без заморочок, який буде до вподоби всім поціновувачам шоколаду. Такий десерт чудово пасуватиме для сімейного чаювання.