Наше сьогодення увагу тепер можна виміряти

Скільки разів на день ви включаєте свій смартфон? Як довго горить екран і як довго використовуються різні програми?

Ми хочемо, щоб наші телефони більше не заважали нам у невідповідний момент. Щоб домогтися цього, ми спочатку повинні краще зрозуміти, на що ми звертаємо увагу при використанні смартфонів. Вчені-комп’ютерники з ETH вперше розробили систему, яка вперше реєструє зоровий контакт з дисплеєм в повсякденних ситуаціях. Соціологи та медичні експерти також можуть отримати з цього користь.

Скільки разів на день ви включаєте свій смартфон? Як довго горить екран і як довго використовуються різні програми? Кожен сучасний смартфон автоматично збирає ці дані та робить їх доступними для користувача під заголовками, такими як «Цифрове щастя». Але не всі екранний час і використання додатків однакові. Іноді ми повністю зосереджуємося на чомусь протягом тривалого часу, а в інших випадках ми лише побіжно дивимося на екран або кілька разів відвертаємось на те, що відбувається навколо нас. А іноді ми взагалі не дивимося на свій смартфон, тому що активували його випадково.

Застава уважного призначеного для користувача інтерфейсу

«Рівень уваги, який ми приділяємо нашим смартфонам, може значно варіюватися, – пояснює Міхай Бас, – але це ніколи не перевірялося в реальних повсякденних ситуаціях». Разом зі студентом магістратури та професором Штутгартського університету Бас, який є докторантом Інституту інтелектуальних інтерактивних систем ETH Zurich, розробив систему для вимірювання візуальної уваги, що приділяється смартфону протягом звичайного робочого дня користувача.

Все, що для цього потрібно, – це фронтальна камера і дані сенсора телефону. Раніше дослідникам доводилося використовувати громіздкі вимірювальні прилади з ай трекерами або просити учасників заповнювати анкети, які в кращому випадку могли лише приблизно відповідати нормального життя.

«Розуміння уваги користувачів – одна з найважливіших завдань на шляху до мобільних призначеним для користувача інтерфейсів майбутнього», – підкреслює Бас. Вони повинні бути уважними та автоматично враховувати наші поточні потреби та ситуацію, в якій ми знаходимося. Тоді, наприклад, більше не буде необхідності в ручному налаштуванні «Не турбувати», щоб не відвертатися від концентрованої діяльності через недобре повідомлення.

Тільки 7 секунд за раз і відвертатися 4 рази

Така технологія, здається, стає все більш необхідною: дослідження Баса показує, що візуальну увагу, яку ми приділяємо смартфонам, зараз надзвичайно фрагментована.

В середньому зоровий контакт з екраном триває всього сім секунд, перш ніж погляд відвернеться – і це відбувається чотири рази кожен раз, коли телефон розблокується, приблизно по дві секунди кожен раз.

Рівень відволікання уваги користувача залежить від його особистості, а також від його середовища і типу використовуваного зараз програми. Наприклад, медичні програми або програми, які використовуються для тренувань або навчання, привертають увагу людей краще, ніж розважальні.

 ""

Основа для досліджень в широкому спектрі областей

Однак для Баші головна цінність його роботи полягає не тільки в конкретних результатах досліджень, які можуть бути отримані за допомогою системи: «Перш за все, ми хочемо, щоб наша система була основою для інших вчених. Тому ми опублікуємо всі наші алгоритми на додаток до всіх відео даними ».

Розробники додатків – не єдині, хто може отримати вигоду в майбутньому: соціологи або психологи також можуть використовувати систему для проведення досліджень впливу різних чинників на увагу без будь-яких великих технічних витрат. В області медицини також можна використовувати цю технологію: наприклад, зміни в поведінці уваги можуть бути перевірені при спостереженні за пацієнтами та можуть вказувати на проблемні зміни.

При розробці системи використовувалося додаток, яке, крім запису відео за допомогою фронтальної камери при кожній розблокування телефону і паралельного збору різних датчиків і метаданих, також містив функції захисту даних і перевірки.

Учасники дослідження змогли використати компонент огляду, щоб вирішити для себе, які відеоролики випустити для оцінки, а відеоролики могли бути оцінені іншими учасниками за допомогою анотаційної гри. Результати автоматичного визначення зорового контакту були проаналізовані на етапі розробки за допомогою цього третього компонента.

Інфраструктура була великою проблемою

У первісному експерименті з 32 учасниками та протягом понад два тижні дослідники записали відео послідовності загальною тривалістю 472 години, а потім оцінили їх за допомогою інноваційної адаптивної системи виявлення зорового контакту. Окремі відеоролики могли мати розмір до декількох сотень мегабайтів, а це означало, що на смартфонах потрібно багато місця для зберігання, і, відповідно, час завантаження було великим. Це була одна з найбільших проблем.

Оскільки користувачі швидко вимикають або, принаймні, зводять до мінімуму використання додатків, які заважають їх повсякденному життю, необхідно було знайти механізми, щоб уникнути надмірного навантаження на пам’ять смартфона або блокування його пропускної здатності.

Захист даних також повинна бути забезпечена в будь-який час – на оцінювальний сервер може бути завантажений тільки той контент, який був явно випущений користувачами за допомогою компонента огляду. «Додаток було перевірено комісією з етики ETH Zurich, і ми також навмисно не проводимо розпізнавання осіб. Ми перевіряємо тільки наявність зорового контакту з екраном », – пояснює Бас.

Нашим смартфонам необов’язково буде оцінювати конфіденційні особисті дані, щоб краще розуміти нас і наші потреби в майбутньому. Замість цього система комп’ютерних вчених могла б допомогти в досягненні цього шляхом автоматичного визначення рівня уваги людей.

Схожі статті

Спробувала швидкий банановий пиріг і закохалась! Без випікання та без міксера, до чашки чаю за 15 хвилинок

Нереально смачний та ніжний десерт із бананів на сковороді, який нікого не залишить байдужим і обов'язкового сподобається всім любителям солодощів.

5 хвилин + нехитрі продукти: заморожені ягоди довго не затримуються, бо печу м’якенький кекс на кефірі

М'який та мега смачний кекс із замороженими ягодами, який готується буквально за 5 хвилин. Якщо ви любите домашню випічку, цей рецепт для вас!

Ірина Білик допомогла: Катя Осадча під пісню “Нова” дефілювала, а Юрій Горбунов круто змінив життя

Пісня Ірини Білик "Нова" для Каті Осадчої та Юрія Горбунова має неабияке важливе значення. Її прем'єрне виконання вплинуло на життя обох зірок, які тоді ще й гадки не мали, що стануть подружжям.