Вчені залили тротуар екологічно чистим бетоном

Цемент всюди в будівництві. Це складно і відносно дешево.

Переробка важлива. Якби ми могли повторно використовувати наші відходи та створити щось дійсно корисне, ми б вирішили кілька проблем одним рухом. Тепер вчені з університету Сіднея розробили цемент, що містить вуглекислий газ, який виробляється з побічних промислових продуктів і може використовуватися в різних будівельних додатках.

Цемент всюди в будівництві. Це складно і відносно дешево. Практично у всіх сучасних будівлях є бетон, для виробництва якого потрібно багато енергії та ресурсів. Наприклад, тонни та тонни піску використовуються в будівництві щодня до такої міри, що вчені ставлять собі питання, чи не буде у нас дефіцит піску в найближчому майбутньому. Вчені в Австралії тепер заливають бруківку, використовуючи свій «зелений» цемент, який зроблений з унікальною суміші золи, меленого скла і газоподібного діоксиду вуглецю.

У цьому випадку (а заливка була відносно невеликою) за допомогою екотротуару вдалося заощадити 752 кг піску, який довелося б викопати з допомогою важкої техніки. Було попереджено 327 кг викидів CO2. І, на відміну від традиційного бетону, цей новий матеріал не був настільки енергомісткий у виробництві – екотротуар заощадив енергію, еквівалентну 1000 чашкам кави або поїздці на автомобілі на відстань 1800 км.

Професор Алі Аббас, один з дослідників проєкту, сказав: «Ми прагнули створити менш енергомістке рішення, яке надавало б менший вплив на навколишнє середовище коштом уловлювання вуглецю і корисного повторного використання матеріалів, які в іншому випадку були б на звалищах».

Цікаво відзначити, що рецепт цього «зеленого» цементу насправді досить простий. Зола виникає як побічний продукт при спалюванні вугілля. Скляні відходи можна переробити різними способами, але на цей раз воно було просто подрібнене. Вчені кажуть, що менше половини з 1,4 мільйона тонн скла, щорічно виробленого в Австралії, переробляється. По суті, зола замінює цемент, а скло замінює пісок і наповнювачі.

 ""

А CO2 просто заблокований всередині бетону в мінеральній формі. Це допоможе уникнути потрапляння цього парникового газу в атмосферу. Очевидно, у нас не бракує в СО2, але було б круто, якби вченим вдалося використати СО2, який вловлюється безпосередньо з атмосфери спеціалізованим обладнанням. Це вб’є кількох зайців одним пострілом – створить екологічно чистий бетон, зменшить кількість відходів і трохи очистить атмосферу.

Тепер, коли екологічне покриття закінчено, вчені почнуть 12-місячний період безперервного моніторингу. Вони хочуть побачити, чи працює він так, як очікувалося, і витримує він все, що може витримати традиційний бетон. Вчені сподіваються згодом комерціалізувати цю технологію і представити її на ринку в якості альтернативи традиційному бетону.

Схожі статті

Беру солоні огірки і готую геніальний салат! Смачний рецепт з простих продуктів до посту і не тільки

Цей салат з солоними огірками виходить не лишем смачним і соковитим, а й ситним і поживним. Його можна готувати в піст і на кожен день. Рецепт дуже бюджетний.

Стакан борошна і 1 яйце: щоранку роблю такі ліниві пиріжки чоловіку з собою на роботу. Розходяться на ура

Такі ліниві пиріжки ідеально підійдуть для сніданку, чи перекусу. Готуються вони дуже швидко з доступних продуктів. Начинку для таких пиріжків ви можете міняти за власним смаком.

Тітка з села навчила готувати кров’янку без кишки. Спробувала і закохалася в рецепт: таке є лише в Україні

Якщо ви ще не готували кров'янку без кишки, рекомендуємо спробувати! Такий рецепт точно сподобається, адже не поступитися класичному варіанту.