Сонячні батареї допоможуть вантажівкам зекономити дизельне паливо

Зазвичай вони використовуються для реклами, але також можуть використовуватися для вироблення деякої потужності, яка може знизити витрату палива.

Швеція не славиться сонячними днями та жарким літом. І все ж шведський виробник вантажівок Scania вважає, що це слушне місце для вантажівок з сонячними батареями. Але чому? Які переваги матимуть сонячні батареї для вантажної галузі?

Насправді легко зрозуміти, чому вантажівки – ідеальні кандидати для використання сонячної енергії. У них є величезні причепи з плоскими стінками. Зазвичай вони використовуються для реклами, але також можуть використовуватися для вироблення деякої потужності, яка може знизити витрату палива. Проблема в тому, що вантажівки споживають багато енергії, тому ми досі не бачимо електричних вантажівок. Але, може бути, сонячні батареї хоч трохи допоможуть?

Ось чому Швеція – ідеальне місце для його перевірки: якщо він працює тут, він буде працювати скрізь. Шведський перевізник Ernst Express збирається управляти гібридною вантажівкою Scania з 18-метровим причепом, обтягнутим сонячними батареями. Він буде повністю покритий сонячними батареями, а їх площа становитиме 140 квадратних метрів. За оцінками інженерів, у Швеції таку кількість сонячних панелей може виробляти 14 000 кВтг електроенергії. Але що вони можуть зробити з вантажівкою?

Інженери Scania виконали попереднє моделювання, щоб оцінити, які вигоди можна отримати від використання вантажівок з сонячними панелями у Швеції. Вони виявили, що можлива 5-10% економії палива. Беручи до уваги витрата палива вантажних автомобілів, на це доводиться тисячі літрів палива і тонни викидів CO2. Крім того, це число буде ще більше в таких місцях, як південна Іспанія, де на 80% більше сонячного світла, ніж у Швеції.

 ""

І це ще не все. Очевидно, що в основі цієї системи буде гібридна вантажівка Scania. У ньому будуть батареї, які допоможуть ДВС, коли справи стануть важкими та менш ефективними. Але як тільки ці батареї будуть повністю заряджені, сонячні батареї не перестануть працювати. Наприклад, коли вантажівка стоїть на стоянці на ніч або на вихідних. Цей дослідницький проєкт спрямований на те, щоб з’ясувати, чи може причіп подавати електрику в мережу, коли батареї вантажівки повністю заряджені.

Ерік Фалькгрім (Eric Falkgrim), керівник відділу технологій в області проєктування транспортних засобів в компанії Scania R & D, сказав: «Сонячні елементи раніше використовувалися на човнах і каравани, але тільки для харчування допоміжного обладнання, такого як холодильники та плити, а не реальною трансмісією».

Буде цікаво подивитися, до чого призведе цей дослідницький проєкт. Сонячні батареї, очевидно, дороги, і гібридні вантажівки теж не з дешевих. Однак величезна економія палива могла б компенсувати ці витрати, спонукаючи автотранспортні компанії інвестувати в вантажівки з сонячними панелями. Особливо в місцях, де більше сонячного світла, ніж у Швеції.

Схожі статті

Всього 4 інгредієнти, а так смачно: ніжний салат із банального буряка тепер готую щодня, бо чоловік випрошує

Салат із буряка, яєць та сиру виходить не лише смачним, але й поживним. Він чудово пасуватиме як на кожен день, так і на святковий стіл. Спробуйте!

У тонкий млинець загортаю соковите м’ясо: фірмовий рецепт моєї мами. Українські бендерики на святковий стіл

Ароматні бендерики у вигляді трикутників сподобаються абсолютно всім, адже виходять нереально смачними. Спробуйте приготувати тонкі млинці з соковитою начинкою!

Величезний лайк цій вечері 2 в 1: куряча печінка з оригінально запеченою картоплею. Готую для всієї родини

Кулінари стверджують, що страва з печінкою, приготована за цим рецептом, має повне право називатися теплим салатом, а картопля, запечена у такий спосіб — це повноцінний гарнір.