Культурна спадщина української кухні: святковий стіл на Масляну з традиційними варениками. Рецепти на всі часи

Більшість людей впевнена, що на Масляну слід готувати виключно млинці. Насправді українці протягом М'ясопусного тижня ставили на стіл й інші страви – вареники, налисники, пироги. Оскільки тиждень напередодні Великого посту ще називають Сирним, то будемо готувати вареники з сиром.

Цьогоріч Масляна розпочнеться 20 лютого і до 26-го можна дозволити собі трішки зайвого. Обов’язково виділіть 60 хвилин і почастуйте себе й домашніх смачною стравою, адже вареники з сиром на Колодія готували ще в козацьких сім’ях.

Для початку потурбуйтеся про необхідні продукти:

  • 0,5 кг борошна;
  • 1 скл. води;
  • 100 г вершкового масла;
  • 1 ч.лож. солі;
  • 0,5 кг сиру, бажано домашнього;
  • 2 яйця;
  • 1 ст.лож. цукру;
  • 100 г сметани.

Вареники з сиром господині обирають, тому що з приготуванням начинки набагато менше клопоту, аніж з вишнями чи картоплею. Сир можна використовувати солодкий або солоний.

Приготування тіста

Усю порцію просіяного борошна висипте у миску, додавши сіль. Склянку води з половиною порції вершкового масла доведіть до кипіння. Після цього повільно влийте масляну воду в борошно, весь час помішуючи.

Тісто замішується ретельно

Тісто слід замішувати, допоки воно не перетвориться на однорідну масу і перестане липнути до рук. Можливо, знадобиться додати ще трішки борошна. Сформувавши кульку, покладіть зверху рушник і залиште на пів години.

Начинка

Начинка накладається десертною ложечкою

Тим часом займіться приготуванням начинки. Сир треба перетерти крізь сито, додати 2 жовтки і другу половину вершкового масла, яку слід розтопити, дрібку солі і цукор. Все ретельно змішайте.

Виготовлення

Тісто розкатують якомога тонше, вирізають кружечки чарочкою. На кожен накладається начинка десертною ложкою, а краї заліплюються. Заготовки вареників викладаються на пергамент.

Заготовки закладають в окріп

Коли все буде зліплене, воду в каструлі доводять до кипіння, занурюють напівфабрикати в окріп, перемішують шумівкою, щоб нічого не злиплося. Коли вода закипить, вогонь роблять слабкий. Через 5 хвилин вареники дістають, змащують маслом і подають до столу зі сметаною.

spot_img

Схожі статті

Після розлучення з другою дружиною 49-річний Василь Вірастюк часу дарма не гаяв: “У мене народився 4-й син”

Василь Вірастюк ще не встиг завершити процес розлучення з колишньою дружиною Інною, як на найсильнішу людину планети накотила нове кохання і навіть з'явився нащадок.

Готується просто і швидко, а вся сім’я сита. Йдуть ще з дека: соковитий рецепт курячих биточків у підливі

Що приготувати смачного, але щоб не морочитися на кухні, а сім'я залишилася ситою і задоволеною? Сьогодні ми підготували рецепт курячих биточків із підливою, який ідеально підходить для цього.

Забутий рецепт із 90-их: з оселедця та 2 яєць виходить ідеальна закуска – хоч ложкою їж, хоч на хліб намащуй

Цей рецепт наших бабусь незаслужено забутий. А тим часом виходить дуже смачно, до того ж готується все просто. Інгредієнти можна брати будь-які. До вашої уваги 2 рецепти на вибір.