Кефір, кисле молоко (+ ряжанка) і йогурт – в чому різниця і що все-таки корисніше

Кисломолочні продукти - дуже цінні продукти харчування. А в чому різниця між кефіром, ряжанкою і йогуртом - знаєте? Кожен з цих видів має свої переваги, але і протипоказання.

Всі шанувальники здорового способу життя і ті люди, які намагаються скинути вагу, не з чуток знають про три основи хорошого травлення – це кефір, йогурт і кисле молоко. Кисломолочні продукти благотворно впливають на метаболізм, насичують організм корисними вітамінами і покращують загальне самопочуття.

Але яка між ними різниця і у якого продукту більше корисних властивостей? Проведемо аналіз.

Кисломолочні продукти – види

Людство пило молоко і кисломолочні продукти здавна; це наша перша їжа в житті і незамінне джерело кальцію.

Тому різноманітність напоїв на основі молока різноманітно: постокваша, кумис, кефір, ряжанка, йогурт, ацидофілін, сметана, вершки, сир, сир і масло – всі ці важливі складові нашого щоденного раціону існують завдяки специфічній обробці молока. Є ще близько 40-ка видів, але у нас їх практично немає в продажу.

Улюблена під час дієти «кисломолочка» виходить при сквашиванні молока з молочної сиворотки або молочнокислих дріжджів. Вона засвоюється набагато легше, ніж чисте молоко, і у кожного окремого продукту є свої унікальні властивості, в яких пора розібратися.

Кисле молоко (простокваша)

Приготування кислого молока засноване на бродінні простих мезофільних бактерій і молочних стрептококів (повністю безпечних), які є в натуральному молоці спочатку і починають процес уже при температурі вище 30 градусів.

Домашня постокваша
Домашня простокваша

Вона не дуже щільна по консистенції, але має основний згусток, легко перетравлюють організмом і не так кисла на смак. До слова, молочну суміш для штучного дитячого вигодовування створюють теж на основі бактерій кислого молока.

консистенція кислого молока
Консистенція натурального кислого молока

Це самий натуральний і безпечний продукт. Ні з відновленого молоко (сухого), ні з добавками, ні з пастеризованого кислого молока не вийде – немає вже в них живих натуральних бактерій.

Важливо вчасно випити кисле молоко – його не можна зберігати більше 2 діб в холодильнику. Інакше її користь для травлення перетворюється на шкоду, і будь-кого, хто випив уже перекислу простоквашу, очікує здуття і розлад шлунку.

Непрострочене кисле молоко, навпаки, покращує самопочуття і усуває багато неприємних проблем зі шлунком.

Один з видів кислого молока – ряжанка, яку отримують бродінням не свіжого, а топленого молока. Вона відрізняється підвищеною жирністю і особливим смаком, але корисна так само, як і кисле молоко.

Ряжанка має приємний світло-карамельний відтінок
Ряжанка має приємний світло-карамельний відтінок

Кефір

Кефір вкрай корисним не лише для тих, що худнуть жінок, які вирішили спробувати сісти на дієту кефіру, але і для нормалізації мікрофлори кишечника у будь-якої людини.

Кефір додає важливі мікроорганізми в шлунок, добре допомагає після хвороб або отруєнь. Також кефір – один з небагатьох продуктів, які дозволені після різних оперативних втручань або антибіотиків саме завдяки своїм відновлює функцій.

кефір
Кефір

Для приготування кефіру використовуються кефірні грибки: в результаті виходить кисломолочний напій з високим рівнем вмісту вітамінів А і D. Найкраще пити кефір кімнатної температури, і обережно ставиться до цього продукту, якщо кислотність шлункового соку підвищена.

Але є у кефіру цілий ряд протипоказань, про що читайте тут .

Йогурт

Йогурти – одне з улюблених десертних ласощів для тих, що бережуть фігуру, і просто – приємна на смак і консистенції кисломолочка. Він швидко став популярний по всьому світу як швидкий, але здоровий перекус, або становить інгредієнт корисних для повноцінного раціону страв. Його отримують в результаті використання йогуртової закваски, до складу якої входить болгарська паличка і термофільний стрептокок.

йогурт
Йогурт

До речі, йогурт був «винайдений» ще в 1911 році, але став популярним лише в 2000-х роках, коли йому масовану рекламну атаку зробила одна американська компанія. А до того йогурт не користувався жодним успіхом.

Завдяки ароматичним і смаковим добавкам йогурт чи не найбільш продаваний (після самого молока) продукт на молочній основі, доступний кожному через нескладного і повністю контрольованого виробництва. Всі потрібні мікроелементи зберігаються і потрапляють до споживача в повноцінному складі.

До речі, йогурт, як більш «легкий» для шлунка продукт, ніж необроблене молоко, теж часто з’являється в дієтах людей з різними захворюваннями травної системи. Його навіть без проблем перетравлюють ті, у кого непереносимість звичайної лактози – йогурт не вимагає лактази, тобто ферменту для перетравлення коров’ячого молока.

Але! У магазинних йогуртах немає жодної живої бактерії – їх обов’язково пастеризують для продовження термінів придатності. Натуральний йогурт не може бути придатним більше 2-х діб – він стає гірким, потім розшаровується.

Що вибрати?

Які висновки напрошуються з даної статті? Відповіді на питання, який з молочнокислих продуктів більш корисний, мабуть, не існує. Кожен з них має свої специфічні властивості і унікальну користь, якої немає у інших молочних «родичів», але при цьому є і слабкі сторони.

Тому вживання всіх цих продуктів варто включити в свій раціон і насолоджуватися приємними змінами в самопочутті. Що вам більше підходить – визначитеся з досвідом і часом, адже будь-які смаки, частіше за все, питання звички.

Схожі статті

Якщо у вас є 1 яйце і 1 яблуко, приготуйте цей рецепт за 5 хвилин: неймовірно смачні пончики – ніжні і пухкі

Ви закохаєтесь у ці яблучні пончики вже після першого відкушеного шматочка. Вони дуже ніжні, м'які і в міру солодкі. Готуються ці смаколики швидко і з доступних продуктів.

Раніше не знала, як це їсти – тепер не можу відірватись: смачні котлети з курячої печінки. Фірмовий рецепт

Немає нічого смачнішого за ці нереальні котлети з курячої печінки. Головне – навчитись їх готувати. Ділимось дуже простим рецептом апетитної закуски.

В гостях спробувала цей смаколик та випросила собі рецепт: пухкий морквяний пиріг зі сметанним кремом

Морквяний пиріг має не лише ефектний яскравий вигляд, а й є дуже смачним. Випічка пухка, ніжна і не суха. Пиріг виходить вологим як кекс, а сметанний крем довершує цю страву.