Кето-дієта: плюси і мінуси

Останнім часом набирає популярність кето-дієта. Розбираємося, що лежить в основі харчування, а також з'ясовуємо плюси і мінуси.

Перш за все, давайте спробуємо зрозуміти, що таке кетоз, який дав назву цій новій дієті. Нашому мозку потрібна глюкоза, щоб забезпечити серце необхідною енергією. Але коли ми споживаємо дуже мало вуглеводів, організм буде використовувати свої запаси кетонів (сполуки, що виробляються печінкою з жиру при занадто низькому рівні інсуліну).

Наша печінка постійно виробляє кетони. Але швидкість буде залежати від нашого споживання вуглеводів і білків. Отже, для її підвищення досить замінити вуглеводи і білки жирами. Тіло буде спалювати жир, а не вуглеводи для отримання енергії. Процес, який починається приблизно через 3 дня.

Що можна їсти на кетогенній дієті?

При кетогенній дієті жири становлять 60-80% добової норми калорій. Решта розпадеться наступним чином:

  • 20% білка;
  • 10% вуглеводів.

Виходить, частина вашого харчового спектру буде досить обмежена. Таким чином, ми забуваємо про картоплю або гарбуз, які містять занадто багато вуглеводів. Те ж саме з більшістю фруктів, хліба, крохмалю або навіть молока.

І навпаки, людям, що дотримують кетогенную дієту, рекомендується переходити на овочі з низьким вмістом вуглеводів (наприклад, червоний перець, капуста).

Переваги

Для її найпалкіших послідовників кетогенна дієта, оскільки вона дозволяє значно знизити споживання вуглеводів, допоможе:

  • поліпшити фізичну і розумову працездатність;
  • регулювати апетит;
  • знизити рівень цукру в крові.

Фактично, більшість з них – це прийняття бажаного за дійсне. Хоча деякі дослідження показали, що кето-дієта зменшує судоми у дітей з епілепсією, немає ніяких доказів того, що вона полегшить інші розлади мозку або поліпшить нашу когнітивну функцію.

Кетогенна дієта також в моді серед людей з діабетом, з’являється все більше емпіричних даних, які показують дуже позитивний вплив на діабетиків.

Коли справа доходить до схуднення, кетогенна дієта працює в короткостроковій перспективі. І багато хто з тих, хто його тестував, стверджують, що втратили багато ваги і швидко. Але знову ж таки, нам доведеться трохи почекати з точки зору довгострокових ефектів. Все, що можна сказати, це те, що дієта з низьким вмістом вуглеводів хороша для прискорення метаболізму і спалювання жиру.

Кето-дієта
Кето-дієта

Ризики для здоров’я

Перші дні кето-дієти можуть принести такі симптоми:

  • головний біль;
  • нудота;
  • припливи;
  • м’язові судоми;
  • фізична і розумова перевтома.

Зазвичай ці побічні ефекти з часом проходять. І нарешті, найнеприємніше – це неприємний запах з рота, на який скаржаться багато людей, які спробували кетогенну дієту. Ацетон дійсно є одним із з’єднань кетонів. Це буде відчуватися не тільки по запаху з рота, але і по стулу.

Протипоказання

Деяким людям такий різкий режим харчування протипоказаний. Так стан справ, наприклад, з пацієнтами з діабетом 1 типу. Те ж саме стосується всіх, хто схильний до метаболічних порушень, пов’язаних з окисленням жирних кислот. Люди з гепатоцелюлярною недостатністю або дихальною недостатністю також не можуть позбавляти себе вуглеводів.

У будь-якому випадку важливо проконсультуватися з лікарем і / або дієтологом, перш ніж переходити на кетогенну дієту. Справді, вносити такі зміни в свій раціон без індивідуального моніторингу може бути небезпечно. Зокрема, існує реальний ризик виникнення недоліків. Може знадобитися харчова добавка!

Схожі статті

Дуже просто та смачно на сковороді. Ці правильні чебуреки з м’ясом сім’я з’їдає ще гарячими, і за один вечір

Кожен із нас хоча б раз у житті куштував чебуреки. Комусь вони не припали до смаку, а хтось любить і регулярно їх купує. Сьогодні ми підготували смачний рецепт соковитих домашніх чебуреків із м'ясом.

Простенькі слойки з різними начинками – ходовий рецепт нашої сім’ї: готую дітям у школу й чоловіку на роботу

Такі смачні й прості у приготуванні слойки стануть ідеальним перекусом, які з собою можуть взяти всі члени родини – діти до школи, а дорослі на роботу.

Класика жанру – салат “Дністер”: простенький та смачний, але забутий рецепт, який я переробила на свій лад

Приготувати салат "Дністер" – найкраща з можливих ідей. Розповідаємо, за яким рецептом готувати закуску, аби вона приємно здивувала ваших рідних і вас самих.