Як інженер став гумористом і чому його не пускали в США – 10 маловідомих фактів про Михайла Задорнова

Ще кілька років тому жоден ТВ-канал в святкові дні не обходився без концерту Михайла Задорнова. Три роки його немає з нами, але забути його гумор неможливо.

Всіма улюблений радянський і російський комік Михайло Задорнов залишив після себе величезну спадщину – не тільки сотні гумористичних концертів, а й кілька книг про філософію життя і здоров’я. Під Новий рік, коли так хочеться гарного настрою, по телевізору часто крутять його завжди влучні і вдалі виступи. Прийшла пора згадати найцікавіші факти про гумориста.

Михайло Задорнов
Михайло Задорнов

1. Виявляється, Михайло Миколайович народився не в простій родині, а в роду нащадків Єлизавети Баторі. Його мама, Олена Мельхіоровна, за національністю – полька, і її коріння сягають роду Олізарівського, спадкоємців Стефана Баторія. А батько був відомим російським письменником.

2. Перша поява на сцені майбутнього артиста сталося ще в другому класі – тоді йому дісталася роль ріпки. А справжня популярність прийшла вже через два роки після дебютного виходу в ефір – вже в 1984 році.

3. За професією Задорнов – інженер-механік, він закінчив Московський авіаційний інститут як технар.

4. У 1991 році гуморист здивував всіх по Новий рік, з’явившись на телеекранах з поздоровленням замість глави держави. Задорнов захопився монологом на всю країну і навіть затримав бій курантів на цілу хвилину – але зробив ту ніч незабутньою. Звернення Бориса Єльцина включили тільки після опівночі.

Михайло Задорнов
Михайло Задорнов

5. Артист не тільки «замінив» Ельніца в 1991 році, але і довгі роки жив по сусідству з ним на вулиці Осінній в Москві. Вони з президентом знали один одного особисто і близько дружили, через що Михайлу Миколайовичу і видали квартиру в «елітної» багатоповерхівці.

6. Задорнов посприяв тому, що на телеекранах з’явилася нова зірка комедійного жанру – пародист Максим Галкін. Колись він помітив талановитого юнака і допоміг йому грамотними радами, як потрапити на телебачення і затриматися там.

7. За віросповідних Задорнов ні християнином або представником іншої офіційної релігії, а приєднався до руху «Дзвінкі кедри Росії». Це вірування поєднує в собі філософські, релігійні та соціальні мотиви.

Михайло Задорнов
Михайло Задорнов

8. Всі звинувачення в плагіаті, яких за свою кар’єру збирав кожен успішний артист, виявилися помилковими – крім двох. Одного разу він перескал пост письменниці Вікторії Райхер, так і не дочекавшись від неї дозволу на адаптацію, а другий раз переінакшив американську місцеву легенду.

9. З 2014 року і початку російсько-українського конфлікту Задорнова заборонили в’їзд в дві країни – в США і саму Україну. Технічно, в «чорний список» в’їзду він потрапив тільки в Україні, а ось американську візу артист вирішив анулювати сам – і у нього її швидко забрали.

10. На честь відомого коміка назвали безіменний астероїд, відкритий ще в 1974 році – тепер він носить ім’я та прізвище Задорнова. Дослідниця Людмила Черних, яка виявила зоряне тіло на небі, була великою прихильницею його творчості і запропонувала такий варіант назви.

Схожі статті

Дуже просто та смачно на сковороді. Ці правильні чебуреки з м’ясом сім’я з’їдає ще гарячими, і за один вечір

Кожен із нас хоча б раз у житті куштував чебуреки. Комусь вони не припали до смаку, а хтось любить і регулярно їх купує. Сьогодні ми підготували смачний рецепт соковитих домашніх чебуреків із м'ясом.

Простенькі слойки з різними начинками – ходовий рецепт нашої сім’ї: готую дітям у школу й чоловіку на роботу

Такі смачні й прості у приготуванні слойки стануть ідеальним перекусом, які з собою можуть взяти всі члени родини – діти до школи, а дорослі на роботу.

Класика жанру – салат “Дністер”: простенький та смачний, але забутий рецепт, який я переробила на свій лад

Приготувати салат "Дністер" – найкраща з можливих ідей. Розповідаємо, за яким рецептом готувати закуску, аби вона приємно здивувала ваших рідних і вас самих.