Великий Українець, великий Вірменин, Велика Людина – 30 років тому пішов із життя найдивніший режисер Сергій Параджанов

Феномен Сергія Параджанова вже півстоліття не дає спокою самим великим умам світу. Багато з тих, кого ми визнали геніями, вважають, що вони мізинця його не варті. А що ви знаєте про нього?

Уже минуло тридцять років з тих пір, як нас покинув відомий український режисер Сергій Параджанов. 20 липня, в річницю його смерті, ми згадуємо його дивовижну біографію і кращі роботи, які назавжди зберегли ім’я великого кінематографіста в історії радянського та світового кіно.

"Сергій

Сучасна молодь навряд чи згадає хоч один фільм Маестро всіх часів, як Параджанова прийнято називати в світовому кінематографічному співтоваристві.

Одиниці навіть дивилися “Тіні забутих предків “, а хто навіть подивився, мало що зрозумів. Але ж це не картина, а філософія, яку треба осягати – тільки так людство виживе.

Трохи історії і біографії

Всі ми знаємо Сергія Параджанова як одну з головних зірок українського режисерської майстерності, але ще потрібно пам’ятати про нього як про люблячого, добром і відкритому людині з чіткою громадянською позицією.

Сергій Параджанов
Він народився в 1924 році в родині антиквара, звідки бере коріння тонкий вишуканий смак і вміння цінувати мистецтво – але син все-таки не пішов по стопах батька. Першу вищу освіту Сергій Йосипович намагався отримати з технічної спеціальності, але вона була чужою його творчому розуму. Уже через рік майбутній режисер кинув університет і зайнявся роботою художника-технолога на фабриці іграшок в столиці Грузії – Тбілісі.

У цьому ж чудовому місті юнак вступив до консерваторії на вокал, виступив більш ніж на 600 концертах на великій сцені, перш ніж вирішив перевестися в Московський ВДІК. Туди його прийняли з радістю, і Параджанов став вивчати не тільки музику, але і режисерську майстерність.

Після випуску в 1951 році, коли він вперше потрапив в Україну і закохався в неї до кінця життя. В цей час Параджанов почав активно знімати, створивши більше 6 фільмів за 10 років. Серед них – “Наталія Ужвій “, “Українська рапсодія ” і “Квітка на камені “. Стрічки були в міру успішні, але без жодних сумнівів неймовірно талановиті.

Справжня слава прийшла до режисера після екранізації повісті Михайла Коцюбинського “Тіні забутих предків ” – фільм був створений і показаний в 1964 році.

"Сергій

Особливою популярності йому додав політичний скандал навколо прем’єри фільму, коли перед першим показом пройшла акція дисидентів. Стрічка зібрала величезну кількість нагород і похвал від колег: не менш 70 перемог в цілому, серед яких 39 з міжнародних фестивалів і 24 гран-прі. Польський режисер Анжей Вайда навіть публічно став на коліна перед Параджановим на знак подяки за цей шедевр.

На жаль, через підтримку вітчизняного дисидентського руху в 1973 році Параджанов був арештований. Раніше його попереджали про подібну небезпеку, але режисер був непохитний і продовжував підтримувати ідеї культурної і політичної незалежності своєї країни.

"Сергій

Його звинуватили по найганебнішій в СРСР статті – гомосексуалізм. В процесі слідства його змусили в цьому зізнатися, хоча в реальність цього не вірив ні суддя, ні ув’язнені на зоні.

У колонії Алчевська пройшли наступні чотири роки життя Сергія Йосиповича, хоча він був засуджений до п’яти років в’язниці. Але в 1977 зусиллями правових громадських організацій його вдалося звільнити.

 ""

Після цього маестро переїхав в Тбілісі, адже радянська влада заборонила йому жити в Україні. Там він продовжив свій творчий шлях: зняв екранізацію “Intermezzo ” і багато інших фільмів, наприклад, “Київські фрески ” і “Ікар “. Пізніше режисер почав роботу над фільмом “Сповідь “, завершити який він не встиг.

В кінці 80-их померла улюблена сестра режисера – Анна. Її смерть дуже підбила дух Сергія Йосиповича, в тому ж році нього виявили рак легені. Але операція і терапія результату не дали – 20 липня 1990 року Параджанов помер в Єревані.

"Сергій

Світ втратив ще багато шедеврів, які він міг зняти в майбутньому, але маестро залишив нам досить творчих робот, які дозволяють захоплюватися його талантом. До кращих і не згаданим роботам варто додати “Колір граната “, “Легенду про Сурамську фортецю ” і “Арабески на тему Піросмані “.

Знаєте, якщо ви не подивилися хоча б 2-3 з перерахованих картин, ви не можете називати себе інтелігентною людиною.

Схожі статті

В гостях спробувала цей смаколик та випросила собі рецепт: пухкий морквяний пиріг зі сметанним кремом

Морквяний пиріг має не лише ефектний яскравий вигляд, а й є дуже смачним. Випічка пухка, ніжна і не суха. Пиріг виходить вологим як кекс, а сметанний крем довершує цю страву.

Улюблений салат “Грибна галявина” з копченим м’ясом: виходить водночас і соковитий, і такий ніжний. Ідеально

Шарові салати – найкращий варіант страви для будь-якого свята. Розповідаємо, як приготувати смачну закуску з куркою та грибами, яка приємно здивує всіх.

Курячий пиріг з кунжутом. 2 листа листкового тіста, 1 яйце і фарш. Крихти не залишиться від цієї смакоти

Для приготування такого ароматного й смачного пирога не потрібно витрачати багато сил чи часу – все, що вам потрібно, всього лише увага до деталей і бажання смачно поїсти.