15 серпня – день пам’яті Віктора Цоя: 30 років немає в цьому світі радянської легенди

Віктора Цоя називали символом епохи російського року, гласом народу, воїном світла. Зараз - він легенда, кумир кількох поколінь. У чому ж феномен цієї унікальної людини?

30 років минуло з того трагічного дня, коли в ДТП загинув Віктор Цой. Мало який політик, а тим більше, артист або музикант, мав за життя і після смерті має такий вплив на уми і душі мільйонів людей. І це не з примусу, не під впливом пропаганди, а тільки тому, що кожне слово його пісень співзвучно з тим, про що думають мислячі люди.

Виктор Цой
Виктор Цой

30 років він вже не співає, не знімається в кіно. Але сучасна молодь, як і попередні покоління, знають слова його пісень, малюють його портрети на стінах і підписують «Цой живий!». Давайте згадаємо, яким він був.

Графіті з Віктором Цоєм на сучасних вулицях
Графіті з Віктором Цоєм на сучасних вулицях
Графіті з Віктором Цоєм на сучасних вулицях
Графіті з Віктором Цоєм на сучасних вулицях

Народився Віктор 21 квітня 1962 року в простій радянській сім’ї в Ленінграді Його мама росіянка, тато кореєць. Хлопчик з дитинства ходив в художню школу, потім сам вступив до музичної.

Віктор Цой в дитинстві з батьками
Віктор Цой в дитинстві з батьками

Підлітком став грати в групі «Палата №6», навчався в художньому училищі ім.Сєрова, але так як весь час проводив на репетиціях, його відрахували. Він пішов працювати на завод. На початку 80-х створив групу «Гарін і гіперболоїди», яку скоро перейменували в «Кіно».

Група Кіно
Група «Кіно»

На знаменитих ленінградських квартирники познайомився з Борисом Гребєнщиковим, який підтримав музикантів-початківців. Скоро групу стали впізнавати, вони вигравали багато конкурсів.

Скоро Віктор зустрів свою музу – Маріанну Ковальову. Вона працювала цирковим костюмером і сама стала стежити за іміджем «Кіно». Зміни були такими разючим, що хлопців стали називати «новими романтиками».

Віктор Цой з Маріанною і сином Сашком
Віктор Цой з Маріанною і сином Сашком

Пік популярності «Кіно» припав на 1986 рік – їх актуальні для молоді пісні переписували, переспівували. Підлітки одягалися в усе чорне, як їх кумир і конфліктували з батьками, владою, вимагаючи змін.

Віктор Цой на сцені
Віктор Цой на сцені

Тексти пісень Цоя зачіпали проблеми людини, що вступила в протиборство з обставинами, і все ж були далекі від політичних гасел.

Далі Віктор частково переключився на кіно – він за два роки знявся в 7 картинах, які стали культовими: «Літо», «Рок», «Останній герой». Пісня «Хочу змін» у фільмі «Асса» стала шоком для всіх – для влади, яка таке пропустили, і для молоді – як точно були озвучені їх настрої.

Кадр з фільму «Голка»
Кадр з фільму «Голка»

Ще одним потрясінням стала фінальна пісня «Група крові» у фільмі «Голка».

Альбом «Звезда по имени Солнце» став останнім в біографії Цоя. До цього часу він розлучився з Маріанною і жив з актрисою Наталією Разлоговою, яка знімалася в «Асі».

24 червня 1990-го група «Кіно», дала грандіозний концерт в «Лужниках». Музиканти роз’їхалися, Цой відправився в Юрмалу. По дорозі і загинув. Офіційна версія – заснув за кермом. Хоча його фанати вважають, що це було влаштоване ДТП – дуже впливовим на уми молоді.

Ігор Тальков, який загинув через рік, тоді сказав:

«Віктор Цой, заспівавши рядок« Земля – Небо. Між Землею і Небом – війна », – міг вже більше нічого не співати. Він сказав все. Просто і геніально ».

 

Схожі статті

Якщо у вас є 1 яйце і 1 яблуко, приготуйте цей рецепт за 5 хвилин: неймовірно смачні пончики – ніжні і пухкі

Ви закохаєтесь у ці яблучні пончики вже після першого відкушеного шматочка. Вони дуже ніжні, м'які і в міру солодкі. Готуються ці смаколики швидко і з доступних продуктів.

Раніше не знала, як це їсти – тепер не можу відірватись: смачні котлети з курячої печінки. Фірмовий рецепт

Немає нічого смачнішого за ці нереальні котлети з курячої печінки. Головне – навчитись їх готувати. Ділимось дуже простим рецептом апетитної закуски.

В гостях спробувала цей смаколик та випросила собі рецепт: пухкий морквяний пиріг зі сметанним кремом

Морквяний пиріг має не лише ефектний яскравий вигляд, а й є дуже смачним. Випічка пухка, ніжна і не суха. Пиріг виходить вологим як кекс, а сметанний крем довершує цю страву.