Легендарній “Червоній руті” 50 років: цікаві факти про пісню

Рівно півстоліття тому українські та російські шанувальники отримали величезну культурну спадщину - пісню "Червона рута".

Зараз, через 50 років після виходу на світло, її продовжують виконувати на знакових заходах і рейтингових шоу. А ще у пісні є кілька секретів і цікавих фактів, про які ви, швидше за все, не чули.

Перше, і найважливіше, що потрібно пам’ятати – НЕ Софії Ротару належить авторство пісні, і не вона першою її виконала.

Софія Ротару виконує Червону руту
Софія Ротару виконує Червону руту

Автором слів і музики є український композитор Володимир Івасюк. Саме він і виконав цей хіт вперше в вересні 1970 року в Чернівецькій філармонії.

Перше виконання "Червоної рути"
Перше виконання “Червоної рути”

Через пару місяців колектив Льва Тарасовича захотів записати цю композицію. Практично через рік в серпні був знятий культовий музичний фільм “Червона рута “, в якому солісти ансамблю та викладач культосвітнього училища Софія Ротару зіграли головні ролі.

У 1971 році “Червона рута ” увійшла до двадцятки переможниць першої радянської “Пісні року “, що визначаються за листами слухачів і глядачів. На сцені “Останкіно ” композицію виконали Назарій Яремчук, Василь Зінкевич і Володимир Івасюк.

Сьогодні на пісню є десятки каверів і сучасних оранжіровок.

 

Схожі статті

Дуже просто та смачно на сковороді. Ці правильні чебуреки з м’ясом сім’я з’їдає ще гарячими, і за один вечір

Кожен із нас хоча б раз у житті куштував чебуреки. Комусь вони не припали до смаку, а хтось любить і регулярно їх купує. Сьогодні ми підготували смачний рецепт соковитих домашніх чебуреків із м'ясом.

Простенькі слойки з різними начинками – ходовий рецепт нашої сім’ї: готую дітям у школу й чоловіку на роботу

Такі смачні й прості у приготуванні слойки стануть ідеальним перекусом, які з собою можуть взяти всі члени родини – діти до школи, а дорослі на роботу.

Класика жанру – салат “Дністер”: простенький та смачний, але забутий рецепт, який я переробила на свій лад

Приготувати салат "Дністер" – найкраща з можливих ідей. Розповідаємо, за яким рецептом готувати закуску, аби вона приємно здивувала ваших рідних і вас самих.