У Міхрімах-султан був брат-близнюк: що сталося з Шех-заде Абдуллою і чому про нього не згадали в серіалі

Серіал "Чудовий вік " заснований на реальних подіях, але є ряд невідповідностей з історичними фактами. Зокрема, про кількість дітей у султана.

Кілька років тому вийшла остання серія всіма улюбленого турецького серіалу “Пишне століття”, який виявився феноменом за популярністю не тільки в Туреччині, але і в 35 країнах світу, чим вивів турецький кінематограф на всесвітній рівень. Протягом чотирьох сезонів глядачі спостерігали за життям кримської рабині Анастасії Лісовської на її шляху до володарки гарему, офіційної дружини Султана Сулеймана, яка навіть визначала політику Османської імперії.

Султан Сулейман і Хюррем
Султан Сулейман і Хюррем

Скільки всього дітей народила Хюррем-Роксолана султану

Багато драматичних поворотів сюжету і інтриг привели Хюррем (таке ім’я дав дівчині повелитель) до вершини жіночої палацової ієрархії, але крім власного розуму і краси їй ще допомогли діти – точніше, їх кількість.

Султан і Хюррем
Султан і Хюррем

Адже чим більше синів дарувала наложниця султану, тим більш впливовою вона ставала. Плодовита українка залишила за цим фактором всіх своїх конкуренток далеко позаду.

У серіалі показано п’ятьох дітей Хюррем Султан: старшого шех-заде (спадкоємця) Мехмета (зіграв Гюрбей Ілер), дочка і принцесу Міхрімах (зіграла Пелін Карахан), і ще трьох молодших синів – Селіма (актор Енгін Озтюрк), Баязида (Арас Булут Ійнемлі) і Джихангіра (тольго Сариташ). Всі діти практично були погодками, тільки Джихангір народився через 6 років після Баязида. Останню свою дитину Хюррем народила в 32 роки.

П'ять дітей Хюррем в серіалі
П’ять дітей Хюррем в серіалі

За іншими відомостями – в 25 років, так як першого Мехмета вона народила в 15 років, в полон вона потрапила в віці 14 років.

Причина, чому Хюррем більше не народжувала очевидна – тоді після народження дитини-інваліда жінці заборонялося мати дітей.

А Джихангір народився ущербним. Для цього використовувалися різні способи: наложниць, який приводили на світ неповноцінних дітей, вбивали разом з дитиною. Але Хюррем була коханою дружиною, тому вона просто більше не народжувала.

Як виглядала Хюррем - зліва La Sultana Rossa. Автор Тіціан Вечеліо
Як виглядала Хюррем – зліва портрет La Sultana Rossa. Автор Тіціан Вечеліо

Але насправді справжня Хюррем – серіал заснований на реальному житті історичних особистостей – мала ще одну дитину. Шех-заде Абдуллу з деяких причин в серіалі не згадали, але пора розібратися, ким же він був.

В одних джерелах цей син був третім за рахунком, але з цікавою особливістю – хлопчик був двійняшкою Міхрімах, тільки ось народився трохи пізніше сестри.

Історики описують це так: коли Хюррем народила дочку, султан дуже засмутився і навіть не зайшов до неї в покої.

Але пологи тривали і тільки через півтори години на світ з’явився дуже маленький і слабенький хлопчик, але живий. Тоді султана повернули в покої і він негайно дав ім’я другому Шехзаде – Абдулла. Хлопчика одразу забрали лікарі – вихожувати, а султан розвернувся і пішов. Назад його повернула мати-валіде, яка нагадала, що і доньці треба дати ім’я.

Так на світ з’явилася Міхрімах, яку перші роки життя не любив ніхто – ні мати Хюррем, ні батько, якому дочка була нецікава. Тільки після смерті Абдулли султан звернув увагу на Міхрімах, тим більше, у нього вже народилися інші спадкоємці – Селім і Баязид (і ще два сина від наложниць – Султан активно користувався своїм гаремом, незважаючи на ревнощі Хюррем – ці хлопчики потім стали військовими і отримали всі належні почесті).

Міхрімах в ранньому віці ніхто не любив і це залишило відбиток на всю її життя
Міхрімах в ранньому віці ніхто не любив і це залишило відбиток на всю її життя

Є й інша версія

За іншими ж даними Абдулла просто народився в той же рік, що і старша сестричка, тому що незабаром після пологів султанша завагітніла знову. Тільки доля його склалася набагато трагічніше – чи то від ослаблення організму матері, чи то від слабкого здоров’я, та ще в дитинстві він серйозно захворів і помер. Серед найбільш ймовірних причин смерті відзначають віспу – тоді вона забирала безліч дитячих життів.

Чому про Абдуллу забули

Цілком закономірно, що цій дитині не знайшлося місця серед дітей Хюррем і Сулеймана в серіалі – така втрата б серйозно похитнула розповідь тих сезонів, коли новоспечена султанша так швидко забирала все більше влади в своїх руках. Крім того, в сазі й так дуже багато страждань, то показ істерик і депресії Хюррем могли відштовхнути глядача.

Міхрімах - реальний портрет і в серіалі
Міхрімах – реальний портрет і в серіалі

Саме з цієї причини у фільмі не вказано, що перша султана Махідевран народила не одного Мустафу, а більше дітей. Але про це буде окрема стаття.

Тим не менш, важливо знати, що така історія мала місце бути.

Схожі статті

Довго шукала саме цей рецепт! Повітряні пончики на молоці: тісто як пух і не вбирає олію – ну дуже смачно

Пухкі, ніжні і м'які пончики щедро присипані цукровою пудрою – що може бути смачнішим?! До вашої уваги класичний рецепт найсмачніших пончиків.

Користуюся тільки цим рецептом. Діти вимагають, щоб готувала частіше: смачне горіхово-шоколадне печиво

Для затишного і теплого вечора обов'язково потрібен кухоль ароматного чаю. А який же чай без печива? Сьогодні ми підготували рецепт хрусткого горіхово-шоколадного печива, яке припаде до смаку одразу.

Готую на замовлення вже багато років, сусіди заздрять! Дуже смачні і ефектні бісквітні тістечка “Ніжність”

Бісквітні тістечка за цим рецептом виходять смачнішими за будь-який торт. Легкий, невагомий і нереально смачний – саме таким виходить десерт за цим рецептом.