Скільки реально дітей було у Махідевран-султан і чому Сулейман не захотів її більше бачити в своїх покоях

Протягом чотирьох сезонів серіалу "Пышне століття" одною з найтрагічніших і неоднозначних історій залишалася доля Махідевран.

В історичному серіалі “Величне століття” глядачів найбільше приваблювали драматичні повороти сюжету і багатогранні головні герої – серед них далеко не всіх можна описати, як позитивних, але менш цікавими вони від цього не ставали.

Перша кохана Султана Сулеймана, яка втратила місце в його серці після появи української наложниці Анастасії, в розпачі і злобі намагалася всіляко позбутися конкурентки.

Махідевран-султан в серіалі і реальний портрет
Махідевран-султан в серіалі і реальний портрет

Але головним ударом, який дійсно мав значення для Хюррем, була велика перевага Махідевран в статусних іграх – саме вона народила старшого спадкоємця падишаха, Шехзаде Мустафу. Чи був це єдина дитина пари?

І сюжет серіалу, і справжні історичні факти вказують на те, що Мустафа народився ще до початку правління Сулеймана – Махідевран стала улюбленою наложницею майбутнього султана тоді, коли він ще правил в одній з областей Османської імперії в статусі спадкоємця Селіма I.

Коли хлопчикові виповнилося п’ять, його дідусь помер, а батько став правити країною – і малюк переїхав до палацу разом з мамою. Але вже в якості султана Сулейман мав менше часу на Махідевран. Коли він перебрався в столицю, первістка з наложницею залишив в Маніссі – в першу чергу з міркувань безпеки.

А незабаром султан зовсім переключився на нову рудоволосу красуню і забув про першу кохану. Потім, згідно з правилами, Мустафу з мамою привезли до палацу. І султан, на вимогу валіде, провів з Махідевран ніч.

Махідевран і Мустафа
Махідевран і Мустафа

Далі за сюжетом відбувається драматичний момент – після тривалого нездужання повитуха повідомляє султанші, що вона знову чекає дитину, але нерви і ревнощі до суперниці приводять до викидня. Так показано в серіалі. Насправді цією дитиною міг би бути Шехзаде Ахмед, якого реальна народила Махідевран в 1521 році. Але хлопчик помер ще в дитинстві і є вагомі підстави, що до його загибелі доклала свою руку саме Хюррем.

Наступним спільним дитиною Сулеймана і його першої дружини стала дочка разіе – однак, про неї в історичних документах майже немає інформації, тільки згадка. Разіе виховувалася в гаремі, без спілкування з матір’ю, і в віці 14 років її видали заміж, після чого її сліди загубилися.

До султану принесли чутки, що під час поїздки в Маніссу з Мустафою Махідевран сильно залицялась з одним місцевим беєм і можливо її вагітність не від султана. Тому він дочку не визнав.

Але навіть нова любов до Хюррем не відвернулися султана від своєї колишньої наложниці – вони продовжували спілкуватися і виховувати Мустафу разом. А вже після страти старшого сина султан відіслав Махідевран у вигнання, вона кілька разів намагалася підняти бунт, але в кінцевому підсумку, ніхто не знає, де її могила.

Таким чином, на відміну від серіалу, Махідевран насправді мала не менше трьох дітей.

Схожі статті

Домашні рогалики з густим повидлом готую за рецептом із маминого записника: таких в магазині не купити

Ароматні та смачні рогалики з повидлом приготувати зовсім нескладно, головне — це знайти правильний рецепт, про який ми сьогодні вам розповімо.

Цей рецепт просто знахідка! Мінімум продуктів і часу: найніжніший фруктовий зефір в домашніх умовах за 5 хв

Рецепт цих пружних зефірок до банального простий, а ваші діти будуть просто в захваті від цього смачного десерту. Для його приготування вам знадобиться всього 2 основних інгредієнта.

Беру солоні огірки і готую геніальний салат! Смачний рецепт з простих продуктів до посту і не тільки

Цей салат з солоними огірками виходить не лишем смачним і соковитим, а й ситним і поживним. Його можна готувати в піст і на кожен день. Рецепт дуже бюджетний.